Het oude ambachten en speelgoed museum zit op nog geen half uur rijden van ons vandaan. Maar eerlijk gezegd was ik er nog nooit geweest. Oude ambachten, van vroeger. Ik wist niet direct wat ik me daar bij voor moest stellen. Dat speelgoed, dat leek me dan weer wel heel tof voor de kinderen. Toen we werden uitgenodigd te komen leek het me dat super leuk te gaan ontdekken. We zijn positief verrast! Sterker nog, ik krijg steeds de vraag of we niet nog een keer kunnen gaan.

Welkom in het museum

Als eerste werden we welkom geheten in het oude ambachten en speelgoed museum. De kinderen kregen een speurtocht en die werd uitgelegd. De opzet van het museum werd uitgelegd aan ons en we konden beginnen. Er zijn 3 routes, a b en c. Bij a en b loop je langs oude ambachten. Bij c ga je naar het speelgoed. Je snapt wel waar de kinderen als eerste heen wilden toch?

bordjes met versjes van vroeger

Ontstaan van het oude ambachten en speelgoed museum

Het leuke was dat de medewerkers echt de tijd hadden (en namen) voor vragen en om dingen te vertellen. Zo hoorden we dat het museum begonnen is in 1995. In de kaasmakerij van een boer. Hij had een open keuken en om het wat op te vrolijken plaatste hij spullen, oudere spullen. De kaasmakerij werd te klein en hij ging verder in een schuur. Later werden ze uit gekocht en waren er twee opties. Naar Friesland een nieuwe boerderij beginnen of verder met het museum en daar geld mee verdienen. Dat laatste is het geworden. Dat is uitgegroeid tot een enorm groot museum met enorm veel spullen. Zeer compleet als je het ons vraagt.

Potjes voor gebruik kruiden van vroeger

Hoe komen ze toch aan al die spullen?

Vroeger werden er aankopen gedaan wanneer ze mooie spullen tegen kwamen. Vooral om de ruimte te vullen zodat het museum open kon. Een half leeg museum is natuurlijk niet zo leuk. Tegenwoordig worden veel spullen gedoneerd. De groep die deze spullen heeft gaat op dit moment kleiner wonen of komt helaas te overlijden. Deze worden dan geschonken aan het museum. Dat namen ze altijd dankbaar aan. Inmiddels zijn er zo veel spullen dat er wel gekeken wordt of ze het kwijt kunnen in het museum. Zodat het ook echt een plekje krijgt en niet in de opslag verdwijnt.

fotografie ambachten en speelgoed museum

Oude ambachten bekijken

We begonnen bij route a langs de oude ambachten. We mochten aan de spullen zitten en bijvoorbeeld in de schoolbank gaan zitten. Juist, zodat je het echt kunt ervaren. Ook de beroepen van toen. Dat lieten de kinderen zich geen twee keer zeggen. Wel werd gevraagd om als volwassenen de spullen te pakken zodat niet direct de kinderen eraan zaten. Het is oud en kan dus ook kapot. Maar ze mochten onder begeleiding van ons het wel aanraken.

drukkerij ambachten museum

Barbie tentoonstelling en verkleden

Ze heeft het er al dagen over, ze wil verkleden als prinses. Blijk ik dat even verkeerd te hebben geïnterpreteerd. Bij de Barbie tentoonstelling (deze is tot mei 2021 te zien) kon je ook verkleden en op de foto. Dát wilde ze doen. En spelen met de Barbie’s natuurlijk. Ze kwam zelfs nog iets tegen wat we hier ook hebben van mijn spullen van vroeger. Verder waren de boeken ook een succes. Te leuk om te zien ook hoe ze er mee bezig waren.

Lezen oude ambachten en speelgoed museum

Toch ouder dan ik dacht

Eigenlijk voel ik me helemaal nog niet oud. Met 31 jaar zou ik mezelf ook niet direct oud willen noemen. Maar toch waren er heel veel dingen die ik herkende van bij mij opa en oma (of hun buren). Dat is dan ook wel de generatie die spullen doneert aan het museum. Vandaar misschien. Maar ja, we worden toch echt ook ouder. Dat blijkt dan maar weer. Wel heel leuk om ook spullen te zien die je zelf herkent van vroeger.

Radio oude ambachten en speelgoed museum

Spelend leren in het museum

Doordat er veel spullen zijn van vroeger is het een museum waar je veel kunt leren. Spelenderwijs, door de speurtocht. Zo letten ze toch echt wel goed op wat ze zien. En neem vooral je vader en/of moeder mee. Ze vinden het gezellig met de kleinkinderen op stap te gaan maar kunnen ook echt nog vertellen uit eigen ervaringen. De meeste leuke verhalen krijg je zo te horen.

twee generaties die verhalen uitwisselen

Spelen in het museum

Hoewel een museum bij mij toch vooral bekend staat als kijken met je handen op de rug (want nergens aankomen), is dat hier niet het geval. In tegendeel zelfs. Overal mogen ze begeleid aan zitten, kijken en voelen. Bij de Barbie tentoonstelling was een speeltafel met Barbie’s. Boven bij het speelgoed gedeelte was een enorm stuk om te spelen. Onder andere een airhockey tafel, ballenbak en sjoelbak waren aanwezig. Ben je binnen uitgekeken kun je buiten nog verder gaan. Voertuigen staan er om te bekijken en er is speelgoed. De kinderen kunnen o.a. spijkerbroek hangen, blikgooien en spijkerpoepen. Het museum is echt heel erg kindvriendelijk.

Auto aan zetten speelgoed museum

Het oude ambachten en speelgoed museum

Een museum waar je al spelenderwijs veel kunt leren en ontdekken over vroeger. Een geschiedenis die te mooi is om te vergeten. Om te zien waar we vandaan komen en waar we nu zijn. Heel kindvriendelijk (ook rolstoelvriendelijk) en ze mogen begeleid ook aan de spullen zitten. Ideaal want zo ben je niet steeds bezig om te zeggen dat ze ergens vanaf moeten blijven. Daarnaast is er ook veel gelegenheid om te spelen voor de kinderen. Een aanrader om met je gezin (meerdere generaties is echt tof voor de verhalen) heen te gaan. Een aanrader voor een dagje uit.

Ken jij het oude ambachten en speelgoed museum al?
adres: Rijksweg 87, 3784 LV Terschuur
Of kijk op hun website of instagram.
Bedankt dat we een kijkje mochten komen nemen. We hebben het echt heel erg leuk gehad bij jullie.

Oude ambachten en speelgoed museum - pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: