Luca is inmiddels al weer 4,5 jaar oud. Niet echt meer de leeftijd om naar de oppas gebracht te worden als we naar de kerk gaan. Toen hij net 4 was heb ik dat nog wel gedaan, de keus liet ik bij hem. Hij is niet echt een stilzitter en het duurt bij ons in de kerk vrij lang. Ik kan me zelfs voorstellen dat het vrij saai is voor Luca. Maar gelukkig heb ik een oplossing gevonden.

In de kerk mee naar de dienst i.p.v. naar de oppas

Confession; ik vond het zelf best spannend om Luca mee te nemen de kerkdienst in. Hoe zou hij het doen? Wat vonden de andere kerkgangers van mijn kind? Zou hij andere mensen tot last zijn? Wat zou Luca er van vinden? Gaat hij mee naar de kindernevendienst? Uit ervaring kan ik vertellen dat het meeste wel los loopt. Maar het stil zijn en zitten viel niet mee. De kindernevendienst was spannend en liever ging hij toch nog een aantal keer naar de oppas.

Een groei doorgemaakt

Wat het nou precies heeft gedaan weet ik niet, maar opeens kwam er een omslag. Luca zat wat beter stil. Hij ‘las’ in zijn boekje van zing maar mee of tekende in hun kleurboek. Fijn om in de kerk iets aan te kunnen bieden dat leuk is en direct een christelijk karakter heeft. Het boekje is van karton waardoor hij ook tegen een stootje kan. Luca ging ineens ook met plezier naar de kindernevendienst, ik hoefde niet meer mee en hij geeft soms zelf antwoord op de vragen die gesteld worden voor in de kerk. Een super trotse mama hier

kerk leesboekje

Lees ook adventsslinger van zing maar mee.

Boekje en kleurboek van zing maar mee

Wij nemen dus een kleurboek en boekje mee voor Luca. Het kleurboek is gemaakt met een ringband, waardoor omslaan en kleuren makkelijk gaat. Hij blijft mooi plat liggen. De achterkant van de pagina’s is wit, waardoor je die ook kunt gebruiken. Ideaal dus om mee naar de kerk te nemen. Het boekje met liedjes is van stevig karton gemaakt. De platen zijn in de zelfde stijl als het kleurboekje. Lekker speels en vrolijk. Je kunt alles via hun website kopen of kleurplaten downloaden. Ik zag de boekjes ook bij onze christelijke boekhandel liggen dus als je liever niet online besteld kun je daar ook altijd even kijken.

kerk kleurboek

Tips als je kindje mee gaat de dienst in

Inmiddels zijn we een tijdje verder, hebben we verschillende kerken gezien en het gaat allemaal vrij soepel (even afkloppen). Gaat jou kindje (binnenkort) ook mee naar de dienst dan heb ik een aantal tips voor je.

  1. Laat het los. Hoe drukker jij je maakt hoe meer je kindje dat voelt en zich ook opgelaten voelt. Het loopt wel los allemaal.
  2. Trek je niets aan van andere mensen in de kerk. Een aantal heeft zelf kinderen gehad dus weet hoe het is. Andere hebben het meegemaakt bij alle voorgaande kinderen, iedereen is immers kind geweest. Je doet je best, je kindje doet zijn/haar best en meer kun je niet doen.
  3. Neem iets mee wat je kindje tijdens de dienst kan doen wat niet teveel geluid maakt. Wij nemen het kleurboek en een boekje van Zing maar mee (de wonderwolk) mee naar de dienst met wat kleurpotloden.
  4. Ga op de hoek van de rij zitten. Mocht het echt niet gaan dan kun je altijd nog even naar de gang/hal lopen.
  5. Volg je kind. Wil hij/zij graag dat je mee gaat naar de kindernevendienst doe dat dan gewoon. Meestal kun je na een paar minuten weer terug gaan naar de kerk. Het is belangrijk dat je kind leert vertrouwen dat jij er gewoon nog bent als hij/zij terug komt in de kerk en dat de kindernevendienst iets leuks is.
  6. Als het mogelijk is ga dan bij vrienden/familie zitten. Zij kunnen dan ook je kind even opvangen als hij/zij niet direct meer naar jou luistert. Wij zitten vaak bij opa en Luca zit dan graag bij hem in plaats van bij mij.

Met deze tips gaat het bij ons eigenlijk heel erg goed. Heb jij nog een goede tip? Ik lees ze graag in een reactie.

liefs Minke

Het boek en kleurboek heb ik gekregen. Dit beïnvloed mijn mening niet. Lees voor meer informatie mijn pagina over samenwerkingen.

kerk pinterestafbeelding

3 thoughts on “Recensie: Stil in de kerk dankzij deze boekjes + 6 tips voor tijdens de dienst

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: