Een tijdje terug had ik het op instagram over het lezen in de bijbel. Daarbij kreeg ik een aantal vragen over het beginnen met lezen in de bijbel. Waar begin je nou? Ik besloot eens te kijken of mijn volgers daar een idee van hadden. Een aantal wel, maar heel veel ook niet. Dat geeft niet en is echt niet erg. Want eerlijk gezegd weet ik ook niet wat de beste plek is om te starten met lezen. Er zijn zoveel verhalen en iedereen heeft wel een andere mening. Ik heb zo goed mogelijk proberen uit te zoeken wat het fijnste zou kunnen zijn om te starten met bijbellezen. Dit zijn mijn tips voor jou.

Welke vertaling kies je?

Als eerste is het fijn om een bijbel te kopen als je die nog niet hebt. Er zijn alleen zo veel vertalingen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. En de prijs is soms ook erg hoog. Ben je nieuw in het geloof en het lezen in de bijbel dan raad ik je af om te kiezen voor de HSV vertaling. Deze is wat ouderwetser en minder begrijpelijk naar mijn mening. Ik zou aanraden om dan te kiezen voor de bijbel in gewone taal (echt heel fijn om te lezen) of Het Boek (zo heet de vertaling). Deze is alleen wat minder strikt aan de grondtekst dan de bijbel in gewone taal. Wellicht is de samenleesbijbel wel erg geschikt als je net start met extra informatie, opdrachten en vragen. Ja, het is voor kinderen. Alleen kunnen wij daar ook zo veel van leren. Ik kan je zelfs aanraden een kinderbijbel te kiezen, alleen is het dan lastige de hele bijbel te lezen en terug te bladeren als er naar een andere tekst wordt verwezen.

Waar begin je met lezen in de Bijbel? Ik geef je alle tips die je nodig hebt. Instagram

Begin je bij het begin?

Het klinkt natuurlijk vrij logisch om in een boek gewoon voor in te beginnen met lezen. Dat is wat we altijd doen toch? En hoewel het oude testament vol staat met prachtige verhalen is het ook lastig. Lastig te lezen en te begrijpen soms. Zeker als je helemaal nieuw bent in het geloof en/of de bijbel. Daarom raad ik dat aan niet te doen. Psalmen zijn prachten en in spreuken staan ook geweldige dingen, maar ik denk dat daar echt wel wat achtergrondkennis voor nodig is. Het zou zo jammer zijn als je de spreekwoordelijke handdoek in de ring gooit omdat het lastig te begrijpen is.

Recensie samenleesbijbel junior

Start in het nieuwe testament

Het oude en nieuwe testament kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Beide zijn door God geschreven, ingegeven aan mensen. Beide zijn er om God te leren kennen. Toch denk ik dat het een goede keus is om te starten bij de evangeliën. Deze boeken zijn geschreven door verschillende mensen en hebben allemaal hun eigen karakter. Matteüs laat zien hoe Jezus de vervulling van de belofte uit het oude testament is. Daarnaast heeft hij ook veel toespraken opgeschreven. Lucas schreef zijn boek voor de niet Joden en laat zien wie Jezus is. Marcus is kort en bondig over de impact van Jezus op zijn omgeving. Johannes geeft veel weer van het onderwijs van Jezus.

Jezus het hoofdthema van de bijbel

Het hoofdthema van de bijbel is Jezus. Door hem leer je God kennen. Daarom is het fijn om bij de evangeliën te starten met lezen. Zij starten veelal met de komst van Jezus en eindigen bij het sterven en opstaan uit de dood van hem. Je kunt zo veel leren over het geloof, de mensen en God als je dit leest. In hebreën 1:1-3 staat:

God heeft vroeger vaak en op veel verschillende manieren tegen onze voorouders gesproken. Dat deed Hij door de profeten. Maar nu, aan het eind van de tijd, heeft Hij tegen óns gesproken door zijn Zoon. Door zijn Zoon heeft Hij de wereld gemaakt. En Hij heeft Hem ook alles gegeven wat bestaat. De Zoon is de ‘afbeelding’ van God Zelf. In Hem zien we wie God is. In Hem zien we de macht en majesteit van God en het karakter van God. De Zoon zorgt ervoor dat alle dingen bestaan. Want alle dingen bestaan door zijn woord dat één en al kracht is. Bron

Ook in de bijbel zelf staat dit. God heeft tegen ons gesproken door zijn Zoon. Om het begin fijn te houden zou ik dan starten bij het evangelie volgens Marcus omdat dit een relatief korte weergave is. Het boek is geschreven voor de christenen in Rome. Zij waren niet Joods (net als velen van ons dat niet zijn) en hebben dus ook geen kennis van de Joodse wetten en geschriften (net als wij!). Daarna kun je verder lezen in de andere evangeliën, Matteüs, Lucas en Johannes.

Waar ga je heen na de evangeliën?

En dan heb je de evangeliën gelezen. Je weet nu alles over het leven van Jezus. Weet? Nou je hebt het gelezen. Ik weet zelf nog lang niet alles. Het is goed je te blijven verbazen over de teksten wanneer je ze leest. Of je de tekst nu voor de 1e of 100ste keer leest. Blijf verwonderd, blijf je verbazen en blijf leren. Maar waar ga je dan nu heen? Je kunt kennis maken met de eerste christenen in Handelingen. Je kunt ook de brieven van Paulus (brief aan de Filipenzen en brief aan de Galaten) gaan lezen. Paulus schrijft deze brief om de mensen te bedanken en te bemoedigen. Om ze te vertellen dat echte blijdschap alleen in Jezus gevonden wordt en ze op te roepen te leven vanuit het geloof en de vrijheid in Christus.

Opzoek naar een dagboek of bijbel? Deze tips gaf ik met moederdag, maar kunnen nu ook perfect!

Tips van anderen

Op instagram vroeg ik mijn volgers ook of ze nog tips hadden waar ze kunnen beginnen met lezen. Waar zouden zij nu beginnen? Er waren veel volgers die geen idee hadden hoe te starten (vandaar ook deze blog), maar ik kreeg wel een aantal tips. Zo kwam de tip binnen om in het evangelie volgens Johannes te starten. Dat zou ook heel goed kunnen. Ik zou zelf voor Marcus kiezen omdat dit samen met Lucas een kortere weergave is. Ook kwam de tip om met een dagboekje te lezen. Dat vind ik zelf ook erg prettig. Het ‘nadeel’ daarvan is wel dat je niet de hele bijbel leest. Ik gebruik vaak alleen het dagboek en dan kun je ook niet de tekst voor of na het besproken gedeelte lezen en dat is soms lastig. Ook kwam de tip om met een bijbelleesrooster te beginnen.

Bijbelteksten zijn soms best lastig. Waar begin je met lezen in de bijbel? In deze blogs tips waar je kunt beginnen én waarom ik denk dat dat goed is.

Bijbelleeschallenge

Door ziekte en drukte heb ik er verder nog niets over gedeeld, maar ik ben zelf ook bezig met het maken van een bijbelleeschallenge. Een challenge voor in de vakantie, met 28 bijbelteksten (Waar je de bijbel echt voor nodig hebt zodat je ook de stukjes ervoor en/of erna kunt lezen als je dat wilt) en een korte overdenking van mij. Deze challenge gaat over reizen in de bijbel. Je kunt je aanmelden om 5 dagen gratis te ontvangen. Wil je alle 28 dagen ontvangen dan kun je de hele challenge kopen bij mij voor 4,95 euro. Laat even een berichtje achter als je de eerste 5 dagen mee wil doen met mij.

 

 

13 thoughts on “Bijbellezen, waar ga je beginnen met lezen?

    1. Kinderbijbels zijn ook echt geweldig! Ik vind dat zelf ook echt leuk om te lezen. Je leert er veel van en het is makkelijk te begrijpen. Plus tekeningen wat altijd wel fijn is natuurlijk.

      1. Eerlijk, ik ben er mee opgegroeid. Wij lazen thuis altijd na het avond eten uit de Bijbel. Toen las ik een tijdje niet. Nu best wel veel (ook veel kinderbijbels met de kinderen). Ik wil weten wat er geschreven is, wat de beloften zijn en mijn geloof nog meer handvatten geven. Zodat ik het door kan geven aan mijn kinderen én anderen. Er zijn wat momenten geweest waarop ik dacht ‘wauw dit is echt de weg die ik moet gaan zo’. Zal er nog eens een blog over schrijven.

  1. Ik ben niet echt gelovig opgevoed, dus heb er ook niet heel veel ervaring mee. Maar het is leuk om mensen op deze toegankelijke manier (via een challenge) te helpen met het lezen van de bijbel. Het is toch het meest verkochte boek ter wereld! 😉

  2. Ik ben zelf niet gelovig dus ik voel het niet echt zo om de bijbel te gaan lezen.. wel leuk dat je er een blog over hebt geschreven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: