Toen wij Nola wilden laten dopen hadden wij een gesprek met de andere doopouders en de dominee. Voor de andere ouders was dit hun eerste kindje, voor ons dus ons tweede kindje. Bij de doop beloof je ook je kind een christelijke opvoeding te geven. Het geloof voor leven en uitdragen. Je kind opvoeden in het geloof. Dat is nogal wat, vind ik zelf. Hoe doe je dat nou eigenlijk? Wat wordt er mee bedoeld?

Je bent niet alleen
Dat is eigenlijk het belangrijkste en fijnste om te weten. Je bent echt niet alleen in de opvoeding. God is altijd bij je om je de weg te wijzen. Daarnaast kunnen wij terugvallen op onze ouders die ons zelf ook hebben opgevoed met het christelijk geloof. En ook de gemeente waar we lid van zijn staat voor ons klaar. Dat laatste is misschien wat meer theoretisch (ik ken niet eens iedereen persoonlijk die lid is van onze kerk), maar het is een fijne gedachte. Ook ben ik lid van een kring en start er na de zomer een groep met moeders met kinderen in ongeveer de zelfde leeftijd als Luca en Nola. Erg fijn om kennis met hen te maken.

Hoe doe je dat?
De dominee vroeg aan M. en mij tijdens het gesprek voor de doop van Nola hoe wij dat nou in de praktijk deden. Hadden wij nog tips voor de andere ouders? Wij hadden immers Luca al rond lopen. Nu moet ik eerlijk zeggen dat wij elkaar nogal verbaasd aankeken. Je hoe doen we dat nou eigenlijk? Het gaat allemaal een beetje zoals het loopt. Ik denk dat dat ook de enige manier is nu Luca en Nola nog klein zijn. Het gaat zoals het gaat en verwacht niet te veel van je kindje.

Tips
Wat ik wel kan doen is een aantal tips geven. Aangeven hoe wij de dingen zien en hoe wij de dingen aanpakken. Wie weet heb je daar iets aan.


  1. Toen Luca nog niet zelf zijn boekje voor het slapen gaan uitkoos en nu nog bij Nola lezen we een bijbelverhaal voor. Kleine verhaaltjes voor kinderen. Voor Nola gebruiken we de boekjes die we kregen bij haar doop. Bij Luca lazen we uit een kinderbijbel die hij had gekregen van zijn oma.
  2. Voor het slapen gaan zingen we ook een liedje. Nu kun je natuurlijk kiezen uit veel kinderliedjes, maar ik heb bewust gekozen voor het liedjes ”Ik ga slapen ik ben moe”. Alleen het 4e couplet ken ik zelf niet dus die zingen we niet. Sommige woorden zijn ook iets anders. We hebben bijvoorbeeld gekozen voor ‘Here houdt ook deze nacht over Nola/Luca trouw de wacht’. Luca kent inmiddels de tekst en zingt dan heel goed mee.
  3. Zet christelijke muziek aan als je aan het spelen bent. We hebben nu een leuke cd met liedjes die ik kocht tijdens de Nederland zingt dag. Staan leuke kinderliedjes op en ik vind het altijd gezellig als er een achtergrondmuziekje is. Je kunt er ook voor kiezen om youtube aan te zetten en op kinderopwekking te zoeken. Staan ook hele leuke liedjes tussen.
  4. Leg christelijke kinderboeken tussen de andere boeken. Er zijn echt leuke boekjes te vinden voor kinderen die gewoon van karton zijn. Kunnen ze lekker zelf mee spelen en je kunt er uit voorlezen. Maak het levendig door gebaren te doen of vraag je kind wat hij/zij ziet op een pagina. Zoek je nog inspiratie voor boekjes kijk dan eens bij mijn doopcadeautjes, kofferbijbel of nog meer doopcadeautjes
  5. Bidden voor het eten. Makkelijk (Heer, zegen dit eten en drinken. Amen. Of Heer ik hou het kort, anders jatten ze het eten van mijn bord. Amen.) Makkelijk en doeltreffend. Je leert je kindje als snel bidden en het is een korte tekst die relatief makkelijk te onthouden is als je kindje kan praten. Dit doen wij nu met Luca. Nola is hier nog wat te jong voor vinden wij.


Bij kleine kindjes in de leeftijd van 0 – 3 jaar denk ik dat dit wel goed is om zo te doen. We willen nu rustig aan het bijbel lezen na het eten oppakken. Het is nog even zoeken, Luca heeft nog niet het geduld om lang aan tafel te zitten en ook Nola is nog erg jong daarvoor. Misschien dat we daar nog even mee moeten wachten, de tijd zal het leren. Als we niet proberen weten we zeker dat het niet lukt.

Hebben jullie nog tips voor een christelijke geloofsopvoeding van jonge kinderen?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: