Als moeder van twee kinderen hou ik de ontwikkeling van de kinderbijbel graag in de gaten. Niet alleen voor onze kinderen, ook voor mezelf. Want kinderbijbels zijn soms gewoon heel fijn om te lezen. Inmiddels gebruiken we al een paar weken de Rebusbijbel. Een vriendin van mij vroeg ernaar en wij hebben hem voor haar en jou getest. Toen ik de kinderen vertelden dat we hem aan haar konden uitlenen moest ik wel beloven dat hij terug zou komen. Dat zegt wel heel wat voor onze kinderen. Ontdek snel meer van deze leuke kinderbijbel.

Rebusbijbel - uitgelichte afbeelding

Wat is de Rebusbijbel?

De Rebusbijbel is een vrolijke en kleurrijke Bijbel voor kinderen van ongeveer 8 tot 11 jaar. Precies de leeftijden van onze kinderen. Ze ontdekken in deze Bijbel de rode draad. Want de Bijbel is een verzameling van 66 boeken, maar er is zeker een rode draad in te lezen. Dat maakt ook dat je niet specifiek van voor tot achter leest, maar de Bijbelboeken door elkaar heen. Je kunt in de boekenkast het Bijbelboek kleuren dat je gehad hebt.

Op het eerste oog hebben die 66 boeken in de Bijbel maar weinig met elkaar te maken. Maar als je goed kijkt zie je door die hele bibliotheek van boeken heen Gods trouw en liefde voor mensen. Prachtig om dit mee te kunnen geven aan onze kinderen. Zo gaan ze zelf ook Gods trouw en liefde zien en ervaren. Na het verhaal vind je steeds een rebus. Dat maakt het extra leuk voor de kinderen en ze zijn er op die manier actief bij betrokken.

Rebusbijbel - boekenkast

Wat vind je in de Rebusbijbel?

De Rebusbijbel is een andere kinderbijbel dan de kinderbijbels die heb hebben hier thuis. Als eerste wordt uitgelegd waar het betreffende Bijbelboek over gaat. Daarnaast zijn de boeken verdeeld in verschillende kleuren die overeenkomen met het overkoepelende onderwerp van een groep boeken zoals wetboeken, wijsheid of algemene brieven. Achterin vind je hier meer informatie over (pagina 206-207 Daarbij vind je ook altijd een lied (inclusief QR-code) en rebus. De rebus heeft als uitkomst een kerntekst uit dat Bijbelboek. De oplossingen vind je vanaf pagina 211. Ook krijg je soms wat meer achtergrondinformatie op de ‘even stilstaan’ pagina met uitleg waarom een bepaald Bijbelboek voor gaat.

even stilstaan

Pluspunten van deze kinderbijbel

De Rebusbijbel leest makkelijk weg, ook goed te lezen door de kinderen zelf. De rebus maakt het net even anders dan anderen en de kinderen zijn actief betrokken bij het lezen uit de Bijbel. De tekst is ook niet te lang, maar er staat wel beschreven waar het boek in hoofdlijnen over gaat. Dat houdt de aandacht van de kinderen goed vast. De rebussen zijn ook goed zelf op te lossen door de kinderen. Het liedje luisteren we samen en soms zingen we mee. Een vrolijke start van de dag op deze manier.

Minpunten van deze kinderbijbel

Heel eerlijk, er zijn niet veel minpunten. Of nou misschien dan toch een paar. Ik moest zelf erg wennen aan de manier van schrijven. Of beter gezegd aan de manier waarop een Bijbelboek wordt behandeld. Het is heel summier en er wordt niet echt de diepte in gegaan. Geen focus op het verhaal van Jona of David en Goliath bijvoorbeeld. Hoewel dat in andere kinderbijbels natuurlijk ruim voldoende wordt gedaan moest ik toch even wennen. Misschien juist omdat ik dit zo gewend was. Eenmaal gewend is het toch ook wel fijn. Je krijgt een veel breder overzicht over de Bijbelboeken en de rode draad.

Verder zouden voor de kinderen de rebussen wel wat langer mogen zijn soms. Ze zijn niet allemaal even lang. Dat is ook logisch omdat de kernzin niet altijd even lang is natuurlijk. Ze mogen om de beurt een woord van de rebus oplossen. Het kan dus niet lang genoeg duren. En zeker het woord van het Bijbelboek doen ze graag beide. Tja, kinderen blijven kinderen. Het maakt het voor de kinderen echt een hele leuke Bijbel en een leuke en fijne start van de dag.

Rebusbijbel - achterkant

Specificaties Rebusbijbel

Auteur: Carolina Blokland-Den Hertog | Uitgeverij: Jongbloed/Filippus | Eerste uitgave: 10 januari 2023 | ISBN: 9789076890685 | 216 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor bol.com

footer

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: