Met kinderen lees je vaak voor uit een kinderbijbel. Maar soms wil je wat afwisseling, wat diepgang of gewoon even iets anders. Er zijn een aantal dagboeken die we de laatste tijd mochten ontvangen die ik graag met je deel. Ook tip ik je nog een dagboek voor de allerkleinste bij de peuterbijbel. Goed om kinderen al op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met een Bijbelsdagboek. Zo leren ze later om naast de Bijbel ook een dagboekje te lezen. Want dat geeft naar mijn idee echt ook iets extra’s aan je geloofsopbouw. Kijk mee naar een Bijbelsdagboek voor kinderen. Welke past bij jouw gezin?

Bijbelsdagboek voor kinderen - uitgelichte afbeelding

Wat is een Bijbelsdagboek voor kinderen

Allereerst is het goed om te weten wat een Bijbelsdagboek is. Een Bijbelsdagboek is eigenlijk een verzameling overdenkingen in een boek. Deze overdenkingen (of Bijbelstudies) zijn soms geordend per thema of Bijbelboek. Maar soms ook voor een specifieke doelgroep. Zo heb je ook een Bijbelsdagboek voor moeders bijvoorbeeld. Zo is er ook een Bijbelsdagboek voor kinderen. En niet één maar meerdere verschillende. Er zijn dagboeken voor tieners, voor kinderen vanaf 8 jaar en ook voor de allerkleinste is er een Bijbelsdagboek. Dit dagboek heet het peuterdagboek en is geschreven bij de peuterbijbel. Hieronder laat ik 4 dagboeken voor kinderen zien in volgorde oplopend qua leeftijd.

God is om mij heen

Een Bijbelsdagboek voor kinderen van 6 tot 8 jaar. Al eerder lazen we God is altijd bij mij. Een dagboekje dat prettig leest. Dat is met God is om mij heen (ik ben nooit alleen) niet anders. Je vind in het boek verschillende overdenkingen. Elke dag bevat een Bijbeltekst en een overdenking die het geloof koppelt aan de belevingswereld van kinderen. Er staan amper plaatjes in, alleen een boot of vis bovenin. Wil je de Bijbeltekst lezen dan heb je wel een losse Bijbel nodig. Mooi vind ik dat eigenlijk wel (al is het soms niet handig, maar dat is meer mijn luiheid denk ik), want zo leren ze de Bijbel lezen met een dagboekje ernaast. Precies zoals ik het zelf ook doe. Voorleven en samen ook doen, dat is hoe het werkt denk ik. Een aanrader voor wanneer je jonge kinderen hebt.

Op God kun je rekenen

Een Bijbelsdagboek voor kinderen vanaf 8 jaar. De illustratie van de kaft van op God kun je rekenen vind je terug op de bladzijden. Naast de overdenking vind je er elke dag een Bijbeltekst en een opdracht, gebed of geheugensteuntje. Er staan in dit dagboek 100 stukjes, dus je kunt er even mee vooruit. Omdat de tekst al bij het Bijbelgedeelte staat heb je niet direct een Bijbel ernaast nodig. Maar dat doe ik vaak wel. Zo leren ze een dagboek en Bijbel naast elkaar te gebruiken. In dit dagboek wordt steeds weer duidelijk dat bij alles wat er in je leven gebeurt je op God kunt rekenen. Wanneer het goed gaat, maar ook wanneer het niet zo goed gaat. Een dagboek van Max Lucado. Een schrijver die ik zelf erg prettig vind.

Sterk – een spannende reis door de Bijbel

Een Bijbelsdagboek voor kinderen van 9 tot 12 jaar. Sterk is geschreven door Corien Oranje (dat kan alleen maar tof zijn natuurlijk). Dit Bijbelsdagboek laat zien dat de Bijbel helemaal niet saai is. Ken jij de moord met de haring al? Of de verrassingsaanval in het donker? De man die met een leeuw moest vechten? Of de koning die op de wc zat? Bij sommige vragen heb je wellicht een beeld, bij andere misschien niet. De schrijfster neemt de kinderen mee op reis door de tijd, langs molacties en spectaculaire gevechten. Sterk combineert het verhaal met de overdenking en proefjes, quizjes, links naar filmpjes, nadenkvragen en weetjes. Bijbellezen wordt op deze manier interactief gemaakt en dat vinden veel kinderen enorm leuk. Vergeet niet je Bijbel erbij te pakken, want die heb je nodig om het Bijbelgedeelte te lezen.

Jouw reis met God

Een dagboek voor avonturiers vanaf 10 jaar en favoriet bij onze kinderen (ja toch ook bij de jongste die nog even moet wachten tot ze 10 is). In jouw reis met God vind je verschillende hoofdstukken met allemaal een eigen onderwerp. De Bijbelteksten staan in het boek gedrukt en er is veel te zien. Illustraties, de Bijbeltekst die op een ‘plank’ staat, pijlen en vlaggen bijvoorbeeld. Het spreekt echt de kinderen aan en doet me denken aan ongelooflijke Bijbelverhalen. De schrijver, Bear Grylis, neemt je mee in zijn geloofsreis en deelt zo verschillende inzichten op een aansprekende manier. De boodschap: je kunt enorm veel bereiken in je leven met geloof, vrienden, positiviteit en doorzettingsvermogen. Een boodschap die alle kinderen kunnen gebruiken.

Jouw reis met God, inhoud

Wanneer kies je een Bijbelsdagboek

Het maakt eigenlijk niet uit wanneer je start met een Bijbelsdagboek. Zelf kies ik tijdens de adventsperiode en de 40 dagen tijd om een apart programma (of pakket) te volgen met de kinderen. Dan gebruiken wij dus geen Bijbelsdagboek voor kinderen. De rest van de tijd doen we dat wel. Je kunt er voor kiezen om te starten op 1 januari en dan de 40 dagentijd het Bijbelsdagboek voor kinderen even aan de kant te leggen. Je kunt de dagboekjes ook afstemmen op het aantal dagen dat je hebt. Een groter dagboek gebruiken in een periode waarin je meer tijd hebt. Meestal starten gezinnen het nieuwe jaar wel met een nieuw dagboek of een nieuwe (kinder)Bijbel.

Bijbelsdagboek voor kinderen - pinterest

Lees jij graag met jouw kinderen uit een Bijbelsdagboek voor kinderen of gebruik je liever een kinderbijbel?

1 thought on “4x een Bijbelsdagboek voor kinderen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: