In deze tijd van veel cadeautjes geven is het soms lastig kiezen wat je wilt geven. De kinderen zien van alles op tv en in de boeken van de speelgoedwinkel. Meestal zijn dat allemaal plastic speelgoed, heb je dat wel eens gezien? Hout komt minder vaak voorbij. Er is minder budget voor marketing, maar houten speelgoed is juist zo leuk. Ik geef je in deze blog 4 reden waarom je voor houten speelgoed zou kunnen kiezen.

1 Duurzaam gemaakt speelgoed

Houten speelgoed is duurzaam en wordt meestal met de hand gemaakt. Daarnaast gaat het lang mee en kun je het nog generaties bewaren. Dat vind ik zelf extra leuk, ik hoop in de verre verre toekomst dat mijn kleinkinderen met het speelgoed van onze kinderen kunnen spelen. Nu is er bij plastic speelgoed ook heus wel uitzonderingen. Maar het meeste gaat toch weg. Het is niet biologisch afbreekbaar en vaak weet je niet eens waar het vandaan komt.

2 Geen overdaad aan prikkels

Bij veel houten speelgoed heb je geen overdaad aan prikkels. Wanneer je naar plastic speelgoed kijkt is dit vaak voorzien van een fel kleurtje en veel geluid. En dat kan even leuk zijn, maar soms is het gewoon te veel. Wij hebben een aantal series plastic speelgoed in huis die we erg leuk vinden, toet toet auto’s bijvoorbeeld. Het grote voordeel daaraan vind ik dat je het geluid uit kunt zetten en er dan ook mee kunt spelen. Soms worden lege batterijen niet vervangen voor nieuwe, ssst.

3 Houten speelgoed is degelijk en niet snel kapot te krijgen

Oké, ik zal het eerlijk toegeven. Ik heb met de verjaardag van Nola een klein foutje gemaakt. Er was een poppenbedje in de aanbieding van 30 voor 15 euro. Ik wilde graag een houten bedje, deze was plastic maar zag er zo leuk uit. En hij paste wat beter in het budget. Helaas bleek het een miskoop. Hij blijft niet goed in elkaar zitten, de mobiel hangt te laag en op het hoofd van de pop en hij schommelt niet lekker. Ik heb nu spijt dat ik niet voor een houten poppenbedje ben gegaan. Ach, al doende leert men. Maar het houten speelgoed wat wij kennen gaat al een tijdje mee en is niet kapot te krijgen (op een kraan bij het keukentje na, die heeft Nola een jaar terug al gesloopt).

4 Houten speelgoed stimuleert de fantasie

Houten speelgoed stimuleert de fantasie van je kind. Er is geen vast patroon hoe er mee gespeeld moet worden. Bij plastic speelgoed is dit toch vaak wel het geval. Ook hier zijn uitzonderingen, want Nola bedenkt bij haar Minnie’s ijssalon toet toet auto echt hele verhalen. En ook met duplo en hubelino kun je een heel eind vooruit met je fantasie. Maar ons houten speelgoed dient voor van alles. Met de stekkels kun je bruggen, torens en zelfs de grot waar Jezus lag bouwen. De wobbel kun je op liggen, glijden en je evenwicht bewaren. Het pakhuis is het huis van sinterklaas of een flat gebouw waar iedereen kan wonen.

Is het dan fout om plastic speelgoed te kopen? Ik denk het niet, maar soms kan het leuker zijn om 1 groot en duurder speelgoed van hout te geven dan 10 kleine van plastic. Het gaat vaak veel langer mee en er kan leuk mee gespeeld worden. Geef jij liever houten speelgoed of plastic speelgoed?

Houten speelgoed is leuk voor je kind en stimuleert fantasie spel. In deze blog 4 redenen waarom je houten speelgoed wilt kopen

Uitgelichte afbeelding van Shutterstock door Salvatore Chiariello

2 thoughts on “4 redenen waarom je houten speelgoed wilt kopen

  1. Ik ben het helemaal met je eens. Wat was ik dol op houten speelgoed. En mijn jongste zoon vroeger ook. Met zijn brio trein. Volgens mij heette het Brio. Nog eens kijken. Misschien ook leuk voor mijn kleinzoon om mee te spelen. Het staat ergens ver weg, op de schuurzolder 🙂

    1. Oh ja dat vind hij vast geweldig. Is er nog steeds, brio. Ziet er altijd zo leuk uit. Wij hebben er 1 van kidscraft. Ook erg leuk en uitgebreid. Waren we in 1 keer klaar dacht ik haha.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: