Praat jij wel eens over het geloof met je vrienden, familie of je man? Nee? Je bent echt niet de enige. Ik hoor vaak dat er weinig over het geloof wordt gesproken. Waarom? Ik zou het zelf eigenlijk niet weten. Als ik naar mij persoonlijk kijk denk ik dat ik vooral niemand iets wil opdringen. Zeker als ik niet zeker weet of iemand geloofd of dat ik zeker weet dat iemand niet geloofd. Want zit deze persoon daar dan wel op te wachten? Een strijd dit ik zelf vaak heb. Maar met het spel vis je of niet kun je samen over het geloof praten en er een leuke avond van maken.

Loesje, maar dan van vis

Eigenlijk iedereen kent ze wel, de teksten van Loesje. Wist je dat er ook een christelijke variant is? Een tijd lang heb ik dat niet geweten, maar ergens toen ik eind van mijn tienerjaren was kwam ik ze steeds vaker tegen. De teksten van visje, het christelijke broertje van Loesje eigenlijk. Het zijn prachtige teksten en nu is er dus dit spel vis je of niet? mee gemaakt. Er zitten kaartjes in en een dobbelsteen. Geen gewone, dus raak hem niet kwijt! De nummers op de dobbelsteen corresponderen met een nummer in de handleiding. Daar staat wat je dan met de uitspraak op het betreffende kaartje moet doen.

inhoudt spel vis je of niet

Waarvoor vind ik vis je of niet geschikt?

Natuurlijk is het super tof om met je vrienden spelletjes te doen. Maar wanneer zij niet christelijk zijn (hallo onze meeste vrienden!) dan is dit spel wellicht niet zo’n goede keus. Je kunt het ook met je partner alleen spelen. Zodat jullie meer over elkaar te weten komen. Maar dit vonden wij zelf niet zo leuk. Wij doen dan toch liever monopolie ofzo. Het spel is uitermate geschikt voor bijeenkomsten van de kerk. Denk dan aan een kring, bijbelleesclub of een samenkomst van een bepaalde groep mensen. Wij hebben eens in de paar maanden een avond samen met ouders van kinderen in de leeftijd van 0-4 jaar. Als traject na de doop. Heel tof en leerzaam. Daar is dit spel ook erg leuk voor. Zo leer je anders naar situaties te kijken. Wellicht geeft het je wel nieuwe inzichten.

Andere toepassingen van de kaartjes

Er zijn veel mogelijkheden waarin wij het leuk vinden vis je of niet te spelen. Maar dat doe je niet dagelijks of wekelijks. Zoals we bijvoorbeeld wel heel vaak het spel schapenkoning spelen. Het is toch zonde om de kaartjes in de kast te laten liggen. Nu heb ik eens gedacht om ze te gebruiken als cadeau, maar dan is je spel niet meer compleet. Ook niet zo leuk natuurlijk. Wel kun je de kaartjes gebruiken om in huis op te hangen. Zodat je er zelf steeds aan herinnert wordt. Ook kun je een kaartje gebruiken als boekenlegger in je bijbel. Of gebruik de tekst van de kaartjes om te handletteren. Leuk om dit te leren met de verschillende teksten die op de kaartjes staan. Dat laatste kun je ook heel goed in een groep doen.

kaartjes uit het spel vis je of niet?

Wat zijn de opdrachten?

Leuk hoor, om mensen te leren kennen door middel van het spelen van het spel vis je of niet. Maar ik ga niet direct mijn hele hebben en houden bloot geven aan (nog) wildvreemden. Gelukkig ben je zelf nog altijd de baas over wat je wel of niet verteld. En je hoeft bij veel niet eens direct de diepte in. De opdrachten zijn:

  • eens of oneens met de tekst op het kaartje
  • persoonlijke ervaring, een ervaring uit je leven dat je in verband brengt met het kaartje
  • bijbellink: welk bijbelverhaal past hier bij
  • motto van de week: leg uit hoe de tekst je de komende week kan helpen
  • Maak de zin af: alleen de bovenste helft van de zin lezen en iedereen mag hem afmaken.
  • visje voor….: aan wie zou je de tekst willen geven en waarom?
  • Dubbel beet: pak 2 kaarten en kies welke het beste bij je past.
  • eigen vangst: je mag zelf bepalen welke opdracht je kiest.

review vis je of niet? een spel voor uitdagende gesprekken over het geloof.

Even in de opdrachten van het spel vis je of niet in de praktijk

*gooit met de dobbelsteen* 7! Die staat voor dubbel beet.
*pakt 2 kaartjes van de stapel* Vrijblijvend of blijvend vrij? en God vervult niet al jouw wensen, maar wel zijn beloften.
Wauw, een lastige zeg. Maar ik kies dan voor God vervult niet al jouw wensen, maar wel zijn beloften. Omdat we zelf soms zo goed weten wat we willen en waar we heen moeten. We vergeten alleen dat God niet handelt vanuit wat wij willen, maar vanuit wat Hij voor ogen heeft. Zijn plan met ons staat allang vast en daar moeten we het toch mee doen. Mee dealen in dit leven. Het is niet altijd rozengeur en zonneschijn. Maar God houdt zich wel aan zijn beloften. Een mooi vooruitzicht toch?!

Nog een keer doen?

*gooit met de dobbelsteen* 4! Die staat voor motto van de week.

*pakt een kaartje* Mijn motto deze week is: Geld maakt wel gelukkig als je het weggeeft.
Wat een mooi kaartje en ook toepasselijk op onze situatie. Ik maak me soms wel zorgen over onze financiële situatie. Jullie weten ongetwijfeld dat ik thuis ben bij de kinderen en mijn werkavontuur eindigde in een dramaatje. Dat geeft niet, we hebben het geprobeerd én ik vind het een voorrecht om thuis bij de kinderen te zijn. Het is echt niet elke dag geweldig, maar ze kunnen wel altijd thuis komen bij ons. Maar dat betekend ook dat we minder geld te besteden hebben. Gelukkig, maakt geld niet gelukkig. Andere mensen helpen dan weer wel. Als dat kan door een donatie of een gift dan is dat juist heel mooi. Daar mag ik best eens wat vaker bij stil staan.

Een super leuk spel om meer verdieping te krijgen, maar ook om andere mensen te leren kennen. Zo kun je wellicht je eigen gedachten ordenen en tot andere (of juist dezelfde) inzichten komen. Zeer waardevol vind ik dat. Je kunt het spel hier kopen voor 27 euro.

review spel vis je of niet?

Ik heb dit spel ontvangen ter review. Ik geef je daar altijd mijn eerlijke mening over. In deze blog staat een affiliate link. Dat kost jou niets extra’s, maar je helpt mij enorm.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: