Hoi ik ben Minke en ik hou heel erg van zoet eten. Je zou wel bijna kunnen zeggen dat ik verslaafd ben daaraan. Verslaafd aan suiker hoor je wel vaker dus zo gek is dat niet. Naast zout is dat een voedingsstof die niet heel goed voor je is. Toch zit hij overal in. Zeker ook in pakjes en zakjes. Van spicem mocht ik een aantal zakjes met kruiden testen. Als eerst de kruidenmix sweet voor een zoet ontbijt zonder suiker.
Crumble a la Minke met spicem sweet
Er is een challenge aan de gang waarbij iedereen die de kruiden heeft daar lekker mee gaat eten. Binnen een facebookgroep delen we onze creaties. Er is ook een recept voor crumble met rood fruit. Nu vinden de kinderen dat niet zo’n goede optie. Appel vinden ze wel erg lekker. Dadels is ook niet zo favoriet, maar roomboter is niet de meest gezonde keuze. Dus ik besloot het eens te proberen met kokosolie. Het is niet echt een crumble maar wel erg lekker.
[checklist-box title=”Ingrediënten apple pie breakfast” extraTitle=”” extraUrl=””]
- 2 appels
- 1/2 theelepel sweet kruidenmix
- 3 eetlepels havermout
- 3 eetlepels kokosolie, gesmolten
- 4 eetlepels speltmeel
- 1 theelepel sweet kruidenmix
- 1 handje noten, kleine stukjes (optioneel)
[/checklist-box]
Lees ook simpel ontbijtje
Als het de oven in gaat ziet het er zo uit. Misschien niet heel smakelijk, maar het wordt echt lekker.
Hoe maak je het?
Snij de appels in blokjes, schil mag je er aan laten. Stop de appels met een halve theelepel kruiden in een koekenpan en bak ze totdat de appels wat zacht beginnen te worden. Ondertussen kun je de kokosolie smelten en samen met de havermout, het speltmeel en de rest van de kruiden mengen. Doet dit wel met een lepel. Is het wat te nat dan kun je er nog wat havermout of speltmeel bij doen. Als laatste kun je nog wat noten toevoegen als je dat wil. Ik deed er zelf een handje walnoten en cashewnoten bij die ik klein had gehakt.
Zo komt het weer de oven uit. Nog even op een bordje doen, want het bakblik is ook erg heet.
Lees ook een gezond ontbijt
In de oven of airfryer
Met mijn verjaardag kreeg ik een bakblik voor in de airfryer. Deze gebruik ik ook vaak sindsdien. Doe de appels in het bakblik, verwarm de airfryer voor op 200 graden. Doe de mix over de appels heen en zorg dat ze allemaal een beetje bedekt zijn. Als de airfryer voorverwarmd is kun je het bakblik erin doen voor 5 tot 8 minuten. Kijk ondertussen even hoe je zelf vind dat het eruit ziet. Door de kruidenmix heb je geen suiker nodig. Ik heb deze ook echt niet gemist in dit gerecht. Een fijne afwisseling.
Lees ook chiapudding met perzik voor een snel ontbijt
Serveer het op een bordje met wat (vanille)yoghurt. Een fijn begin van de dag. Het smaakt wat zoet en kruidig. Ik vind het erg lekker en ga dit zeker vaker maken.
Wat is jullie lievelings ontbijt?
Ik heb de kruiden toegestuurd gekregen. Dit beïnvloed mijn mening niet. De suiker mis je in dit recept echt niet.
Wat een leuk recept om te gebruiken als ontbijt! Ik ben erg benieuwd naar de kruiden. Gaat op mn to buy lijstje voor als we weer in NL zijn?