Vandaag weer een nieuwe Cooking Monday voor jullie. Zoals jullie misschien wel weten probeer ik voor zei weinig mogelijk geld onze boodschappen te halen. Alleen willen we natuurlijk wel lekker eten en vooral ook afwisselend. Merlien Welzijn maakte een kookboek voor mensen met een klein budget. Zij geeft recepten die je met een klein budget kunt maken. Naast het kookboek uit deze review is er ook een website, facebookpagina en twitteraccount.

Het is een heel duidelijk en overzichtelijk boek. Het begint met een duidelijke inhoudsopgave. Het eerste deel van het boek bestaat uit informatie, tips en spullen die je nodig hebt om de recepten te maken. Daarna komen de verschillende gerechten. Doordeweekse gerechten tot 5 euro met vlees, vis of soep. Feestelijke hapjes. Verwengerechten tot 10 euro met vlees en kip of vis. Daarna nog een dankwoord, bronnen en een register. Het register is voor de recepten, de informatie die in het eerste deel van het boek staat is daar niet in meegenomen. 

Het boek is tot stand gekomen in een crisistijd. Nu zijn we volgens de berichten weer op de goede weg, maar er zijn nog heel veel mensen die moeten rondkomen met een klein budget. De recepten zijn voor een standaard gezin, 2 volwassenen en 2 kinderen. Om de gerechten zo goed koop te kunnen maken moet je wel slim inkopen. Het vergt dus wat onderzoek en denkwerk om te kijken waar je bepaalde producten goedkoop kunt halen. Soms zul je je een beetje bedrogen voelen, omdat je een heel potje kruiden moet kopen. Deze kruiden worden in het budget niet voor de volle prijs meegenomen. Er blijft namelijk nog veel over van de kruiden en die kun je dan weer in een ander gerecht gebruiken. Dan hoef je dit niet meer aan te schaffen en ben je dus minder geld kwijt. Som sis het dus even investeren. 

Er wordt duidelijk uitgelegd welke standaard producten er worden gebruikt en waarvoor je ze kunt gebruiken. Zoet of zout bijvoorbeeld. Er worden tips gegeven hoe je producten het best kunt bewaren. Dat zou voor iedereen heel handig zijn. Zo hoef je niet meer producten weg te gooien omdat ze bedorven zijn. Er worden ook nog tips gegeven hoe je inkopen kunt doen en hoe je kunt besparen. Ook staat er een seizoenenoverzicht in met de groenten. In het boek wordt geadviseerd daarvan gebruik te maken om zo geld te besparen. Seizoensgroenten zijn vaak goedkoper dan de andere groenten. 

De recepten zijn duidelijk omschreven. Veel recepten hebben ook een foto, wat het nog duidelijker maakt. Ik vind het jammer dat er niet bij de gerechten staat hoe lang de bereidingstijd is. Met kinderen is het handig om dit te weten. Volwassenen kunnen vaak nog wel even wachten, maar kinderen willen nog wel eens gaan zeuren als het langer duurt voor ze kunnen eten. Voor ieder is er wel een lekker recept te vinden. Ook voor lunch en traktaties is er iets bedacht. Tussen de recepten in staan nog een aantal tips. Wat je bijvoorbeeld met kliekjes kunt doen. Dit is ook zeker de moeite waard om te lezen. Sommige recepten sluiten op elkaar aan, ingrediënten in het ene recept worden niet in zijn geheel opgemaakt maar kunnen in een ander recept gebruikt worden. Helaas klopt niet altijd het paginanummer in de verwijzing, zodat je nog wel even goed moet kijken waar je het andere recept kunt vinden.

Conclusie
Heel handig om zo allemaal informatie bij elkaar te hebben. Zeker in een tijd waarin er steeds meer mensen van een klein budget rond moeten komen is het fijn om zulke boeken te hebben. Handig in combinatie met de website om zo mensen te kunnen helpen met lekker, gezond en goedkoop eten te bereiden. Jammer dat sommige paginanummers niet kloppen en ik mis zelf wel de bereidingstijd. Ik gok op ongeveer een half uur tot 3 kwartier voor de meeste gerechten, maar vind dat handig om te weten. Ik wil graag op een vast moment eten met mijn zoontje zodat het voor hem duidelijk is. Verder vind ik het een heel goed kookboek. En zou ik hem aanraden aan mensen met een klein budget. Je kunt het boek hier bestellen voor 12,95 euro.

Productinformatie:

  • Merlien Welzijn
  • Nederlands
  • 144 pagina’s
  • Karakter Uitgevers NF-NL
  • september 2013 

Zouden jullie dit kookboek willen gebruiken? Vinden jullie het leuk om recepten voor een klein budget te vinden op mijn blog? 

Liefs,

M.

Dit is een S. post. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: