Echt, ik weet dat het in 9 van de 10 gevallen helemaal niet verkeerd bedoeld is. En meestal wordt er ook gewoon niet zo goed over nagedacht.Het floept er soms gewoon uit. Dat hebben we allemaal wel eens. Maar er zijn echt een aantal dingen die je niet tegen een moeder moet zeggen. En dit is mijn top 5.

Wat je nooit moet zeggen

1. Geniet toch van je prachtige kind!

Toen ik bij de huisarts kwam en aangaf dat het allemaal niet zo goed ging en dat genieten ver te zoeken was kreeg ik dit als antwoord. Eerlijk, ik kon die man wel wat aan doen. Want hoe kon ik genieten van mijn kind? Ik wist het zelf niet. Het is uiteindelijk helemaal goed gekomen (ondanks dat hij soms het bloed onder mijn nagels vandaan haalt). Maar op dat moment was ik met dit advies echt helemaal niet blij. Dus komt er een mama bij je die aangeeft zich niet zo happy te voelen zeg dit dan vooral niet.

2. Borstvoeding is veel beter voor je kindje hoor!

Uit ervaring kan ik je vertellen dat kinderen het net zo goed doen op kunstvoeding. Je weet niet wat de reden is dat deze moeder geen borstvoeding geeft. Misschien had ze te weinig product, wilde haar kind niet goed aanhappen of vele ontstekingen waardoor ze noodgedwongen moest stoppen. Dan zal ze zich al rot genoeg voelen. En daarbij is ze jou geen verantwoording schuldig. Kunstvoeding is een prima alternatief en ook daar zijn verschillende opties in te verkrijgen. Leef en laat leven is in dit geval wel het toverwoord.

3. We wisten eigenlijk niet of we nog wel een kindje wilden, maar zijn nu toch zwanger.

Voor mij een echte no-go! En iets waar ik soms nog best wel verdrietig van wordt. Wij hebben verstandelijk gekozen om niet voor een derde kindje te gaan. Qua financiën is dat niet helemaal haalbaar, maar qua mijn gezondheid helemaal niet. Ik wil graag een leuke moeder kunnen zijn voor mijn kinderen en dat kan als we genieten van onze twee prachtige wondertjes. Dat maakt het echter niet minder pijnlijk als je dit hoort van andere. Zeker als ze het hebben over hun zwangerschap waarbij hun derde wondertje hopelijk gezond geboren gaat worden.

Lees ook over ons complete gezin

4. Wat zie je er slecht uit!

Dat wil je als moeder toch ook niet horen. Zeker met een baby heb je nog de nachtvoedingen. Maar het ene kind slaapt beter door dan het andere kind. Ik moet eigenlijk minimaal 1 keer per nacht er nog uit. Geen probleem, ik doe het met liefde voor mijn kinderen. Ondanks dat ik wel eens jaloers ben op Mark die dan heerlijk ligt te slapen. Maar dan maakt ook wel dat ik er vaak moe uit zie. Dat hoef je me echt niet extra te vertellen.

5. Je moet dat echt niet doen hoor!

Een moeder moet niets en ze doet altijd wat in haar ogen het beste is voor haar kind. Jij kent haar kind niet dus dat is altijd lastig in te schatten. Ga er vanuit dat zij echt het beste voor heeft met haar kind ook als ze iets doet wat jij nooit zou doen. Vraagt ze om advies geeft dan aan wat jij in die situatie zou doen. Probeer het woordje moeten te vermijden. Dat komt zo veel vriendelijker over.

Dit is mijn top 5 van dingen die je nooit tegen een moeder moet zeggen. Er is er eigenlijk nog een die niet mag ontbreken. De ‘Oh je heb een zoon en dochter, dan zijn jullie compleet!’. Dat heeft namelijk niets met elkaar te maken. Zo, dat is er uit. En wat vind jij dat je echt niet tegen een moeder kunt zeggen? Ik lees het graag in een reactie.

Uitgelichte foto van shutterstock

5 thoughts on “Wat je nooit tegen een mama moet zeggen

 1. Je schrijft wel herkenbare dingen ja. Het blijft toch ingewikkeld. Soms kun je echt wat hebben aan tips En soms voelt het alleen als kritiek.
  Bij het 3e punt begrijp ik niet precies wat je bedoelt. Iemand mag toch zijn eigen situatie aan je vertellen, of wil je dat niet horen?

  1. Volgensmij hadden wij daar al over gesproken? Maar voor de andere die dit lezen. Mocht iemand weten dat het bij de een moeder een lastig punt is vind ik dat je dan beter dat met een andere moeder/vrouw kunt delen. Je kunt iemand onnodig kweten en/of pijn doen. Maar misschien dat ik daar nog eens een blog over schrijf. Je zet me aan het denken.

   1. Ah, je bedoelt het speciaal als mensen dat van jou weten. Dan begrijp ik het beter. Vrij vertaald wil je graag dat mensen voorzichtig omgaan met je pijnpunten 🙂

    Ik geloof trouwens niet dat wij het ooit daarover gehad hebben.. ben ik iets vergeten?

    1. Ah dan zijn er toevallig twee vrouwen met dezelfde naam die dit vroegen haha. Daar had ik al op gereageerd vandaar. Wel grappig dan twee daar over vroegen.

     Ja precies als je dat weet van iemand (zeker bij iemand die de molen in moet om een kindje te kunnen krijgen) vind ik het niet zo respectvol. Tuurlijk kan jou situatie heel vervelend zijn (als je ongewenst toch zwanger raakt), maar dan zou ik even iemand anders uitkiezen om dat te bespreken. Het hoeft voor de ander geen punt te zijn, maar dat weet je van te voren nooit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: