Afgelopen week en weekend liepen de temperaturen eindelijk eens hoog op. Heerlijk weer van het zonnetje genieten. Ook fijn om in de zon te kunnen zitten zonder te denken aan een zwangerschapsmasker. Beide zwangerschappen moest ik de zomer door, best logisch als je 9 maanden zwanger bent. Alleen voor een zon liefhebster is dat toch wat jammer. Zeker als je het, zoals ik, snel ‘koud’ hebt in de schaduw. Nu geen last meer van dus. Alleen wat trek je je kindje aan met dit weer?
De meeste ouders hebben vast wel van het principe ‘je kindje draagt 1 laag kleding meer dan jij zelf’ gehoord. Een hele goede en deze heb ik de eerste maanden (bij Luca weken) uitgevoerd. In de winter en met pas geboren kindjes in de zomer is het prettig ze wat warms aan te trekken omdat zij zichzelf lastiger op temperatuur kunnen houden. Dus ook in de zomer krijgen de baby’s lekker lange mouwen, sokken en een lange broek aan. Van heerlijke comfortabele stoffen. Hoe zit dat dan als je, zoals Nola nu, bijna een half jaar bent en het wordt zo warm? Of met je peuter? Ik ga je vertellen hoe wij dat hebben gedaan.


Een peuter overdag
Luca heeft het niet snel koud, maar echt snel warm ook niet. Bij hem hebben we dan ook dezelfde kleding aangetrokken als bij ons zelf. Gewoon een korte broek en tshirt. Door hem uitgekozen. Wat mij weer herinnerde aan het feit dat hij best wat nieuwe korte broeken kon gebruiken. Gelukkig ging ik afgelopen maandag winkelen met mijn moeder en zusje dus dat heb ik even ingeslagen. Net als 2 hemdjes, dat heeft hij niet heel vaak aan, maar soms is dat wel prettig met heel warm weer. Dat laatste was nog een zoektocht naar leuke, maar we zijn goed geslaagd. Toen het kouder werd was hij alleen wel een beetje verdrietig dat hij geen korte broek meer aan mocht, klein manneke!


Een half jaar oude baby overdag
Voor Nola vond ik het toch wel lastiger. Zou ze het niet te koud hebben? Of juist te warm? Ik begon de dag met een hemdje romper van de hema, ideaal met de spaghettibandjes. Daarover een jurkje zonder mouwen, met een legging en een dunne bollero. Het was vaak al redelijk warm en zo dacht ik dat ze het niet te warm of koud zou hebben in de ochtend. Na haar middagslaapje gingen de bollero en legging uit en deed ik een onderbroekje (soort van eigenlijk, voor onder jurkjes) aan. Bij een baby kun je altijd even in de nek voelen hoe het gaat met de warmte. Dit deed ik bij Nola ook een aantal keer.
Kleding kinderen bij warm weer
De kleding die we droegen op zondagochtend.

Wanneer een baby in de zon
Persoonlijk vind ik het prettig om mijn baby het eerste jaar zo veel mogelijk uit de zon te houden. Natuurlijk is dit soms onmogelijk, dat is logisch. Toch wordt aangeraden je baby jonger dan 6 maanden geheel uit de zon te houden. Daarna kun je het per dag langzaam opbouwen. Smeer je kindje altijd goed in met speciale kinderzonnebrand. Deze heb je in verschillende merken, bijvoorbeeld bij de lidl (die gebruiken wij en vinden wij erg fijn), nivea of naif (beide verkrijgbaar bij de etos of naif via hun site). Het is aan te raden om een baby een petje of zonnehoed op te zetten zodat het gezicht en de nek beschermd worden. Laat je kindje ook veel drinken, door de warmte verliest hij ook vocht en dit moet wel aangevuld worden.


Kleding met slapen
Nola slaapt in een slaapzak. Wij gebruiken met deze warme temperaturen (de zon staat heel lang op haar kamer en daar wordt het met gemak 25 graden) een dunne slaapzak zonder mouwen. Ze heeft dan wel een dun shirt met lange mouwen aan, het koelt immers nog wel redelijk af tijdens de nacht. Ze heeft geen broekjes aan, want we stoppen haar in met een lakentje. Ze is erg bewegelijk en ‘kruipt’ anders het hele bed door. Niet fijn voor haar en ons, want dan is ze vaak wakker.


Luca krijgt een t-shirt met korte broek pyjama aan. Of zonder korte broek als deze in de was zit. Hij mag zelf kiezen waar hij onder slaapt. Hij kiest altijd voor zijn dekbed en een fleece dekentje. Ik krijg het al warm als ik naar hem kijk, maar hij schreeuwt het huis bij elkaar als hij niet daar onder ligt. Nu ligt hij ook in de koelste kamer van het huis, dus het is bij hem wel wat kouder als bij ons. Als hij het zelf wil en goed slaapt vind ik het prima. Hij wordt niet vaker wakker dan normaal dus hij zal het wel prettig vinden. Dat vind ik het belangrijkste.


Jou kindje
Ieder kindje is anders, let goed op de signalen van je kindje. Werkt bovenstaande niet, probeer dan iets anders. Misschien is een rompertje erbij toch iets te veel, trek deze dan lekker uit. Of is een jurkje zonder mouwen te koud, kies dan voor een t-shirt jurkje. Blijf voelen in het nekje, dit is een goede meter. Handjes en voetjes kunnen wat koud aanvoelen terwijl je kindje toch goed van temperatuur is.


Wat heb jij je kindje aan getrokken met het heerlijk weer? En hoe oud is je kindje? Wie weet kunnen we zo nog ideetjes op doen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: