Geloofsopvoeding van jonge kinderen lijkt soms een wedstrijd. De ene ouder doet nog meer en uitgebreider dan de andere ouder. Gelukkig voor mij is het geen wedstrijd, want dan zou ik ergens in de middenmoot belanden. Kinderen houden van nadoen. Ze kunnen je uitstekend kopiëren, want zo leren ze. Daar kun je heel makkelijk gebruik van maken in je (geloofs)opvoeding.
Samen Bijbellezen als stille tijd
Wanneer je in de zogenoemde tropenjaren zit kan stille tijd er nog wel eens bij in schieten. Echt, dat is helemaal niet gek, raar of erg. Het gebeurd waar je bij staat. En weet je, wanneer je dan eens uit een kinderbijbel voorleest, heb je toch dat verhaal meegekregen. Ook zelf. Wat je kunt doen is samen met je kinderen stille tijd houden. Zien Bijbellezen doet Bijbellezen. Daarbij kun je dan bijvoorbeeld de peuterbijbel gebruiken. Een prachtige kinderbijbel voor kinderen tussen de 2 en 5 jaar ongeveer.
Bijbeljournaling ook voor kinderen
Zelf vind ik het super leuk om mij creatief te uiten. Dit kan heel goed samen gaan met Bijbellezen door Bijbeljournaling. Daar is ook een Bijbel voor kinderen voor, maar dit is voor de jongste nog wat te moeilijk. Gebruik dan een kleurboek voor kinderen. Er is sinds kort een kleurboek speciaal voor jongens*. Er staan leuke kleurplaten in met positieve uitspraken. Op sommige pagina’s staat zelfs een opdracht. Super leuk om zo samen bezig te zijn. Geef je zoon zijn eigen setje kleurpotloden of stiften en je hebt een leuke tijd samen. En voor meisjes is dit ook leuk, maar zijn er ook andere kleurboeken.
Gebruik een dagboek voor het hele gezin
Ik vind het zelf fijn om gebruik te maken van een dagboekje. Zo heb je steeds een stukje om te lezen, met wat uitleg erbij. Dit heb je ook voor jonge kinderen, een peuterdagboek. En echt, onze kinderen vonden die ook heel tof. Een leuk dagboek voor de jongste kinderen. Kleine stukjes tekst die je samen kunt lezen. Geheel in stijl van de peuterbijbel, dus als je die hebt/gebruikt heel herkenbaar. Wij lazen hem met onze kinderen toen ze wat ouder waren (groep 2 en groep 4 zaten ze), maar ook toen was het leuk. Ook voor mij als ouder nog.
Gebruik spelletjes voor geloofsopvoeding
Er zijn heel veel leuke spelletjes om samen met je kind(eren) te doen. Wij hebben zelf een Bijbelsmemorie, een Bijbels kwartet, schapenkoning en Triplo (soort memorie ook maar met 3 kaartjes). Zo zijn er vast ook wel meer dingen. Vroeger hadden we nog een puzzelbijbel. Aan de ene kant had je de tekst om voor te lezen en de andere kant was een puzzel. En we hadden een soort foamboek met stukken erin die de kinderen op de juiste plek konden stoppen. Een flapjesbijbel doet het ook altijd goed.
Low key geloofsopvoeding
Haal de druk van het gebruik maken van geloofsopvoeding eraf. Soms lukt het niet en dat is geen enkel probleem. Gebruik de tips hierboven om het leuk te maken en te houden. Ontspan. Met jou is het uiteindelijk ook precies gegaan zoals bedoeld was. Dat zal voor onze kinderen ook gelden. Wellicht lopen ze een andere weg dan we bedacht hadden, maar ook dat is een weg om er te komen. Geen enkel probleem. Lach, leer, val en sta op. Samen komen jullie er wel. Jullie zijn samen een gezin en dat is met reden. Wees trots daarop en doe alles precies zoals het bij jullie past.
*wij kregen het kleurboek speciaal voor jongens om te testen.
2 thoughts on “Makkelijke geloofsopvoeding tips bij jonge kinderen”