Hoera, Luca is al weer 1 jaar. De tijd gaat super snel, wat mede moeders zullen beamen. Ik weet nog super goed hoe het allemaal begon, de bewust vrijdagavond. Ook weet ik nog hoe we naar het ziekenhuis moesten voor controle ’s avonds (Moet ik de vluchttas dan ook meenemen vroeg manlief nog even.). En hoe onze kleine man in de vroege morgen op zaterdag ter wereld kwam. Maar hoe gaat het dan nu? Er is natuurlijk veel veranderd in dat jaar. Luca houdt van aandacht en dat trekt hij dan ook wel. Zijn we naar zijn mening te lang weg dan gaat hij jengelen. Hij heeft ook wel door wanneer we er wat sneller bij zijn als hij gaat jengelen en wanneer niet. Dus dat wil hij ook nog wel eens gebruiken. Gelukkig kan hij zich ook steeds beter zelf vermaken. Dus hebben we meer tijd voor de huishoudelijke klusjes.

Luca is erg in beweging. Hij heeft begin juni leren kruipen. Volgens de boekjes is dat redelijk laat. Hij kon toen al aan je handen lopen en had ook ontdekt dat je in je bed kunt gaan staan en zitten. Dat doet hij nu dan ook regelmatig. Voor we gaan slapen kijken we altijd nog even bij hem of hij goed ligt. Zo niet, dan leggen we hem weer lekker op zijn rug en met zijn hoofd aan de goede kant. Kan hij de nacht lekker door slapen. 
Ook het lopen gaat steeds beter en makkelijker. Hij kan nu aan 1 hand lopen. Je merkt echt dat het om het vertrouwen gaat. Lopen op zich gaat best wel erg goed vind ik zelf. Alleen vind hij het nog lastig om los te laten. Daarbij kijkt hij ook naar beneden als hij los gaat lopen waardoor hij naar beneden valt. Niet handig, maar we blijven oefenen.

Het slapen gaat ook super goed. Hij slaapt ’s ochtends tot ongeveer kwart over 7. Soms zelfs nog iets langer. We worden dan zelf langzaam wakker en gaan half 8 het bed uit. Aankleden en ontbijten. Dit doet hij nog lekker met een flesje met granen erin. Heerlijk vind hij dat. Stiekem vind ik dat zelf ook, nog even lekker bij mama zitten. 

Het eten gaat steeds beter. Hij kan zelf een rijstwafel vasthouden en dan opeten. Dus geen stukjes breken meer voor ons. Brood gaat ook goed en zelf een flesje gewone koemelk drinkt hij leeg. Volgens het CB is de opvolgmelk van nutrilon gewoon allemaal commercie en is de gewone winkel melk ook prima. Dan gebruiken we die lekker, scheelt toch in de euro’s. Hij eet nu ook eigenlijk altijd met ons mee. We pureren het nog wel steeds. We hebben geprobeerd of hij stukjes wil eten, maar dan eet hij een stuk minder en het duurt veel langer. Voor hem en ons geen wenselijke situatie. Dus dat gaan we later nog eens proberen, voor nu dus lekker pureren. Zelfde doen we met fruit, al krijgt hij nog wel eens een banaan om te happen en een zachte peer. Maar ook daarbij hetzelfde als met het warme eten.

Drinken doet hij erg goed. Uit de fles dan wel. We hebben een beker met rietje geprobeerd en een tuitbeker. Beide snapt hij niet goed wat hij daar mee moest en kreeg er geen drinken uit. We proberen nu ’s avonds bij het eten uit een kleine beker te laten drinken om zo van de fles af te kunnen. Het is nog een lange weg met veel geknoei, maar we komen er wel.

De tandjes blijven nu een beetje uit. We hangen nog steeds op 6 tandjes, 4 boven en 2 onder. Super schattig gezicht. Al kan dat ook de reden zijn dat hij het eten van stukjes voedsel wat lastiger vind. Ach, we doen het gewoon lekker op zijn tijd.

Als er iets is dat ik geleerd heb in dit eerste jaar van Luca is het wel dat niemand precies weet hoe het moet. Niemand is hetzelfde, dus ook de baby’s niet. Dus kan ook niemand je precies vertellen wat je moet doen. Alle advies en suggesties zijn welkom. Alleen als je merkt dat het voor jou kindje niet werkt dan werkt het gewoon niet. Dan is je kindje daar niet aan toe (als het om bijvoorbeeld eten gaat) en is het misschien het handigste om gewoon bij het oude te blijven. Luister naar je moedergevoel, hoe moeilijk ook. Zeker in het begin luisterde ik naar alle anderen omdat ik dacht dat zij er meer verstand van hadden dan ik (professional of al veel langer mama en van meer kinderen). Maar ik (en de papa van Luca) weten toch echt het beste hoe het moet met Luca en dan gaan we lekker zo houden. 

Als jullie nog vragen hebben over Luca of hoe we iets doen. Stel ze gerust in de comments.

Liefs,
M

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: