Als er iets was waar ik tegenop zag dan was het wel het zindelijk worden van mijn kinderen. Nu duurt dat bij Nola natuurlijk nog een poos, maar Luca met zijn bijna 3 jaar zal er toch aan moeten geloven binnenkort. In december deed hij al zijn eerste plasje op het potje. Toen was Nola net geboren en speelde voor mij het slaapgebrek heel erg mee om te kiezen er niet intensief mee bezig te gaan. We zeiden dat het in de zomer wel goed zou komen, lekker buiten lopen zonder luier en niet te veel nattigheid binnen in huis.

Ik wil geen luier meer!
Toen kwamen de eerste mooie dagen in mei eraan. Luca bedacht op een zaterdag morgen ineens dat hij geen luier meer om wilde. Dat was een goed plan vond hij. Nou, mooi weer en wij waren redelijk uitgerust. We gaan ervoor zeiden we. Natuurlijk ging het de eerste dagen niet altijd even goed. Menig plasje eindigde in zijn onderbroek of op de grond. Het is ook nogal wat, dat plassen op een potje. Maar we gaven niet op. We deden hem gewoon geen luier meer om en we zagen wel hoe het ging op de dag. In de nacht kreeg hij nog wel gewoon een luier om.

Zindelijkheidstraining op school
De dagen gingen prima, maar toen moest hij ook weer naar school. Wat doen we dan was de vraag? We besloten hem een luierbroekje aan te doen. Geen probleem als hij dan toch een plasje laat lopen. Uiteindelijk kreeg hij door dat hij ‘gewoon’ een luier om had en moest hij na school altijd even wennen aan het feit dat hij dan geen luier meer om had. Dat resulteerde in natte broeken. We besloten het op school ook zonder luier te doen. Wel schone kleding en een luierbroekje in zijn tas voor het geval dat. 

De eerste dag ging het mis. Hij was zo druk aan het spelen met zijn vriendje en de treinbaan dat hij vergat dat hij moest plassen. Geen probleem, kan gebeuren natuurlijk. De dagen daarna ging het allemaal prima. Ze hadden een potje op school waar hij op kon plassen en dat gaat super goed. Thuis hebben we inmiddels een wcbrilverkleiner van de HEMA liggen zodat hij kan oefenen met op de wc zitten. Toch makkelijker want op veel plekken hebben ze geen potje en de wc vind hij nu nog wat eng.

Zindelijkheid in de nacht
Dan komt het volgende punt, de nacht. Hoe ga je dat aanpakken? Hoe kunt je een kind leren dat hij in de nacht niet plast, maar wakker wordt en naar de wc (of in het geval van Luca, naar het potje) gaat? Van de ene op de andere dag was hij ook’s nachts droog. Hij laat zich niet zomaar op de pot zetten, maar geeft het goed zelf aan. Als hij niet hoeft dan hoeft hij niet. Voor het slapen gaat hij altijd even plassen en als hij wakker wordt roept hij ook altijd dat hij moet plassen. De dagen beginnen wat vroegen dat ons lief is en hij gaat wat later slapen dan we zouden willen. Hij gaat vaak eerst liggen om ons vervolgens te roepen omdat hij moet plassen. Maar hé, hij is gewoon binnen een aantal dagen overdag en ’s nachts zindelijk.

Kind zindelijk maken
Het klinkt misschien logisch, maar een kind kun je niet zindelijk maken. Een kind geeft dat zelf aan. Er komt een moment, zoals bij Luca, dan is hij/zij de luier zat en vind hij dat niet fijn meer. Dan is het moment daar dat je je kind op een potje of op de wc zet. Wel kun je je kind stimuleren op weg naar zindelijkheid. Wij hadden met 2 jaar een potje staan. Als ik naar de wc ging wilde Luca graag mee en ging dan zelf op zijn potje zitten. Met broek en alles aan. Prima, ik vroeg altijd of hij moest plassen en of we de luier uit zouden doen. Dat wilde hij niet, geen probleem. Lekker zitten en mama nadoen. Werkt ook prima en is nog gezellig ook. 

Wij hebben ook het boekje ‘Bobbie op het potje’ gekregen in het kraampakket toen Nola geboren was. Zo lazen we over Bobbie die zindelijk werd en op het potje ging plassen. Dat vond Luca ook interessant en zo kan je kindje ook zien dat het heel normaal is. Ook een ongelukje kan gebeuren, Bobbie liet ook zijn plas lopen tijdens het spelen. Ga zeker niet pushen. Geef complimenten als het goed gaat en zeg dat het niet erg is als het een keertje mis gaat. Wij hebben een mooi boekje om stickers te plakken elke keer dat het goed gaat. Werkt ook leuk. Als hij een x aantal stickers heeft krijgt hij een cadeautje, iets lekkers of juist helemaal niets. Voor Luca is het stickers plakken al een cadeau. 

Wanneer kan je kind zindelijk worden
In westerse landen worden de meeste kinderen tussen de 2 en 3 jaar overdag zindelijk. Luca was 2 jaar en 10 maanden. Schrik niet als je kind iets later is,dat is helemaal geen probleem. Het is net als met lopen en kruipen. Ieder kind doet dat op zijn eigen tijd. Het duurt meestal nog een half tot 1 jaar voor je kindje ook ’s nachts zindelijk is. Het kan ook gebeuren dat het een poosje goed gaat en je kindje weer een luier om wil. Ga geen machtsstrijd aan, dat heeft geen zin. Als je kind niet wil dat wil hij niet en zal hij zeker in zijn broek plassen. Zindelijk worden gaat met vallen en opstaan. Het is ons allemaal gelukt, dus zal het je kind vast ook lukken. Op zijn tijd en op zijn manier. bron

Hoe ging zindelijk worden bij jullie kind(eren)?

3 thoughts on “Potty training

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: