Mama, mag ik een snoepje? Natuurlijk mag dat, pak maar uit de kast lieverd. Even later zie ik een snoeppapiertje op de tafel én een op de grond liggen. Dat is niet helemaal de bedoeling. Ruimen jullie zelf even de papiertjes op? vraag ik aan de kinderen. Al is het natuurlijk niet echt een vraag. Samen houden we het huis netjes. Dat zouden we ook met de aarde moeten doen. God heeft het zelf aan ons verteld in Genesis. Maar doen we dat in deze tijd nog wel?

28 God zegende hen en zei tegen hen: “Krijg veel kinderen, zodat er heel veel mensen komen. Ga over de hele aarde wonen en heers over de aarde. Zorg voor de vissen in de zee, de vogels in de lucht en de kruipende dieren. 29 Jullie mogen eten van alle planten, bomen en vruchten. 30 Maar alle grote dieren, alle vogels en alle kruipende dieren mogen van het gras eten.” Dat gebeurde. 31 En God keek naar alles wat Hij gemaakt had en het was heel goed. Toen werd het avond en weer ochtend: de zesde dag was voorbij. 

Genesis 1: 28-31 BasisBijbel

afval scheiden is helemaal hot tegenwoordig. Maar hoe doe je dat met kinderen? Ik geef je 5 tips om afval scheiden leuker te maken met kinderen.Afval scheiden als zorg voor de aarde

Een betere toekomst begint bij jezelf natuurlijk. Zolang je naar anderen blijft wijzen om de vervuiling van de aarde tegen te gaan wordt er niets opgelost. Dus beginnen we bij ons gezin. We hebben een aantal prullenbakken in onze kleine keuken staan. Het neemt wat plaats in, daar ben ik me van bewust. Maar zo kunnen we wel ons afval scheiden. Plastic, groenafval, papier en restafval. En met de jaren zie ik het restafval steeds minder worden. Zo zorgen wij als gezin voor de aarde.

Waarom wij zijn begonnen met afval scheiden lees je in deze blog.

Doen je kinderen dat ook dan?

Kinderen, ja ze doen echt hun best hoor. En als ik vraag (of zeg eigenlijk) of ze hun spullen willen opruimen/weggooien gebeurd dat meestal ook wel. Maar vaak, zeker bij de jongste toch in de prullenbak voor het restafval. Dat is niet helemaal de bedoeling. Elke keer geef ik aan in welke prullenbak het moet. Bij de oudste zie ik het verschil al. Hij vraagt nu eerst waar het in moet en gooit het daarna pas weg. Zo scheiden we samen het afval.

Tips om met kinderen afval te scheiden

  1. Zorg ervoor dat de kinderen bij de prullenbakken kunnen. Als ze er niet bij kunnen is afval scheiden ook niet leuk.
  2. Laat ze ook helpen het afval in de juiste container te stoppen.
  3. Ga samen een rondje lopen en gooi meteen het glas in de glasbak (wel op de juiste tijdstippen dat je het erin mag gooien). Een goede reden voor een rondje én goed voor je eigen beweging.
  4. Maak er een spelletje van. Bijvoorbeeld ‘raad het afval’ en leer ze wat de verschillende materialen zijn én waar het in hoort.
  5. Gebruik verschillende soorten prullenbakjes. Wij hebben een grijze voor rest, witte voor plastic en groen voor groente/fruit/tuin. Papier wordt in de gang gelegd om aan het eind van de dag in de container te leggen. Zo weten ze precies waar ze welk afval in kunnen stoppen.

Ben jij al begonnen met het scheiden van afval? Met deze tips wordt het vast makkelijker!

afval scheiden is helemaal hot tegenwoordig. Maar hoe doe je dat met kinderen? Ik geef je 5 tips om afval scheiden leuker te maken met kinderen.

Lees meer over samenwerkingen.
Uitgelichte afbeelding Stock Photos from door Africa Studio/Shutterstock

1 thought on “*5 tips om afval scheiden met kinderen leuk te maken

  1. Ik heb ook een milieu-uitstapje gemaakt van de gang naar het containerpark. Mijn zoontje is helemaal gefascineerd door het geluid van vallend glas in de container. Door vroeg te beginnen maak je van afvalscheiding een routine voor de kids.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: