Tandenpoetsen, we doen het allemaal op de automatische piloot. Tenminste, wij wel. We proberen het de kinderen zo goed mogelijk te leren. Maar doen we het zelf eigenlijk wel goed? Stiekem dacht ik daar nooit zo over na. Gelukkig heb ik goede tanden, dus echt reden daartoe had ik ook niet. Tot ik vorige week bij de tandarts was. Niet mijn meest fijne moment in het jaar en ze had ook niet heel goed nieuws.

Tandenpoetsen

We weten het allemaal. Twee keer per dag, het liefst met een elektrische tandenborstel. En dan vooral niet de poetsbewegingen maken want dat doet de tandenborstel zelf. En eigenlijk ook nog even met een tandenstoker wat zitten stokken tussen je tanden. De kinderen leer ik het uitstekend. Dat tandenstokeren wordt een dingetje. Dat heb ik zelf ook nooit echt geleerd en deed ik dus helemaal niet. Foute boel hoor, geloof mij maar.

Mondwater helpt geen zak

Hoopte ik nog even dat we dat gebruik van tandenstokers konden laten zitten als we het mondwater zouden gebruiken, hielp de tandarts me snel uit die droom. Nee, dat mondwater doet eigenlijk niets. Tandenstokers, of liever nog die ragers, moet je hebben. En dan niet zoals de meeste vrouwen in Nederland doen, hard poetsen. Nee, je moet het zien als porselein. Zachtjes bewegen en voorzichtig de rager tussen je tanden manoeuvreren.

En 5 tellen op 1 tand houden graag!

Alsof dat nog niet genoeg is gaat het tandenpoetsen dus ook niet helemaal goed. Je hoort dus de onderkant van je borstel gelijk te hebben met de onderkant van je tand. Daardoor staat je tandenborstel ook een deel op je tandvlees. Je moet dan tand voor tand gaan poetsen en de tandenborstel 5 tellen op 1 plek laten staan. Buitenkant, binnenkant en de kauw/snij vlakken. Je raad het vast al, daar ben je toch bijna 4 minuten mee bezig.

De eerste vraag; is er iets veranderd mevrouw?

Oh ja lachte ik, ik heb kinderen gekregen. En daarmee was alles gezegd. De vrouw keek me begrijpend aan. Ik ken het zei ze nog. Maar ik geef jou een advies wat ik van de kinderarts kreeg toen mijn kinderen klein waren. Aan een zieke moeder hebben je kinderen niets. Nu ga je van ontstoken tandvlees niet dood, gelukkig niet, maar een moeder met een kunstgebit wil je toch ook niet voor je kinderen?

Dus ik sta netjes elke dag 4 minuten te poetsen. Volg alle instructies op en gebruik de ragertjes die ze had aanbevolen. Dat ontstoken tandvlees krijgt mijn tanden niet van zijn plek hoor!

Heb jij wel eens een poetsles gehad bij de tandarts met een elektrische tandenborstel?

Uitgelichte afbeelding van Shutterstock

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: