Wat wordt het ineens koud buiten he?! Totaal niet aan mij besteed. Dus ik stook de kachel graag op. Soms wordt het dan toch niet warm. Hoe dat komt? Tocht. Tocht in huis is echt niet fijn en ik blijf dan zo’n koud gevoel houden. Gelukkig heb ik 4 manieren gevonden om tocht op te sporen.

Waarom wil je tocht in huis opsporen?

Eigenlijk best logisch, tocht betekend kou. En stoken voor de buurt, zoals ik dat dan noem, is een beetje zonde. Dus is het verstandig om de tocht en kou opsporen. Maar hoe kun je tocht in huis opsporen? Aller eerst is het goed na te gaan of je een oud huis hebt of een vrij nieuw huis. Bij nieuwe huizen is het vaak de tocht van boven onder een deur of bij een rooster bij je raam. Oude huizen hebben nog wel eens kieren en gaatjes. Dat wordt al lastiger opsporen. Toch heb ik nog 5 tips voor je om tocht op te sporen.

Loop alle deuren en ramen na

Om te beginnen kun je alle deuren en ramen even langslopen. Doe de roosters en ramen dicht. Leg een tochtkussen, je weet wel zo’n ronde vaak met een hond of ander dier) voor de kier onder de deur. En sluit ook alle deuren van de kamers. Dan heb je de grootste oorzaken van tocht wel gehad.

De Bijbel open neerleggen

Heb je nog steeds last van tocht? Leg dan eens een bijbel open neer. De blaadjes in een Bijbel zijn zo dun dat je bij tocht zullen verschuiven of zelfs omwaaien. Dan weet je direct dat het daar dus tocht. En een Bijbel open in huis leggen is altijd wel een goede idee natuurlijk. Zo wordt je bewust van de mooie teksten in de Bijbel en kijk je er elke keer even in wanneer je langs loopt.

Kaars maken van sojawas

Met een kaars rond lopen om tocht op te sporen is ook een goed idee. Helaas zitten in reguliere kaarsen verschillende stoffen die niet goed zijn voor ons lichaam. Daar is wel een oplossing voor. Maak zelf een kaars met sojawas. Voor een lekkere geur kun je daar essentiële olie aan toe voegen. Heerlijk! Ruikt je huis lekker en kun jij op onderzoek naar de kou. Wanneer het vlammetje heen en weer gaat is er tocht.

Hand nat maken en rond lopen

Tocht kun je ook opsporen door je hand nat te maken. Misschien herken je het wel van vroeger. Dat je wilde weten waar de wind vandaan kwam en je een vinger nat maakte om te voelen? Dat deden wij in ieder geval. Je kunt ook even je hand natmaken onder de kraan en zo een rondje door je huis maken. Wordt je hand erg koud dan voel je de tocht.

Hoe kun je het verhelpen?

Hoewel het goed is om te luchten (dat moet je ook wel echt elke dag even doen) is het niet fijn wanneer het koud blijft in huis. Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen. Naast het dicht doen van roosters, ramen en deuren natuurlijk. Ik geef je graag nog 5 tips om tocht te verhelpen.

  • Goede isolatie van de woning
  • Naden en kieren afdichten
  • Borstels om deuren en brievenbussen tochtvrij te maken
  • Dikke gordijnen
  • Dubbelglas

Dit zijn mijn 4 manieren om tocht op te sporen. Hoe spoor jij dit op in huis? En wat is jouw oplossing?

Tocht in huis opsporen - pinterest

Dit is een advertorial.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: