Een tijdje terug was de EO jongerendag. Lijkt me echt fantastisch ook al ben ik er zelf nog nooit geweest. Maar hoe tof dat er zulke evenementen worden georganiseerd voor jongeren. Tijdens de deze EO jongerendag is de nieuwe jongerenbijbel gepresenteerd. En wauw, dat ziet er tof uit. Ik heb deze Bijbel niet, wel een eerdere versie. Maar ik heb wel wat informatie zodat ik je er iets over kan vertellen. Ik kreeg deze Bijbel zelf bij het behalen van mijn diploma op de middelbare school. Hoe tof!

Jongerenbijbel - uitgelichte afbeelding

Jongerenbijbel toen vs nu

De jongerenbijbel die ik kreeg had een flexibele kaft met een soort insteekhoes waardoor je zelf de kaft kon wisselen. Er zaten toen, uit mijn hoofd, 5 kaften bij. Let wel, dit was toen ik 17 was in 2007. Zo lang terug al weer. Inmiddels is onze zoon een heuse tiener en wel bijna toe aan een jongerenbijbel (we wachten nog wel een paar jaar). Wat ik van de nieuwe jongerenbijbel heb gezien is dit nu steeds hetzelfde. Met dus verschillende covers die je kunt wisselen. Ik vond het zelf ideaal, die kaft. Maar ik begreep dat er ook andere er minder fijne ervaringen mee hebben. Mocht je dus een hardcover willen, dan moet ik je teleurstellen.

Wat is er uniek aan deze jongerenbijbel:

Ik heb een voorpublicatie gehad (online stuk met een aantal pagina’s uit de nieuwe jongerenbijbel) en heb daar dus informatie voor jou uitgehaald. Zo kun je makkelijk in dit artikel opzoeken wat jij wilt weten.

De gebruikte vertaling is NBV21. Deze vind ik zelf prettig om te lezen. De vertaling van mijn jongerenbijbel was ook NBV. ER zitten veel extra’s bij die jongeren helpen om zelf de Bijbel te lezen en de relevantie van de Bijbel te ontdekken voor hun eigen leven. Dat is prettig, want hoe ouder onze kinderen worden hoe meer ze zelf bepalen en ontdekken.

  • Er is een ‘kerntekstenroute’die je meeneemt langs 50 belangrijke verhalen en teksten. Ideaal ook wanneer je net tot geloof komt bijvoorbeeld. Of wanneer jouw zoon of dochter nog zoekende is. Dit stond niet in mijn versie van de jongerenbijbel.
  • Er zijn 15 themaroutes om je weg door de Bijbel te vinden en je te verdiepen in Bijbelse thema’s. Ook dit is nieuw. Het doet me denken aan de samenleesbijbel.
  • Er zijn 30 themapagina’s die je handvatten bieden om je eigen mening te vormen over actuele thema’s. Hoe prettig, want als jongere wil je graag meepraten, maar hoe bepaal je je eigen mening. Hier krijg je handvatten voor. Dit stond ook niet in mijn versie van de jongerenbijbel.
  • ER zijn 18 Bijbelse personenpagina’s die aansluiten bij de leefwereld en (geloofs)vragen van jongeren.
  • Eyeopeners tussen de Bijbelteksten door met korte uitleg bij Bijbelverzen. Dit herken ik wel. Zoiets stond dus ook in mijn versie van de jongerenbijbel.
  • informatie over de Bijbel, tijdlijnen, achtergronden en tips over hoe je de Bijbel kunt lezen.
  • Bijdragen geschreven door auteurs uit verschillende kerken in Nederland en Vlaanderen.
  • Een omslaghoes met 6 unieke omslagen om uit te kiezen. Zo kan jouw zoon of dochter de Bijbel dus helemaal passend maken bij zichzelf. Ik vond dat dus heel tof en weet nog dat ik de cover vaak heb aangepast. Er zit er dus, als mijn herinnering correct is, 1 extra omslag bij ten opzichte van de versie die ik had.
Jongerenbijbel - Pinterest

Wanneer geef je een jongerenbijbel?

Tja, dat is eigenlijk heel persoonlijk. Een kind van 12 kan zich al best heel wijs voelen (en ook zijn!) en toe zijn aan de jongerenbijbel. Terwijl het andere kind van 12 juist nog liever bij een kinderbijbel blijft. Kijk hierbij dus goed naar jouw kind en stem af op zijn/haar behoefte. Misschien is samen lezen wel juist iets wat nog heel fijn is. Kijk dan samen wat passend is. Er zijn ook verschillende Bijbels die passend zijn tussen de kinderbijbel en de jongerenbijbel.

Marcus gaat in sneltreinvaart van start: hij begint met elf woorden die erg veel te zeggen hebben. Zó veel dat Marcus de rest van zijn boek nodig heeft om uit te leggen wat hij ermee bedoelt.

Eyeopener speelfilm 1:1

Vergelijken met Zij lacht Bijbel, Bijbel in gewone Taal, Samenleesbijbel en Kinderbijbels

Er werd gevraagd om de nieuwe jongerenbijbel te vergelijken met verschillende Bijbels. Dat heb ik zo goed mogelijk gedaan met het stuk wat ik heb ontvangen. Ik heb dus niet de jongerenbijbel zelf in mijn bezit. Een inkijkje kan ik je dus ook niet geven (hij was ook niet te leen bij de bibliotheek).

  • Zij lacht is meer gericht op vrouwen. Zij lacht richt zich op vrouwen tussen de 18 en 35 jaar. Dat is deels een overlap met de jongerenbijbel qua doelgroep. Ik zou de jongerenbijbel aanraden vanaf een jaar of 15/16 dus deze zou je eerst kunnen geven. Daarnaast is op dit moment de Zij lacht Bijbel alleen in HSV te koop. Er komt een nieuwe versie in HSV en NBV21, maar dat is in het najaar. Er is wel meer schrijf ruimte in de Zij lacht Bijbel.
  • Bijbel in gewone taal is er in een gewone editie en een Bijbel voor jou editie. Deze is ook geschikt voor jongere maar mist wel de extra’s. Wil je net wat meer dan raad ik dus wel de jongerenbijbel aan. Daarnaast verschilt ook hier de bijbelvertaling.
  • Samenleesbijbel is voor kinderen van 8 tot 12 jaar geschreven. Daarna zou je de overstap naar de jongerenbijbel kunnen maken. Al zou ik dan zelf ervoor kiezen nog even door te gaan met de samenleesbijbel en bij het behalen van het diploma op de middelbare school de jongerenbijbel cadeau te geven (bij mavo/havo bijvoorbeeld, bij vwo misschien als cadeau voor de examens). In de samenleesbijbel staan opdrachten en liedjes. Dat is wellicht iets minder geschikt voor wat oudere kinderen. Maar nog steeds een prachtige Bijbel. De vertaling is hetzelfde. Alleen de extra’s bij de beide Bijbels zijn dus verschillend, ze sluiten wel fijn op elkaar aan.
  • Kinderbijbels zijn over het algemeen met mooie (en vaak veel) illustraties. Minder tekst en vaak ook niet de hele Bijbel. Dat is het grote verschil met de jongerenbijbel. Daarnaast hebben verschillender kinderbijbels verschillende extra’s. Mijn advies zou zijn om van een echte kinderbijbel met veel plaatjes en weinig tekst eerst over te gaan op een kinderbijbel die wat meer tekst heeft (kinderbijbel HSV of samenleesbijbel bijvoorbeeld). Daarna is de stap naar de jongerenbijbel een goede stap vooruit.

De jongerenbijbel is een leuke aanvulling. Wat ik zelf ook had was een paar lijntjes in de kantlijn waar ik iets kon schrijven. Niet groot, maar er kon wat staan. Ik zie dit heel licht ook bij deze nieuwe versie. Leuk dat dit gebleven is (zoals ik het kan zien). Vind ik een waardevolle extra.

De jongerenbijbel kost 59,95 euro bij je christelijke boekhandel of online via deze link bij bol.com.
Paperback | 1 juni 2024 | ISBN: 9789089124333 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: