Ken je dit; de laatste 5 minuten voordat de kinderen naar school moeten weten ze niets meer te doen. Of ja, ze halen de hele kamer over hoop en trekken al het speelgoed uit de kast. Of er wordt een scherm bij gepakt. Beide niet handig als je weg wilt want óf jij zit met een kamer vol rommel en kunt dit later zelf op gaan ruimen óf ze zitten net lekker in een programma en willen niet meer naar school (of waar je dan ook heen wilt gaan). Dat is verleden tijd met de leukste 1-minuutspelletjes. Inclusief zandloper dus de tijd vergeet je ook niet.

de leukste 1-minuut spelletjes - uitgelichte afbeelding

De leukste 1-minuutspelletjes

Ik had al eerder gehoord van de 1-minuut bedtijdverhaaltjes. Ideaal, want zo kun je een aantal verhaaltjes lezen terwijl je zegt dat je er maar 1 kunt lezen vanwege de tijd. Kinderen blij, want yes toch nog een extra verhaaltje, en jij blij. Maar de leukste 1-minuutspelletjes had ik nog nooit van gehoord. Ik was er heel benieuwd naar want er zijn soms best wat ‘loze’ minuutjes die opgevuld kunnen worden. Liefst zonder scherm. Voordat je naar school gaat, naar sporten of op visite. De tijd dat ze even moeten wachten om te vertrekken wordt zo een stuk aangenamer.

inhoudt van het doosje

Leerzame spelletjes

Wat ik niet direct zag aankomen, was dat de leukste 1-minuutspelletjes eigenlijk heel leerzaam zijn. Het eerste wat ik lees is de vraag ‘wat is 1 minuut?’. Dat is voor kinderen best lastig natuurlijk. Ze mogen allemaal met hun rug naar de zandloper gaan staan en je draait om wanneer je denkt dat de minuut voorbij is. Wie kan het beste inschatten hoe lang 1 minuut duurt? Toen viel mijn oog op ‘Rijmen maar!’. Een spelletjes waarbij je rijmwoorden mag verzitten. Je begint met het kiezen van een kort woord en de kinderen schrijven binnen 1 minuut zo veel mogelijk woorden op die daarop rijmen. Er worden voorbeelden gegeven van de startwoorden die je kunt gebruiken.

spelletjes

Ook veel plezier samen

Maar de leukste 1-minuutspelletjes zijn niet alleen maar leerzaam en leuk. ER zijn ook gewoon spelletjes voor de leuk om te doen. De snoepjes wissel bijvoorbeeld. Hierbij verplaats je in 1 minuut zo veel mogelijk snoepjes van het ene naar het andere bord door middel van eetstokjes. Dat is best moeilijk en je hebt gegarandeerd plezier. Of flip de fles (bottle flip zouden mijn kinderen zeggen). Waarbij je een waterflesje in de lucht gooit en het, hopelijk, recht op weer land. Probeer zo veel mogelijk kleding aan te trekken is ook super tof, maar iets minder geschikt wanneer je nog de deur uit moet binnen korte tijd. Of maak er dan een ‘wie is het snelst klaar om de deur uit te gaan’ van.

abc spel

Wanneer kun je de leukste 1-minuutspelletjes gebruiken?

De leukste 1-minuutspelletjes kun je natuurlijk altijd spelen. Ook wanneer je nog uren de tijd hebt, maar gewoon een aantal spelletjes wilt doen die niet te lang duren. Maar het is ook fijn om te doen op de volgende momenten:

  • De laatste minuten voordat je naar school/werk/visite/sport moet
  • Net voordat je naar bed gaat (vermijd dan wel liever de drukke spelletjes of schakel daarna nog even af)
  • Net voordat je gaat eten in plaats van scherm kijken
  • De rustigere spelletjes kun je ook in een restaurant doen. Kies dan bijvoorbeeld rijmen maar!, zoek de tweeling of parkeerplaats
  • Wanneer je met een van je kinderen bij het sporten van je andere kind gaat kijken (zwemles, voetbal e.d.)

En je kunt zelf vast nog meer momenten bedenken wanneer dit handig is om bij je te hebben. Het doosje is niet heel groot en past in de wat grotere handtassen. Of leg hem in de auto voor tijdens de langere ritten. Ideaal om even ter afwisseling een spelletje te doen.

oplossingen kaart

Specificaties de leukste 1-minuutspelletjes

Uitgeverij: Deltas | Uitgave: september 2023 | ISBN: 9789044764734 | 52 pagina’s (losbladig) | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com | prijs: 16.95 euro

Lees ook dit artikel met leuke kleine cadeaus voor kinderen.

de leukste 1-minuut spelletjes - uitgelichte afbeelding
footer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: