Vanaf vandaag een nieuwe rubriek op mijn blog. Hier wordt de werkende moeder aan de tand gevoeld en ook een beetje in het zonnetje gezet. Hoe heerlijk ik het zelf vind om thuis te zijn bij mijn kinderen, kan ik me ook verplaatsen in andere moeders die het fijn vinden om te gaan werken (ik blog natuurlijk met een reden, naast dat ik het ontzettend leuk vind.). Als eerste Lisette.

Wil je jezelf even voorstellen? Naam, leeftijd, getrouwd/alleen/samen met, kinderen ect. Wat je maar kwijt wilt. 
Lisette 26 jaar, mama van Tess van 6,5 maand en de “lisette” van ivy van bijna 6 (zo noemt mijn stiefdochter me omdat we geen mooiere benaming hebben. Dus zegt ze altijd ‘jij bent mijn Lisette’). En twee jaar getrouwd met de papa van deze meiden.

Wat voor werk doe je en hoeveel uur werk je? 
Ik werk als gastouder aan huis. Dus vang in 1 gezin bij hen thuis de kinderen op en houdt t huishouden draaiende tot mama of papa weer thuis komt. Ik werk 28,5 uur verspreid over 3 dagen. Wel altijd zelfde dagen.

Werkt je partner ook? Zo ja, hoeveel uur? 
Mijn man werkt fulltime. Verspreid over 4 dagen maar wel onregelmatig. En is om t weekend vrij. Dan is ook standaard ivy bij ons.

Hoe hebben jullie de opvang geregeld? 
Mijn man kan 1 dag per week (doordeweeks) vrij hebben. Dus elke dinsdag is hij vrij. Op donderdag komt mijn schoonzus bij ons thuis en op maandag is het kdv. Deze drie dagen zijn mijn werkdagen. Andere dagen ben ik thuis. Opa’s en oma’s hebben we als back up.

Wat merk je aan je kindje van deze opvangregeling? (gaat makkelijk of moest wennen?) 
Eerst was het wennen. Vooral de indrukken. Dus erg moe ’s avonds en sliep extra de dag erna. Nu helemaal gewend. Als de meiden Tess begroeten glimlacht ze van oor tot oor. En ze drinkt, eet en slaapt er goed dus ook een goede graadmeter of ze gewend is. Thuis is het niet echt wennen bij papa en haar tante komt ook thuis dus dat is ook gewend vanaf dag 1.

Als je kon kiezen zou je het dan anders doen? (Meer of minder werken? Of juist thuis blijven? Misschien juist wel precies zoals het nu gaat?) 
Lastig. Als ik ga werken mis ik Tess zeker wel maar als ik drie dagen thuis ben geweest vind ik het heerlijk om te werken. Alleen de uitdaging van slapeloze nachten en werk is soms heftig. Maar ik zou denk niet standaard thuis willen zitten. Ik zou wel 1 dag minder kunnen werken maar dan moet ik naar een ander gezin en dat wil ik niet. Meer zeker niet. Bij eventuele overstap zou ik denk t zelfde houden. Erg blij met deze balans.

Hebben jullie een papa/mama dag met jullie kind? 
Op dinsdag is papa dag dus mag hij lekker genieten van z’n meisje. Op woensdag is het mamadag. Dan laat ik de boel de boel en geniet volop van onze tijd met z’n tweetjes. Overige vrije dagen besteed ik wel tijd aan andere dingen zoals huishouden.

Hoe ziet een werkdag eruit? (Hoe laat sta je op, hoe laat wordt je kindje wakker/haal je uit bed, ontbijten, wegbrengen, ophalen en avondeten?)
Klein beetje verschillend op de dagen dat ik werk en ze naar kdv moet ligt t ook maar net aan of papa vroeg of laat werkt. Werkt hij vroeg dan breng ik Tess naar kdv en werkt hij laat dan doet hij t. Ik ga maar even uit van meest voortkomend.
Mijn wekker gaat 7:15. Aankleden en tanden poetsen. 7:30 Tess aankleden en fles. Zelf tussendoor broodje. 8:00 naar de opvang en werk dan van 8:30-18:00. Dan is papa vroeg klaar en heeft tess om 16:30-17:00 opgehaald en eten gekookt. 18:30 samen eten en daarna knuffelen en spelen met Tess. Dan rond 19:30 klaarmaken voor bed en 20:00 fles en naar bed.
Op de dagen dat ze thuis blijft gaat het hetzelfde op het wegbrengen na. Dan wordt ze rond 7:30 wakker en krijgt ze de fles. Kan ik wel wat uitgebreider eten want dan hoef ik niet gelijk weg 😉

Nu jullie beide werken, heb je een taakverdeling in huis m.b.t. huishoudelijke klusjes (wassen, schoonmaken, boodschappen e.d.)? 
We doen het echt 50/50. Pakken aan wat nodig is. Hebben lijstjes voor boodschappen dus kijken als t lijstje er ligt of t al gehaald moet worden of niet. Wonen op 200m van centrum dus is zo gehaald. Plannen eigenlijk hooguit twee dagen vooruit. En in huis t zelfde. Als we iets zien dat gedaan moet worden doen we t of vragen de ander. Wel zit ik meer bovenop wat de kinderen nodig hebben dus ben ik daar meer verantwoordelijk voor/mee bezig.

Heb je nog tip(s) voor andere moeders die ook graag zouden werken als zij kinderen krijgen? 
Gewoon doen en niet te hard zijn voor jezelf. Ik geef vaak gewoon potjes groente en fruit. Als t uitkomt maak ik vers maar ga er geen middag voor in keuken staan. Is druk zat bij ons dus als we even tijd voor onszelf of elkaar hebb

en vinden we dat belangrijker. En doe wat je leuk vind. Als 1 dag werken je blij maakt doe dat, is dat 4 doe dat. Als t werkt voor jou en je gezin dan komt t echt goed. Maar doe niets omdat je denkt dat het zo zou moeten. Dan vreet t energie. Mijn vader zegt altijd:” je moet bij alles wat je doet minimaal net zoveel energie terugkrijgen als je er in stopt” dan blijf je in balans. Zo werkt het voor mij ook in mijn leven en met mijn werk 🙂Bedankt voor je leuke antwoorden Lisette. Wat een goede zin van je vader. Ik denk dat dat zeker klopt, als iets je alleen maar energie kost is het misschien niet een goede keus voor jou.

Wil je ook graag mee doen aan deze rubriek? Stuur dan een mail naar infomamaminke@gmail.com en ik stuur je de vragenlijst op.


Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: