Achter de ondergaande zon verteld het verhaal van Ekundayo, het jonge olifantje. De waterpoel is opgedroogd. Ze moeten lang lopen om water te kunnen drinken, maar er is niet genoeg. De moeder van Ekundayo gunt haar kind het water. Iets wat ouders zullen herkennen. Helaas overleefd moeder het seizoen niet en komt te overlijden. Na het lezen van dit boek tips en advies tegen om met jonge kinderen over de dood en rouw te praten.

Achter de ondergaande zon - uitgelichte afbeelding

Achter de ondergaande zon

Wanneer de waterpoel is opgedroogd loopt moeder met Ekundayo naar een ander poel. Daar vinden ze een klein beetje water, genoeg voor Ekundayo. Mama heeft niets. Maar zolang mama bij hem is, komt alles goed weet Ekundayo. Maar de volgende ochtend wordt mama niet wakker. De kleine olifant gaat met zijn vriendjes spelen, mama zal straks vast wakker worden. Maar dat gebeurt niet. Tante verteld dat mama ‘achter de ondergaande zon’ is. Als mama daar is, dan ga ik daar ook heen denkt Ekundayo. Zal hij ooit de anderen nog terug vinden? Aan een einde is een mooie boodschap. In het boek staan ook liedjes die de moeder van Ekundayo zong. Deze kun je zelf ook zingen op de wijs van ‘boer wat zeg je van mijn kippen’.

waterpoel is opgedroogd

Over verlies en rouw

Achter de ondergaande zon is een verhaal over verlies en rouw. Achter de ondergaande zon betekend in dit verhaal dat de moeder is overleden. Ze zal niet meer terug komen. Ekundayo wil het liefst naar zijn moeder en gaat opzoek. Als zij achter de ondergaande zon is, dan ik ook. Maar de avond valt, het wordt donker en er zijn allemaal vreemde geluiden. Hoewel het verhaal natuurlijk niet één op één herkenbaar is voor een kind, kan het verdriet en de onmacht (het niet meer kunnen vinden van een dierbare) wel herkenbaar zijn. Achter in het boek staan tips en adviezen over het praten met kinderen over de dood en over rouw. Want elke rouw is anders.

bang

De cylcus van rouw

Achterin het boek vind je ook tips en adviezen over rouw. Voor een gezin is het namelijk van belang dat iedereen de kans heeft om op zijn of haar eigen manier te rouwen. Hoewel dat natuurlijk heel lastig is, omdat je met verschillende personen samenleeft en iedereen op zijn of haar eigen manier rouw ervaart. Het is goed om, in zover het voor jou mogelijk is, kinderen alle ruimte te geven die ze nodig hebben. Wees je ook bewust dat je zelf in een periode van rouw zit en dus anders reageert of zou kunnen reageren dan wanneer je niet ook zelf rouwt.

bang

Mijn tips voor na een overlijden van een dierbare

Wij hebben begin dit jaar zelf een overlijden van een dierbare meegemaakt. Daarbij heb ik een aantal dingen ondervonden die we fijn vonden. Zo hebben de kinderen afscheid kunnen nemen. Beide op hun eigen manier. De ouders alleen en echt een momentje van hen samen. De jongste samen met andere wat helemaal goed was voor allen. Na het overlijden heeft de oudste nog afscheid genomen (en dus het lichaam gezien). Eerst samen met ons en toen ook alleen. De jongste gaf aan dit niet te willen en dat hebben we dan ook zo gelaten. Ze hebben beide iets meegegeven in de kist wat zij belangrijk vonden. Ook is er een knuffel mee gegaan. De kinderen kregen van deze dierbare ook een knuffel en zo zijn ze verbonden.

De kist hebben we beschilderd met de kinderen. Ze hebben iets uit mogen zoeken om er zelf op te maken en we hebben hun handafdruk erop gemaakt. Ook hebben we linten (voor iedereen 1) aan de pols gebonden en in de dankdienst deze linten afgeknipt. Zo hebben wij hier een stuk van het lint, maar is er ook met de overledene een stuk van het lint mee. De kinderen hebben ook geholpen met de kist in de rouwauto doen, bloemen dragen en de kist naar het graf brengen. Alles waar ze mee wilden helpen (en wat mogelijk was natuurlijk) hebben ze kunnen doen. Ze zijn overal bij geweest. Ook bij het condoleren. Daar hadden we wel oppas zitten voor het geval ze naar huis zouden willen, maar ze zijn van begin tot einde gebleven.

Er is weer water

Wat moet je doen?

Wij hebben zelf ook best een heel aantal prentenboeken over overlijden en doodgaan. Ik vind boeken zelf heel fijn en heb dit ook met de kinderen gelezen. Ik merkte wel dat de kinderen zelf niet overal behoefte aan hadden. Dat is leidend geweest in wat we wel en niet hebben gedaan. Ik vind het zelf fijn om alles voor handen te hebben, voor het geval dat. Ben jij niet zo? Dan ook zeker niet doen. Wil je de kinderen niet meenemen bij een condoleance? Doe dat dan ook niet, jij bent ouder en weet zelf wat voor jou en je gezin het beste is. Wij hebben niet het boek achter de ondergaande zon gebruikt, maar ik denk dat dit zeker heel passend was geweest. Ik raad hem zeker aan, vooral ook omdat de extra informatie voor jou als ouder fijn is. En wellicht weet je dat wel, maar in tijden van verdriet en rouw is het fijn terug te vallen op een boek of iets dat passend is voor jou.

tips en adviezen

Achter de ondergaande zon een aanrader?

Het zal je vast niet verbazen dat ik het boek achter de ondergaande zon een aanrader vind. De dood wordt op een hele fijne manier bespreekbaar gemaakt met een mooie metafoor. Het lees fijn en de tips achterin het boek zijn prettig. In situaties waarin je dingen vergeet of even niet meer herinnert is het fijn daarop terug te kunnen vallen. Ook als je meer thuis bent in deze materie dan een ander. Daarnaast kunnen kinderen ook enkele maanden later behoefte hebben aan het bespreken van wat er gebeurd is. Dan is het ook fijn om iets tastbaars te hebben wat je kunt pakken. Omdat het een gesprek net even een fijne opstart geeft.

Achter de ondergaande zon - achterkant

Specificaties achter de ondergaande zon

Auteur: Sarah J. Dodd | Illustraties: Cee Biscoe | Uitgeverij: Columbus | Vertaling: Corien Oranje | Eerste uitgave: 20 mei 2022 | Originele titel: Beyon the setting sun | ISBN: 9789085434757 | 32 pagina’s | Prijs: 15,99 euro | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bij de uitgeverij of klik hier voor bol

footer - product gekregen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: