De nationale voorleesdagen 2016

Krijg je die vraag ook zo vaak van je kindje? Mama, boekje lezen?! Bij Luca is het eigenlijk geen vraag, maar meer een soort bevel. Al klinkt dat niet heel goed. Hij houdt van lezen en vind het prachtig om te luisteren. Vooral als je zelf verhalen kunt verzinnen. Opa vind dat ook erg leuk, hij doet dan ook geregeld. Ik wist niet dat het bestond, maar deze periode (van 27 januari t/m 6 februari 2016) zijn ‘De Nationale Voorleesdagen’. 

Wij lezen vaak met Luca en ook met Nola probeer ik al wat boekjes te ‘lezen’. Ach, ze kijkt dan leuk en lacht dus ik denk dat ze het wel leuk vind. Vast alleen om mijn stem te horen, maar dat geeft niet. Ik denk dat bij lezen echt geldt, jong geleerd is oud gedaan. En weet je dat het niet langer dan 15 minuten per dag hoeft te duren? Het kan dus zelfs voor dat je je kindje naar bed brengt. Even iets eerder naar de kamer gaan en een boekje uitkiezen.

Naast dat het ook gewoon leuk is (vinden wij) krijgt je kindje ook een grotere fantasie (en misschien jij ook wel!) en wordt de taalkennis vergroot. Nu zegt dat laatste niet alles, want ondanks ons vele lezen bleek Luca volgens het CB een taalachterstand te hebben. Door verschillende boekjes te lezen ontdekt je kindje ook de wereld. Je hebt leuke boekjes met bijvoorbeeld voertuigen of dieren erin. 

Fantasie
We hebben er een geitje bij.Leuk zijn ook de prenten boeken. Mooie plaatjes en soms zelfs zonder tekst. Dan kun je je eigen verhaal vertellen en steeds weer iets nieuws verzinnen. Zo wordt een boekje echt nooit saai. Wat Luca ook heel leuk vind is het boekje lezen onder het dekbed. We gaan dan samen onder het dekbed liggen en ik bedenk dat een leuk verhaal. Luca mag kiezen wie de hoofdpersoon is. Vaak is dat een dier, Gina Giraf of Opa Beer. Ze beleven dingen die hij op de dag zelf heeft meegemaakt. Naar de peuterspeelzaal gaan of bij opa logeren. 

Prentenboek 2016
Van kraamvisite kregen we het prentenboek van het jaar 2016 cadeau voor Luca. Een heel leuk en toepasselijk boekje over een geitje dat geboren was. Hoe leuk was het voor Luca dat we met de peuterspeelzaal bij de bibliotheek datzelfde boekje gingen lezen. Veel herkenning dus voor hem. Leuk om te zien hoe veel hij er van onthouden heeft en wat hij dan al zelf kan invullen. Ik ben een enthousiaste voorleesmama, jij ook?

1 thought on “Mama, boekje lezen?!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: