Lezen is eigenlijk heel belangrijk. Het vergroot je kennis en je fantasie. Maar leren lezen is best moeilijk, vind ik zelf. Hoe ga je alle letters goed achter elkaar plakken en heb je de juiste uitspraak te pakken. Want de d spreek je soms uit als een t en hoe zit het met de leestekens? Met lezen en voorlezen help je de woordenschat en het lezen echt verbeteren. Daarom ben ik blij dat ik nu weet welk niveau onze oudste leest, zodat we de juiste boeken kunnen lenen of kopen om hem te stimuleren om te blijven lezen. Ik geef je graag 9 tips voor leuke boeken om te lezen én vertel je waarom het belangrijk is om (voor) te lezen.

Waarom is lezen belangrijk?

Door (voor) te lezen leren kinderen verbeelden, verklanken en verkennen. Dat houdt eigenlijk in dat hun taalontwikkeling ontwikkeld door het horen van woorden. Hun fantasie wordt geprikkeld door het horen of lezen van verhalen. En ze leren andere dingen kennen door de verhalen heen. Lezen is ook erg goed voor de ontwikkeling van het brein. Op jonge leeftijd, maar ook zeker later is het van belang dat ons brein in ontwikkeling blijft. Door te lezen wordt dit gestimuleerd. Naast al dit is het natuurlijk ook van belang dat wanneer ze net leren lezen dit veel herhaald wordt. Van herhalen leer je. Maar dat kan ook wel heel leuk zijn natuurlijk. Leuke boeken om te lezen zullen het lezen ook stimuleren.

boeken tips voor kinderen om zelf te lezen avi M4

Hoe maak je lezen leuk voor kinderen?

Van groot belang is, denk ik, dat het lezen leuk is voor kinderen. Wanneer het niveau te hoog is, zal het lezen nooit prioriteit krijgen omdat dit te moeilijk. Wanneer het niveau te laag is, zal het ook nooit prioriteit krijgen omdat het te makkelijk is. Bepaal dus goed welk niveau aan boeken je haalt voor je kind. Overleg met de juf over welk niveau je kind kan lezen. Voor onze oudste halen we nu bijvoorbeeld M4 boeken, waar we voordat we dit wisten eigenlijk alleen M3 en E3 boeken in huis hadden. Dat is immers het jaar waar hij in zit. Het kan dus zijn dat dit niet overeenstemt met het leesniveau van jouw kind. Kijk ook wat je kind zelf interessant vind, als dit niet aansluit bij het onderwerp van het boek zal dit het lezen niet stimuleren.

9 kinderboeken tips - pinterest

Top 10 boek om zelf en samen te lezen

Toen ik wist welk niveau (M4) onze oudste las ben ik opzoek gegaan naar informatie over welke boeken dan leuk zijn. Ik heb gekeken waar onze oudste van houdt, voetbal en vooral good end boeken (juf Fiep bijvoorbeeld). Wel een klein beetje spanning, maar ook niet te veel. Het moet ook leuk zijn om te lezen voor het slapen gaan. Dit is uit mijn zoektocht gekomen qua boeken die dan interessant zijn om te kiezen. De meeste zijn goed verkrijgbaar bij de bibliotheek, dus hoef je niet zelf aan te schaffen. De bibliotheek is namelijk gratis voor kinderen. Extra fijn dus!

  1. Vivian den Hollander; de voetbalboeken, maar eigenlijk gewoon alle boeken waren aanraders kwam ik tegen.
  2. Serie B.O.J (boeken over jongens). Niet een vast thema maar wel over onderwerpen die jongens interessant vinden.
  3. Koen Kampioen; duidelijk voetbal natuurlijk. Maar kwam ook vaak naar voren.
  4. Juf Fiep. Uiteraard. Deze serie start ook met M3 boeken en loopt dan door.
  5. GOAL: een serie over voetbal. Mag niet ontbreken in een te lezen lijst voor jongens die van voetbal houden. Al ken ik het persoonlijk alleen als tijdschrift. Maar ook dat is leuk natuurlijk.
  6. Kijk en lees; stripboeken op avi niveau. Begint bij M3 en loopt dan door. Dus super tof om te starten met leren lezen. Lekker makkelijk ook omdat het dus een stripboek is met veel leuke plaatjes. Binnenkort in de review.
  7. Bram Kasse schijnt ook leuke boeken te hebben. Vooral ook als we naar M5 gaan. Maar goed. Dat duurt wellicht nog even. Maar voorlezen blijft altijd leuk natuurlijk.
  8. Vos en haas worden ook vaak genoemd. Deze ken ik zelf niet. Maar het bekijken waard denk ik met veel positieve reacties
  9. Snelle Jelle; alweer een voetbal serie. Je kunt wel merken waar onze oudste van houdt en waar ik naar opzoek was. Maar ook deze schijnt weer leuk te zijn.

We hebben dus nog het een en ander uit te zoeken en te lezen. Veel is ook wel bij de bibliotheek te vinden gelukkig. En anders kunnen we eens kijken bij de schoolbibliotheek of de kringloop. Helemaal nieuw aanschaffen hoeft dus niet altijd, maar ook dat is nog een optie. Wat vinden jouw kinderen leuke boeken om te lezen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: