Op internet gaan de wildste verhalen rond over het hebben van een ID-kaart (of paspoort natuurlijk) voor je kindje. Ik vond het nogal wat. Je betaald best veel voor zo’n kaart en daar moeten nog pasfoto’s bij ook die dan weer aan speciale eisen moeten voldoen. Dat gaat bijna niet met een kind van 4 maanden. Dus toen wij naar het ziekenhuis moesten met Nola was ik vooral ook heel eigenwijs en deed er heel lang over om deze kaart te halen. Hier wat ik leerde over een ID-kaart voor je kind.

Wet op de identificatieplicht

We weten het vast allemaal wel. Ben je 14 jaar of ouder dan moet je je kunnen identificeren. Ben je jonger dan 14 dan hoeft dat niet. Je hoeft ook helemaal niet aan te tonen dat je jonger bent dan 14 jaar. Handig, want je hebt natuurlijk niet altijd een geboorteakte bij je of iets anders waar je geboortedatum op staat. In het openbaar vervoer geldt dat je je moet kunnen identificeren vanaf 12 jaar. Dat zal vast samenhangen met de railrunner die tot 12 jaar geldt. In de zorg is er echter geen leeftijdsgrens en zul je je moeten identificeren vanaf je geboorte.

Soms wel en soms niet

Het leuke hieraan is dat elk ziekenhuis zijn eigen regels heeft. Ik heb in een facebookgroep met ouders van kinderen met heupdysplasie daar eens naar gevraagd. De antwoorden die ik hoorde. Sommige ziekenhuizen zeggen dat wanneer het kind daar geboren is geen ID-kaart nodig is. Andere ziekenhuizen sluiten gewoon aan bij de wet op de identificatieplicht en sommige ziekenhuizen zijn nogal strak en vinden dat je altijd een ID-kaart moet hebben. Ons ziekenhuis was nogal strak en wilde perse een ID-kaart. Anders werd de zorg niet vergoed en weigerde ze te behandelen.

Wat zegt de zorgverzekeraar?

Na ons eerste bezoek begon ik hem te knijpen. Want ik had natuurlijk geen ID-kaart. Dus ik besloot te bellen met onze zorgverzekering wat zij met deze kwestie zouden doen. Hun antwoord was heel helder: Als je in Nederland woont en verzekerd bent dan vergoeden wij gewoon je zorgkosten (mits daarvoor verzekerd uiteraard). Zij hebben namelijk niet die identificatieplicht. Dat is echt iets uit de zorginstelling zelf. Dus voor hun had ik geen ID-kaart nodig.

Waarom wij in het ziekenhuis kwamen

Onze reden voor het ziekenhuisbezoek zie je hierboven, de Pavlik.

Uitstelgedrag

De aanschaf van een ID-kaart heb ik dus echt een tijdje uitgesteld. Tot groot ongenoegen van de verpleegkundigen. Ik zei steeds gewoon dat ik het niet wist. Blijkt dat ze gewoon opschrijven als je een informatiepapier daarover mee krijgt de eerste keer. Dus de derde keer werd mij minder vriendelijk en heel dwingend verzocht de volgende keer met een ID-kaart te komen of mijn dochter zou niet behandeld worden. Dat (en dat wij buiten Nederland op vakantie zouden gaan) gaf voor mij de doorslag om dan toch maar een ID-kaart aan te laten maken.

Wat zijn nu dus de regels als je in het ziekenhuis komt met je kindje?

 • ID-kaart nodig vanaf de geboorte in de meeste ziekenhuizen.
 • Zorg mogen zij niet weigeren als je daar voor het eerst komt.
 • Vraag naar de regeling in jou ziekenhuis, soms als je kind daar geboren is hoeft dat niet.
 • Vraag je zorgverzekering wat zij hiermee doen, meestal kun je de rekening gewoon bij hun indienen. Bij CZ wel toen ik dat in 2016 vroeg.

Heb jij al een ID-kaart aangemaakt voor je kindje omdat je in het ziekenhuis moest zijn?

liefs Minke

12 thoughts on “ID-kaart: wel of niet verplicht?

 1. Ik kreeg mijn ID kaart toen ik 12 was maar in het ziekenhuis etc nooit hoeven te gebruiken. Ik kom er dan ook niet vaak maar eerder stonden wij als kinderen gewoon op de patientenkaart van mijn ouders. Die gingen dan mee als we ziekenhuis moesten en zelfs dan werd er bijna niet naar gevraagd. Belachelijk dat je al zo jong een id kaart moet hebben.. Als baby verander je elke maand wel.

 2. ik heb hier nog niet mee te maken gehad maar hoor in mijn omgeving dat het soms wel heel vervelend is.
  ik denk dat ik gelijk voor een paspoort ga ipv een id omdat je daar makkeljker mee kan reizen

 3. Eigenlijk nooit bij stilgestaan. We hebben nog geen ID. Dat is vooral uitstelgedrag, omdat ik de laatste keer drie keer heen en weer kon fietsen tussen fotograaf en gemeentehuis. Ellende met die fotoregels…

 4. Laatst was er nog een moeder die vergelijkbare ervaring had. Stond ze daar met haar ernstige zieke baby bij de spoed zonder ID. Het ziekenhuis weigerde haar te helpen zonder een ID. Schandalig vind ik dat.

 5. Op zich snap ik het wel. Een zorgpas is geen wettelijk document en wordt niet door de overheid uitgegeven. Voor m’n dochtertje heb ik een ID kaart aangevraagd toen ze een paar maanden was. Niet vanwege zorg, maar omdat we op vakantie gingen en ik ook familie in het buitenland heb wonen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: