Toen de storm opkwam rond het schandaal bij ‘The Voice’ zochten Eline en Anne Sara een manier om grenzen en toestemming bespreekbaar te maken met hun kinderen. Een goede manier op hun eigen niveau was er niet en daarom besloten zij de handen ineen te steken. Samen maakten zij dit boek Daantje durft alles. Hoe vaak zeg jij ja in situaties, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen? Als moeder vond ik dit best confronterend, want onze kinderen leren door wat ze zien. Ze doen ons na. Voor ons ook een mooi moment om bewust te zijn wat en hoe we het voorleven.

Daantje durft alles met cape

Daantje durft alles

Daantje durft alles lijkt een boek over een meisje dat overal ja op zegt. Dat alles durft te doen en voor het woordje nee niet kent, tenzij het is om te zeggen dat ze niet naar bed wil. Niets blijkt minder waar. Met mooie gebeurtenissen die onze kinderen ook mee kunnen maken wordt ingegaan op het feit dat je nee mag zeggen. Ook op Durfal Dinsdag als je je superheldencape draagt. Want nee zeggen is eigenlijk gewoon heel stoer. Het is namelijk ja zeggen tegen jezelf.

Daantje gaat op Durfal Dinsdag in haar superhelden cape naar school. Ze hebben een leuk uitje naar de speeltuin. Daar is van alles te doen en te beleven. Spelen met Lua in de zandbak, schommelen en in de karretjes, hoog boven de grond. Daantje neemt zich voor dat ze vandaag alles durft. Het is tenslotte Durfal Dinsdag en ze draagt haar superhelden cape. Maar die karretjes zijn toch wel heel hoog en snel. En dat juf aan haar haar zit vind ze eigenlijk helemaal niet fijn. Durft ze het durfalwoord nee te gebruiken?

Opstaan

Voor peuters en kleuters, maar ook groep 3 vind het een leuk boek

Daantje durft alles is een prachtig en kleurrijk prentenboek. Een mooi en herkenbaar verhaal voor kinderen. Het is geschreven voor peuters en kleuters. Onze jongste dochter zit inmiddels in groep 3, geen kleuter meer dus. Toch vind ook zij het een mooi verhaal. Zelf vind ik het een belangrijk boek om in de kast te hebben staan. We mogen onze kinderen leren om nee te zeggen. Onze dochters, maar ook onze zoons. We mogen onze kinderen leren dat iedereen eigen grenzen heeft en dat deze gerespecteerd moeten worden. Dat nee een nee is, maar ook (vooral bij de oudere kinderen) dat wanneer je merkt dat een meisje (of jongen) iets niet wilt dat goed is. Dat je daar respect voor hebt en niet verder gaat. Een boek dat een specifieke groep aan zal spreken, maar voor een veel bredere groep relevant is.

In de speeltuin

‘Mama, dat heb ik ook op mijn kamer!’

Op de achterkant van het boek staan nog een paar, in mijn ogen, belangrijke zinnetjes:

Ik ben sterk.
Ik ben dapper.
Ik ben geliefd!

Deze zinnetjes herkende onze dochter. Ze riep het meteen ‘mama, die heb ik ook op mijn kamer!’. Een tijd geleden keek ik de film ’the help’. Prachtige film vond ik dat. Daarin werd tegen het kindje gezegd: ‘You is kind, you is smart, you is important’. Door de nanny. Ik vond het zo mooi dat ik deze, vertaald naar het Nederlans, heb uitgeprint en opgehangen op de kamer van onze jongste. Mooi dat ze het herkent, mooi om dit aan je zoon en/of dochter mee te geven. En een prachtige Nederlandse versie.

Tips voor ouders

Gespreksvragen en tips voor ouders

Daantje durft alles is een prentenboek met een boodschap. Een hele belangrijke boodschap voor deze opgroeiende generatie. Achterin het prentenboek staan gespreksvragen. Er staan 4 tips/vragen om in gesprek te gaan over grenzen naar aanleiding van het boek. Daarnaast staan er nog 6 vragen die je kunt stellen bij het voorlezen van het boek. Het is dus ook geschikt om in de klas voor te lezen en aan te passen op de klas. Ook daar is het goed als ze stop of nee kunnen zeggen wanneer ze iets niet willen. Dan vind je op de laatste pagina nog 8 tips om je kind lichamelijk grenzen te leren. Deze gaan over lichamelijke grenzen, maar zijn ook te gebruiken voor ‘gewone’ grenzen.

Achterkant van het boek

Specificaties Daantje durft alles

Auteur: Eline Hoogenboom | Illustraties: Anne Sara Schenk-Verloop | Uitgeverij: Kok boekencentrum | | Eerste uitgave: 16 maart 2023 | ISBN: 9789026625992 | 32 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

Daantje durft alles - pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: