Zondag was het eindelijk zo ver. We lieten Nola bij ons in de kerk dopen. Normaal (wat is eigenlijk normaal?) gebeurd dat wat eerder, maar vanwege het werken en bijzondere diensten lieten we haar op 6 maart dopen. Samen met nog 2 andere kindjes. Een leuke ervaring, want met Luca waren wij de enige doopouders. Wel spannend want de dienst wordt dan dus samen (met de dominee uiteraard) gemaakt, waar we bij Luca alleen rekening met ons zelf moesten houden.

Luca is ook in een andere kerk gedoopt. Ik was dus wel heel benieuwd hoe het hier zou gaan. Wat was de dienst mooi. Beter had ik me niet kunnen wensen. En ik denk M. ook niet. Nola was wel moe en dat liet ze even horen. Luca gedroeg zich keurig tijdens de dienst toen hij bij ons was. Na de doop zijn Luca en Nola lekker naar de oppas gegaan. Mijn schoonzus zong nog een prachtig dooplied voor Nola (zelfde als met de doop van Luca). Familie en vrienden waren aanwezig. Een mooie feestelijk dag voor ons.

Wanneer dopen
Dopen is bij ons in de kerk gebruikelijk bij zuigelingen. Dit hoeft echter niet, je kunt je ook als volwassene laten dopen als je niet als kind bent gedoopt. Bij de kinderdoop kiezen wij als ouders er voor ons kind te laten dopen. Wij zeggen dan voor ons kind ja tegen God. Bij de volwassendoop doe je dat voor jezelf. Je kunt het dan vergelijken met belijdenis (dan ben je als kind zelf gedoopt). 

Waarom dopen
Wij hebben onze kinderen laten dopen omdat wij dat belangrijk vinden. Wij willen hen graag opvoeden met het christelijk geloof. Daarnaast willen wij dat zij zich gekend voelen bij God. God kent hen al vanaf dat zij in mijn buik zaten. In de bijbel staat ook dat alles voor het hele gezin geldt. Het volk liep door de rode zee en ging zo richting het beloofde land. Dat gold ook voor de kinderen. Zij weten er niets meer van maar hun ouders namen hen mee. De belofte van God is inclusief voor hen, onze nakomelingen. 

Met de doop wordt eigenlijk gezegd dat God de Vader voor je wil zorgen. Dat hij bij je is en je met je zorgen bij hem mag komen (in gebed). Ook wordt er gezegd dat de Zoon je doopt en daardoor jou zonden zijn zonden worden, maar ook zijn leven jou leven wordt. Zijn dood, opstanding en hemelvaart wordt jou dood, opstanding en hemelvaart. Zijn plek bij God wordt ook jou plek bij God. Hoe mooi is dat om aan je kind mee te geven? Je hoeft er niets voor te doen. Je ontvangt het met de doop. Ook de heilige geest ontvang je en hij helpt je in het leven. 

Een vrijbrief?
Dat wil uiteraard niet zeggen dat onze kinderen nu maar gewoon alles kunnen uitvreten wat ze willen. Zij mogen dit al ontvangen, maar God wacht ook totdat zij zelf ja zeggen. Nu kunnen zij dat nog niet en zorgen wij voor hen. Wij zorgen niet alleen voor eten, drinken, liefde en kleding. Wij geven hen ook geloofsopvoeding. Dat hoeft helemaal niet lastig te zijn en ingewikkeld, ze zijn immers nog jong. En later kunnen zij, als zij er zelf achter staan en in geloven, ook ja zeggen tegen God. En wanneer dat later is, dat weet alleen Hij.

Hebben jullie je kindje laten dopen of willen jullie je kindje laten dopen? Wat vinden jullie van de kinderdoop. Ik lees het graag in een reactie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: