Vandaag in deze rubriek gaan we het hebben over het zelfstandig eten en drinken van je kindje. Over eten en drinken is veel te zeggen. Voor mij ging het er niet zo zeer om wat je je kindje te eten en drinken geeft (want iedere ouder doet het op de manier die hij of zij goed vind), maar wanneer je kindje zelfstandig kon eten en drinken en hoe je dit hebt aangepakt. Met Luca ging het allemaal niet zo vlug, we hebben hem heel lang uit zijn ‘melkfles’ drinken gegeven. De tuitbeker of rietjesbeker (of welke andere beker dan ook) wilde hij niet. Het je de eerste artikelen gemist? Klik voor het voorstellen hier en voor de eerste vraag over de box hier en hier.


Gelukkig kan hij inmiddels goed drinken uit een tuitbeker. We hebben gewoon van de ene op de andere dag zijn fles weggezet in de kast. Dan kon hij die fles ook niet meer zien. Het heeft een aantal dagen geduurd voordat hij ging drinken. Ik heb wel eens op het punt gestaan op te geven, maar dat wilde ik niet. Uiteindelijk koos hij eieren voor zijn geld en dronk hij uit de tuitbeker, alleen moesten we hem nog wel steeds drinken geven. Van de ene op de andere dag ging hij dit zelf doen. We hebben niets anders gedaan dan hem aanmoedigen en complimentjes geven als hij het eens probeerde.

Het eten is een iets ander verhaal. Het is heel geleidelijk gegaan. Hij pakte zelf zijn stukjes brood en fruit. Heel soms wil hij ook zelf zijn pap eten, dan tikt hij met de lepel in het bakje en stopt dat dan in zijn mond. Soms wil hij met de vork eten zelf, dan doen wat het eten op de vork, maar liever eet hij met zijn handen. Of soms gewoon helemaal niet. Dan krijgt hij rond 19:00 uur nog een droog broodje voor wat vulling, dat hij dan wel zelf op eet. Ach, het zal vanzelf wel goed komen.

Een selectie van onze bekers.

Els

James kon vrij snel de fles zelf vast houden, ongeveer met 7 maanden denk ik. Zelf eten en drinken kon hij ook zeker wel toen hij 1 jaar was, ook al was het meestal met zijn handen, dat doet ie nu nog veel. We zetten het gewoon voor hem en laten hem er gewoon mee kliederen, dat gaan we met Tyler ook doen zodra die kan zitten.

Mijn dochter begon ongeveer met zes maanden zelf dingen te eten, koekjes, brood korstjes. Alles wat een beetje kon soppen dat stak ze in der mond. Echt zelf eten met bestek duurde veel langer. Dat was pas met een anderhalfjaar. Tussen die tijd leerde ze steeds meer eten maar vooral met haar handjes. Pasta met broccoli waren haar favoriet.

Voor drinken kreeg ze een rietjes beker, zo een anti-lek geval. Toen ze van de spenen af was weigerde ze namelijk te drinken uit een tuitbeker. Zodra ze die kon vasthouden dronk ze zelf al heeft het wel even geduurd voor ze door had dat ze hem niet moest kiepen.

Alles wat bij mijn dochter zo makkelijk ging was bij mijn zoon een drama. Vanaf zes maanden deed hij zijn mond niet meer open voor eten dat wij hem wilde geven. Hij at alleen meer dingen die hij zelf kon vast houden en weigerde alle groentes. Het is goed gekomen hoor.

Drinken deed hij heel lang en lui uit een fles met speen, met hulp. Tot het consultatiebureau zei dat hij daar echt vanaf moest. Alsof hij het gehoord had dronk hij diezelfde dag de beker van zijn zuster leeg. Hij was toen ongeveer anderhalf jaar oud.

Wat hadden niet een speciale aanpak. Wij deden wat we dachten dat goed was en het heeft gewerkt. Het paste bij ons en bij ons kind.

De oudste heeft er heeeeel lang over gedaan, was denk ik 2.5/3. Ze at wel stukjes brood, of

sabbelde al vroeg op lekker een stukje vlees. Maar echt zelf eten met een lepel, dat lukte niet echt.

De jongste is net 1, maar die eet nu al lekker makkelijk, dus verwacht niet dat het heel lang duurt.

Pff, dan moet ik heel diep in mijn geheugen gaan graven. Fruithapje bij Damiën rond de 4 maanden en bij Daelyn een maandje later omdat ze 5 weken te vroeg geboren was. Toen ze iets groter waren zaten ze gewoon aan tafel in hun stoel met een bordje en bestek voor zich. Damiën heb ik lang geholpen omdat ik slecht tegen het knoeien kon. Daelyn heb ik veel meer haar eigen gang laten gaan waardoor het vaak een flinke knoeiboel werd.

Hier wederom twee verschillende verhalen; onze dochter was vrij snel zelfstandig en zijn we met vier maanden begonnen a la rapley met gekookte wortels en andere dingen die ze makkelijk vast kon houden. Eigenlijk at ze min of meer gelijk mee met ons, natuurlijk wel met minder kruiden, zout en rekening houdend met ingrediënten. Potjes heeft ze nooit gehad. Onze zoon had meer moeite met slikken. Bij hem hebben we daarom gewacht tot zes maanden, daarvoor wel lepeltjespap geprobeerd en na een paar pogingen rapley waarbij hij niet eens de interesse had om het vast te houden heeft hij vrij lang gepureerd gegeten. Rond de eerste verjaardag kwam hier verandering in, en momenteel eet hij hetzelfde als ons. Vaak zelfs het dubbele van wat zijn zus eet.

En de bordjes die wij gebruiken voor Luca.

Mijn zoontje at tot zijn eerste jaar heel goed, Ik voerde hem. Bij mijn dochter hebben we vooral haar zelf laten eten door zelf eten te pakken met de handjes en zo te leren eten. Mijn dochter was een moeilijke eter. Daarom hebben we met mijn zoontje gekozen om te voeren. Kijken of het verschil maakte. Alleen rond 9 maanden liet hij dat niet meer toe. Hij wilde alleen zelf eten. Dus dat hebben we dan ook maar zo gelaten. Daardoor at hij al wel snel goed met een vork en ook toetjes eten met een lepel ging vlot steeds beter. Helaas werd hij nadat hij 1 was steeds kieskeuriger. Hij wil geen groente eten. We hebben alles al uit de kast gehaald (zie mijn tips op mijn blog), maar niks helpt om hem groente te laten eten. Gelukkig eet hij wel rauwkost, brood, al het fruit, aardappels dus en vlees. De rest komt ook wel een keer.

Zelf? Poeh, even nadenken. Beiden pakten al vrij snel zelf koek en bijvoorbeeld een banaan in de knuistjes.  Dat zal ongeveer rond een half jaar geweest zijn, denk ik. Jeetje dat vergeet je toch weer snel.

Echt zelf eten deden ze vanaf een maand of 9 tot een jaar. Mee aan tafel en als het kan met de pot mee-eten. Een eigen bord en lekker eten met de handen. En dan af en toe een hap door mama of papa erin met de lepel.

Zelf drinken uit een beker gaat nog niet maar uit een tuitbeker en fles wel. We hebben haar dit gewoon een paar keer aangeboden plus ze heeft zelf een enorm eigen willetjes dus we hebben niet veel hoeven doen om haar dat te “leren”. Ook met eten probeert ze al heel goed zelf van een vork en lepel te eten, het lukt niet zonder knoeien maar ze wil graag zelfstandig zijn.

—————————————————————————

Wat leuk om dit te lezen. Bij ons ging het niet zonder slag of stoot, maar het komt dus echt wel goed. Grappig ook dat er kindjes zijn die al heel snel zelfstandig proberen te zijn. Luca heeft ook wel een eigen wil en als hij niet ‘gevoerd’ wil worden dan eet hij ook niet. Zelf naar binnen stoppen doet hij dan wel en hij maakt er meteen een zootje van. Ach, het is een fase zullen we maar denken. 
Hoe ging het bij jullie thuis met drinken en eten? Waren ze ook snel met het zelf doen?
Liefs,
Minke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: