Van een jurist verwacht je misschien anders, maar wij hadden ons testament nog niet geregeld. Ondanks dat ik me van de ‘gevaren’ daarvan bewust ben had ik nog niet de tijd genomen daar goed voor te gaan zitten. Het is namelijk nogal wat, het regelen van je testament. Wat wil je dat er met je kinderen gebeurd? Wat wil je dat er met je geld en spullen gebeurd? En hoeveel gaat dat geintje ons kosten.

Begin dit jaar nam ik het initiatief om alles te bekijken wat we willen regelen. Met de geboorte van Luca hadden we al een keus voor een voogd gemaakt. Wij hebben hen gevraagd en zij zeiden, gelukkig, volmondig ja. We willen de kinderen namelijk graag binnen de familie houden, mensen die zij vertrouwen en op de plek waar zij zullen opgroeien. Regel je daar niets over dan gaan de instanties na jullie overlijden kijken wie het meest geschikt is de zorg op zich te nemen. Dat zou kunnen betekenen dat de personen van jullie keus dit niet zijn. Daarnaast moet men dan langs de rechter en wordt er voor de kinderen een tijdelijke oplossing gezocht. Dit kan bij familie zijn, maar als de instanties dat geen goede plek vinden dan kan dit ook andere opvang zijn.

Dat was voor ons de belangrijkste reden om een testament te laten opstellen. Onze kinderen moeten zo weinig mogelijk extra ”last” krijgen als wij er onverhoopt vroegtijdig niet meer zijn. Je hoopt dat zij dit nooit mee zullen maken, maar je kunt het maak beter geregeld hebben. Terug naar het begin, want ik heb een aantal notarissen in onze woonplaats om een offerte gevraagd. Dat is altijd verstandig, zo kun je kijken hoeveel het gaat kosten en wie de goedkoopste is. Met de goedkoopste zijn wij om te tafel gaan zitten.

Nadat wij een keus gemaakt hadden ging ik kijken wat wij zoal wilden regelen in ons testament. Wij wilden om te beginnen 2 gelijkluidende testamenten. Die van M. en mij zijn dus precies hetzelfde (de 1 staat op zijn naam en de ander op mijn naam natuurlijk). We wilden ook regelen dat het geld straks voor onze kinderen is en niet voor hun partners. Het lijkt wat vroeg, maar je weet nooit voor wie je kinderen kiezen later. Mocht jij het niet met die persoon kunnen vinden of denk je dat deze persoon geen goede bedoelingen heeft dan is het niet prettig te weten dat hij ook aan de erfenis kan komen. Nu hebben wij het zo geregeld dat de erfenis, bij scheiding, geheel voor onze kinderen is en niet in de boedel (het geld en de spullen) van het huwelijk of geregistreerd partnerschap valt. 

Ook hebben we een regeling van bewind en een executeur op laten nemen. Het kan zo zijn dat Luca 18 is als wij komen te overlijden. Dan heeft hij wettelijk gezien geen voogd meer nodig en mag hij alles zelf regelen. Toch is dit in zulke heftige situaties erg jong. Daarom hebben wij een bewindvoerder voor onze kinderen aangesteld tot zij de leeftijd van 25 hebben bereikt. 

Bewind houdt in dat zij in overleg met de bewindvoerder geld uit de erfenis kunnen uitgeven. Zij hebben daar dus toestemming voor nodig. Is de bewindvoerder van mening dat ze dat al zelf kunnen dan kan dit ruimer worden uitgelegd en is niet overal toestemming voor nodig. Ook voor relatief kleine bedragen (levensonderhoudt) is natuurlijk geen toestemming nodig. Een executeur is iemand die bekijkt wat de boedel is (het geld en de spullen). Zo nodig kunnen er dingen verkocht worden (ons huis bijvoorbeeld of onze auto) en deze persoon (of personen) beheerd de erfenis op dat moment. Als alles is afgewikkeld (wij zijn begraven, de kosten en schulden zijn betaald en de erfenis  is bekend) dan regelt hij dat onze kinderen hun eigen deel krijgen.

Misschien nog handig om te vermelden dat de voogd niet aan de erfenis kan komen. Dat lijkt misschien wat krom, omdat de voogd wel kosten voor levensonderhoudt maakt voor onze kinderen. Het is echter ter bescherming van de erfenis voor onze kinderen. Mocht de voogd toch geld nodig hebben voor school of kleding bijvoorbeeld dan kan hij naar de kantonrechter om toestemming te vragen geld uit de erfenis daarvoor te gebruiken. De rechter weegt dan de belangen af en zal, zonder zwaarwegend belang van de voogd, geen toestemming geven voor gebruik van de erfenis. 

Het kan ook gebeuren dat wij als gezin komen te overlijden. Denk aan een ongeluk of brand. Je moet er niet aan denken natuurlijk, maar het is prettig ook daar iets voor geregeld te hebben. We hebben het zo geregeld dat vast staat waar ons geld en onze spullen naar toe gaan als wij als gezin komen te overlijden. 

In de meeste gevallen zal 1 van ons als ouders eerst komen te overlijden en daarna pas de ander. Om te zorgen dat de overlevende partner nog wel gewoon kan leven en over het gezamenlijk vermogen kan beschikken hebben we op laten nemen dat de gehele erfenis voor de langst levende partner is. De kinderen kunnen daar geen aanspraak op maken (behalve hun erfdeel bepaald bij de wet). Zij krijgen een vordering op de langstlevende ter grootte van hun deel van de erfenis. De langstlevende mag daar echter gewoon van leven (tenzij de langstlevende bewust geld uitgeeft en zo bewust de erfenis helemaal op maakt). 

Er zijn nog heel veel uitzonderingen en andere regelingen, maar dat gaat nu te ver om daar op in te gaan. Ook hebben we nog iets laten opstellen voor als er iets gebeurd waardoor wij beschikkingsonbevoegd worden. Dit zal ik later nog toelichten, anders wordt het een veel te lang stuk. Ik hoop dat jullie een idee hebben van wat je in een testament kunt regelen en dat het heel belangrijk is dit ook te doen. Elke dag kan je laatste zijn (hopelijk niet) en dan is het fijn te weten dat het goed geregeld is. Neem contact op met een notaris om te kijken wat de kosten zijn voor een testament. 

Hebben jullie een testament laten maken of gaan jullie dat laten doen? Ik lees het graag in een reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: