Op instagram plaatste ik een tijdje terug een stukje over onze opvoeding. Dat het even helemaal niet ging en ik er echt wel doorheen zat. De kinderen leken gewoon over mij heen te denderen. Ondanks dat er veel reacties kwamen dat ‘ik ben de moeder dus luisteren zullen ze’ waren er ook heel veel reacties dat het herkend werd. En weet je, dat is helemaal niet erg. De kinderen hoeven het ook echt niet altijd met me eens te zijn. Ze moeten alleen wel doen wat ik zeg. Toen kwam de vraag of ik onze regels wil delen. Dat doe ik in deze blog. Onze regels voor de kinderen én voor mij.

De regels voor de kinderen

Eerlijk, ik ben niet zo van de regels voor kinderen. Natuurlijk zijn er dingen die ze niet mogen doen. Maar verder wil ik dat ze vooral wel doen wat voor hun goed voelt. Binnen grenzen die wij bedenken. Kom je wellicht toch weer op regels uit. Hoe leg je dat goed uit aan de kinderen en vooral hoe houden ze zich daar aan? Ja, dat bleek ook hier een hele zoektocht. Vooral omdat ik echt enorm veel vergeet. Dus ik kan dingen leuk bedenken, maar een tijdje later ben ik het gewoon kwijt. Ik vergeet mijn hoofd nog als die niet vast zou zitten. Dus besloot ik het anders aan te pakken.

Wat heb je nodig?

 • Magneet verf
 • een deur in de kamer
 • leuke magneten
 • regels op een papiertje (maak het leuk met stiften, kleurtjes, stickers en/of stempels of gebruik de printable)

Een redelijk simpele diy dit keer. Je verft een deur met magneetverf. Doe wel een aantal lagen over elkaar dan blijven de magneten goed plakken. Nu opzoek naar leuke magneten. Die heb je bij de action, maar wist je dat er ook een bijbels memo spelletje is met magneten. Echt super leuk, maar ik kan hem helaas niet vinden. Mijn schoonvader nam het mee uit Israël en ik zag het hier eens bij de christelijke boekhandel. Houdt dat dus zeker in de gaten.

Wat zijn de regels?

Een tijd terug besloot ik de regels voor de kinderen samen met hen te bedenken. Niet in de trant van ‘Je mag niet dit en je mag niet dat’. Nee, gewoon beginnen met de zin: ‘In dit huis…..’ dit vulde ik aan met suggesties van de kinderen. Uiteraard met mijn goedkeuren en staat alles erop wat ik wilde. Wij hebben de volgende regels (die natuurlijk eigenlijk ook gewoon voor ons gelden):

 1. ….. slaan, schoppen en bijten we niet.
 2. ….. pakken we niets af.
 3. ….. bij ruzie gaan we uit elkaar
 4. ….. schreeuwen we niet, praten we wel.
 5. ….. luisteren we naar papa en mama.
 6. ….. zijn we lief voor elkaar.
 7. ….. waarschuwen we 1 keer.
 8. ….. als de ander wat doet gaan we naar papa of mama.
 9. ….. gaat Luca in de gang, Nola in de keuken bij straf.
 10. ….. Houden we van elkaar en hebben we veel plezier!

De regels voor de kinderen

Klik op de afbeelding voor de download.

Just the normal stuff

Het zijn de gewone, normale dingen in mijn ogen. Ik merkte dat we, toen het net hing en dus net gemaakt was, veel hier naar grepen. De kinderen hielden zich er goed aan en wezen ook mij gewoon op die regels. Nu is het wat langer geleden en mogen we er best wat vader bij stil staan. Ook ik.

Lees hier een gebed van een mama die het ook even niet meer zag zitten. 

Regels voor mama

Ik ben er ook van overtuigd dat de kinderen reageren op gedrag. Als ik niet lekker in mijn vel zit of moe ben door mijn cvs dan heb ik een kort lontje. Dan reageer ik sneller en veller dan ik zou willen. Dat is niet gezellig. Dus ik ben blij dat ik nu regels heb en hoop dat dit helpt om de rust te bewaren.

Duidelijkheid

Voor mij is het vooral de duidelijkheid naar de kinderen. Dat resulteerde in een soort stappenplan of regels voor mama. Dat bestaat uit:

 • Wat gaan we doen?
 • Wat wordt er verwacht van de kinderen?
 • Wat is de consequentie van niet luisteren naar mama/papa?
 • Heeft mama zich aan bovenstaande gehouden?
 • Joy to everyone!

Zo hopen wij dat het hier gezellig is en blijft in huis. Natuurlijk zijn er momenten dat het niet lukt. Ik ben een mens en de kinderen ook. Dan zeggen we sorry, geven we een knuffel en gaan we verder. Dat laatste vind ik soms wat lastig. Ik kan wel blijven hangen in een gevoel en dat is vervelend. Maar het gaat beter, het wordt beter. Heerlijk!

Wat zijn jullie regels in huis? Deel ze hieronder of op social media. Wie weet kun je er iemand mee helpen!

Onze regels pinterest Regels voor de kinderen instagram

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: