Het is elke avond hetzelfde liedje. Vlak voor het slapen gaan moeten er ineens nog 30 verhalen verteld worden. Precies op het moment dat je weg wilt lopen komt er weer een nieuw verhaal naar boven. Sommige zeggen dat het uitstelgedrag is. Ze willen niet slapen en ‘verzinnen’ steeds iets nieuws om te vertellen. Persoonlijk denk ik dat het hoofd van onze kinderen dan gewoon nog vol zit van de dag en ze dat even kwijt moeten. Dat heb ik zelf ook wel eens als ik druk ben geweest. Daarom besloot ik een boek te kopen die we samen kunnen invullen met onze oudste. Slaappraatjes heet het. Het lijkt op slaapklets maar is een christelijke variant.

Waarom een christelijke variant van slaapklets?

Waarom dit boek precies geschreven is weet ik natuurlijk niet. Wel vind ik het zelf erg fijn dat deze is er. Zo kunnen we samen met onze oudste de dag nog eens doornemen. Hij schrijft zelf dingen op, soms vraagt hij of we even willen schrijven. Daarbij is er ook aandacht voor bidden en danken. Ik vind het belangrijk dat onze kinderen leren bidden en danken. Bidden voor zieken, voor dingen die niet fijn waren op de dag. Maar ook dankbaar zijn voor wat wel goed ging. En dat is echt meer dan je soms denkt. Dat stukje miste ik een beetje in de slaapklets. Al is dit ook een heel tof boek. Via deze link kun je er meer over lezen bij Inge.

Slaappraatjes inhoudt 2

Hoe gebruiken wij slaappraatjes in ons avondritueel?

We gaan altijd rond kwart over 6/half 7 naar boven. Dan kunnen de kinderen zich klaar maken om naar bed te gaan en nog even in ons bed tablet of tv kijken. Rond 7 uur lezen we uit de Bijbel. Op dit moment is dat de voorleesbijbel (echt een aanrader!). Dan mag de jongste naar bed. Om half 8 mag de oudste nog even een kwartiertje gaan lezen. Goed om dit bij te blijven houden. Daarna pakken we het boek slaappraatjes en vullen die samen in. Als we klaar zijn mag hij nog 1 of 2 dingen vertellen en is het echt tijd om te gaan slapen.

Wat mis ik nog in slaappraatjes?

Ik vind het een erg leuk boek met verschillende leuke vragen. Toch mis ik nog wel iets. Er is geen ruimte om de datum op te schrijven. Dat doen we zelf wel, er zijn dagen dat we hem niet gebruiken. Het is leuk om later te kunnen zien welke datum iets is ingevuld zodat je het proces van een kind ook kunt zien. Daarnaast is het niet heel veel wat je in vult aan vragen (ook wel fijn, je bent geen uren bezig) en ook wel iets meer gericht op jongere kinderen. Ik hoop dus dat er nog een variant voor de bovenbouw uit komt later. Misschien ook wat vragen gericht op pesten/plagen in de klas of vriendje/vriendinnetje en verliefdheid.

Slaappraatjes inhoudt 1

Slaappraatjes en hooggevoeligheid

Ikzelf en onze oudste zijn hooggevoelig, een karaktereigenschap die niet altijd even makkelijk is. We kunnen zo maar ontploffen uit het niets omdat de prikkels over de hele dag al te veel zijn geweest. Ook zit ons hoofd na een drukke dag zo vol dat slapen gewoon niet gaat. Dat is geen onwil, maar ons hoofd staat gewoon niet stil en gaat alle kanten nog op. Dit boek is in zulke gevallen ook heel fijn. Je neemt samen de dag door. Als er nog wat besproken moet/mag worden komt dat voorbij. Het hoofd gaat in de ruststand en vaak lukt het slapen dan ook beter. Omdat het niet allemaal meer in ons hoofd blijft zitten.

Voor ons dus echt een uitkomst dit boek en wij raden het dan ook zeker aan om aan te schaffen. Het boek kun je bij de plaatselijke christelijke boekhandel kopen of via deze link. Het boek kost 15,99 euro.

Bespreken jullie ook nog even de dag voor het slapen gaan met jullie kinderen?

slaappraatjes pinterest

3 thoughts on “Slaappraatjes om samen de dag af te sluiten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: