De herfstvakantie is hier begonnen. Afgelopen vrijdag hadden de kinderen al studiedag en sindsdien doen we het heerlijk rustig aan. Daar kan ik zo van genieten. Hoewel dat dus heel goed bevalt is het ook tof om nog wat leuks te gaan doen deze vakantie. Ik heb 34 tips voor je verzameld.

Herfstvakantie binnen blijven

Herfst staat natuurlijk bekend om zijn wisselvallige weer. Hoewel stampen in de regen (hé alvast een tip) erg leuk kan zijn, is dat niet leuk voor de hele dag en alle dagen van de week. Dus ik geef je graag wat tips om binnen te doen.

 1. Maak samen met de kinderen een herfsttafel/bakje. Dat kan met schatten uit het bos (check de buitentips hieronder) of uit je eigen tuin.
 2. Houdt een filmmarathon. Inclusief lekkers te eten en te drinken.
 3. Bakdag is ook een topper. Ga lekker koekjes/cupcakes/appeltaart bakken. En dan natuurlijk ook opeten.
 4. Maak een parcours binnen met bijvoorbeeld de wobbel, een kruiptent en kussens. Of speel de vloer is lava.
 5. Doe een challenge met de kinderen. Dat kan van alles zijn. Denk dan aan de hele dag alleen maar snoep eten of juist alleen maar groente/fruit. Verstop op een bord iets ‘lekkers’ en iets ‘vies’ en laat de kinderen kiezen welk bord ze willen. En dan mogen ze dat op eten, ook als het ‘vies’ is. Of de hele dag in 1 ruimte blijven, kleurplaat kleuren met 3 stiften of hele dag alleen maar op de tablet (dat wil onze oudste graag doen).
 6. Doe een proefje. Er zijn veel boeken met toffe trucjes en proefjes. Denk aan knetteren en knallen of bijbelsproefjesboek.
 7. Maak met de kinderen verlanglijstjes voor de feestdagen. De speelgoedboeken zijn weer in huis dus ideaal om een middagje te knutselen. Laat ze een top 5 of top 10 maken. Zo weet jij precies wat ze het aller liefst willen hebben.
 8. Ga vast kerstkaarten maken. Dat is hier zo iets dat altijd op het laatste moment gebeurd. Dit jaar zijn we er op tijd bij.
 9. Bouw een hut binnen met de meubels en kleden. Op mijn facebookpagina kun je voorbeelden zien.
 10. Laat de kinderen een dagdeel bepalen wat er gedaan wordt. Spreek wel duidelijke regels af over het weggaan thuis en de kosten bijvoorbeeld. Om teleurstellingen te voorkomen.
 11. Houdt een spelletjesmiddag. Zet wat lekkers op tafel erbij (of maak eerst dat lekkers en doe daarna een spelletjesmiddag).
 12. Ga samen lekker (gek) dansen op muziek. Heerlijk even wat energie kwijt en heel veel lol.
 13. Verstoppertje in huis als het donker is. Mogen de kinderen ook nog eens langer opblijven. Feestje!
 14. Ga samen bedenken wat je gaat eten. Maak een boodschappenlijstje, laat 1 persoon het halen (of ga samen als dat mogelijk is) en ga samen koken. Iedereen een taak om het tot een heerlijke maaltijd te maken.
 15. Maak iets lekkers te eten voor de vogels. Dat kan heel makkelijk met vet en vogelvoer. Of gebruik eens gelatine.
 16. Ga samen schilderen. Haal schilderijen, verf en kwasten bij de action. Doe opdrachten of schilder gewoon iets.
 17. Ga samen een boek lezen, zoek knuffels bij het boek en speel het na. Of ga een luisterboek luisteren samen.
 18. Ga samen tutten. Maskertje van de action, make-up en haren doen. Ook leuk voor jongens hoor mama’s. Vinden ze heerlijk om jou op te maken als een griezel.
 19. Ga lekker samen douchen of in bad (eventueel na een plassenstampsessie buiten).
 20. Ga schminken en laat ook de kinderen jou schminken.
 21. Maak samen met de kinderen een grote puzzel. Zo een van 1000 stukjes die je dan als gezin maakt.
 22. Ga een pompoen versieren/uithollen.
 23. Maak er een logeerfeestje van samen. Ga allemaal in de woonkamer slapen (bioscoopnight!) of bij iemand op de kamer slapen.
 24. Maak mooie tekeningen en breng deze rond in de straat of bij mensen in het verpleeghuis. Vinden ze altijd leuk om iets te ontvangen.
 25. Haal een knutselpakketje bij de action en ga dat samen maken (of laat het halen). Ze staan vaak bij het kinderspeelgoed en zijn niet zo moeilijk om te maken. Ideaal met kinderen dus.
herfstvakantie zonnetje

Wanneer het lekker weer is in de vakantie

Toch kan het ook in de herfstvakantie prachtig weer zijn. Dan is het heel fijn om even naar buiten te gaan. Ik geef je dan ook graag wat tips wat je buiten kunt doen samen met de kinderen.

 1. Zet de kliedertafel buiten neer en maak er een lekkere moddersoep op.
 2. Maak een boswandeling. Verzamel schatten in het bos en neem dat mee naar huis. Mocht je niet naar het bos kunnen vraag dan of andere het voor je mee willen nemen en bij je willen brengen.
 3. Is het lekker weer maak dan een mini cirquit buiten. Springtouw, pionnen en een bal maken al snel een leuke opstelling om te bewegen in de tuin.
 4. Ga naar de bibliotheek en zoek fijne boeken om te lezen. Warme choco met slagroom en een dekentje erbij. Heerlijk. Kun je niet naar de bibliotheek? Kijk eens tussen alle boeken in huis of er nog pareltjes te vinden zijn.
 5. Ga naar het bos en neem het boek struinen door de schepping mee. Kan het bos niet? Er zitten ook pagina’s in het boek over je achtertuin. Er is dus altijd wat te doen en onderzoeken buiten.
 6. Maak een strandwandeling. De wind maakt het lekker leeg in je hoofd en de kinderen waaien letterlijk uit. Binnen weer warme chocomelk als je weer binnen komt.
 7. Als het regent ben je meestal geneigd binnen te blijven. Doe het eens niet en ga lekker samen in de regen dansen.
 8. Ga naar de dierentuin of een pretpark (kijk even of je mag reserveren). Even eruit is zo fijn. Wij hebben een abonnement bij de Julianatoren en ouwehands dierenpark dus gaan daar vaak even een ochtend/middag heen.
 9. Ga naar de bioscoop. Niets is zo leuk als een film op zo’n groot doek kijken. En vaak hebben ze speciale kindervoorstellingen.

Dit waren mijn 34 tips om te doen in de herfstvakantie. Blijf dit artikel in de gaten houden, wanneer ik nieuwe tips bedenk zal ik hem aanvullen. Wat is jouw favoriete bezigheid in de herfstvakantie.

tips herfstvakantie - pinterest

1 thought on “34 tips om te doen in de herfstvakantie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: