Vandaag in deze rubriek gaan we het hebben over het zelfstandig eten en drinken van je kindje. Over eten en drinken is veel te zeggen. Voor mij ging het er niet zo zeer om wat je je kindje te eten en drinken geeft (want iedere ouder doet het op de manier die hij of zij goed vind), maar wanneer je kindje zelfstandig kon eten en drinken en hoe je dit hebt aangepakt. Met Luca ging het allemaal niet zo vlug, we hebben hem heel lang uit zijn ‘melkfles’ drinken gegeven. De tuitbeker of rietjesbeker (of welke andere beker dan ook) wilde hij niet. Het je de eerste artikelen gemist? Klik voor het voorstellen hier en voor de eerste vraag over de box hier en hier.

Vanmiddag kun je de antwoorden van de andere moeders lezen. Benieuwd naar de eerste groep antwoorden en mijn eigen antwoord? Klik dan hier.
Echt zelf eten en drinken lukte vanaf een jaar of anderhalf/2. Ik gaf al vroeg een tuitbeker om zo de overgang makkelijker te maken naar een normale beker. Met het eten werkte ik vaak met dubbel bestek. Ik bestek en mijn dochters ook. Zo konden ze zelf eten en had ik de mogelijkheid tussendoor ook eten te geven om een beetje te kunnen sturen. Ja het word een kliederboel maar dit maak je zo weer schoon. Daar moet je vooral niet te bang voor zijn.
Dat is heel geleidelijk gegaan. Ik weet niet meer precies hoe oud Noah was, maar met één jaar kon hij dacht ik wel zelf iets aan een vorkje prikken. En rond 13 maanden zelf van een lepeltje eten. We hebben hem gewoon veel laten oefenen aan tafel, lekker knoeien en met zijn handjes eten in eerste instantie. Mijn vriend was daar niet zo fan van, want de tafel was na het eten vaak een slagveld. 😉 Maar zo heeft hij het dus geleerd. En drinken oefenden we door hem een bekertje aan te bieden met een klein laagje water erin. Voor het eerst zijn beker zelf vasthouden en een slok nemen kon hij best snel, zo rond 11 maanden. Maar het duurde wel nog even voordat hij echt goed uit een beker kon drinken zonder te morsen.
Vince kan nog niet zelf drinken en eten.
Hij oefent nu met een drinkbeker van Avent, voor het opendrinken. Verder drinkt hij prima uit een tuitbeker of met een rietje. Open bekers vindt hij reuze interessant maar niet alleen. Tuitbekers zijn wij rond de 6 maanden gaan gebruiken. Eten, oh boy, wat een troep komt ervan. Goed alles om hem te stimuleren. Ik weet niet meer precies wanneer het allemaal gebeurde. Wel voor hij 1 jaar werd, hij vindt het geweldig om zelf zijn broodje te eten. Met het avond eten ligt het er net aan wat er gegeten wordt. Fruit gaat ook prima zelf. Hoe? Zelf zijn bordje voor hem neer zetten, eventueel met bestek of lekker met zijn handen. Sinds hij met ons mee eet is het ook veel leuker.
Eva
Eigenlijk nu sinds een maand of twee pas echt. Dat ik hem iets te eten kan geven en dat hij zelf met zijn lepel het op eet. Daarvoor deed hij het wel maar het werd altijd een flinke kliederboel. Ik moest hem echt helpen omdat hij snel gefrustreerd raakte en dan begon te gooien met zijn eten. Dingen uit zijn vuistje
eten ging al veel eerder goed. Of een hele appel eten. Ik denk vanaf 1,5 jaar? Maar ik weet het eigenlijk niet meer zo goed. Wij hebben in ieder geval de reply methode gebruikt bij beide kids.
Poeh. Weet je dat ik dat niet eens heb opgeschreven? En dat terwijl ik complete schema’s bijhield (ja, ik heb nog twee ordners liggen:) We zijn met vaste hapjes begonnen toen ze zes maanden was. Ik heb haar eten zelfgemaakt door middel van de (Philips Avent) stomer/blender. Dat is ons heel goed bevallen. Ik geloof dat we haar al vrij snel zelf hebben laten eten, al gaven wij haar wel altijd nog hapjes zodat alles netjes op werd gegeten.
Anna kon heel snel zelf eten en drinken. Ze wilde het ook al vanaf 1 jaar zelluf doen. Lucas is nu zeven en kan sinds 2,5 jaar goed zelf eten, maar wil nog wel liever gevoerd worden. Simon is nu 3 en eet sinds 2 jaar zelf. Met hier en daar een hapje geven.
Dit heb ik aangepakt door ze zelf een bordje en bestek te geven en te kijken hoe ze er mee gingen kliederen. Vies worden vind ik niet erg, dus als ze zelf willen eten, dan mag dat. Hierdoor hebben ze veel vlieguren kunnen maken.

Heel eerlijk gezegd weet ik het niet precies meer. Ik ben niet zo van het planmatig aanpakken, meer van het spelenderwijs aanbieden en uitproberen. Dingen gaan zoals ze gaan en je merkt wel wanneer ze ergens aan toe zijn.
Qua eten was de regel van het consultatiebureau bij mijn zoon nog dat je met zes maanden vast voedsel aan mocht bieden, bij mijn dochter mocht het vanaf vier maanden en dat is het enige waar ik me aan gehouden heb. Verder heb ik me natuurlijk verdiept in welk voedsel echt nog niet mocht en verder…. zagen we het wel. Broodkorsten, fruitmoesjes en warm eten, zowel potjes als zelfgemaakt. Wat er niet in ging, dat maar niet. Zoonlief hield niet van pasta’s met tomatensaus, dan niet. Nu is het zijn lievelingseten 😉 Ze aten beide zowel met hun vingers als met lepel of vork en doen dat nu nog wel. Drinken ging eigenlijk hetzelfde,  gewoon maar uitproberen en aanbieden en dan merk je wel wat werkt.

————————————————————————————————————-
Erg leuk om te lezen dat ook hier weer heel anders om wordt gegaan. Sommigen vinden het helemaal niet erg als er een kliederboel van wordt gemaakt. Zelf vind ik dat soms wel eens lastig, zeker als ik erg moe ben. Dan geef ik hem toch nog liever zelf eten. Ik vond het ook deze keer weer  erg leuk om te lezen allemaal.
Hoe ging het bij jullie thuis met drinken en eten? Waren ze ook snel met het zelf doen?
Liefs,
Minke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: