De adventstijd staat weer voor de deur. Op 1 december is het weer 1e advent. Een periode van voorbereiden, verwachten en verheugen voor de christenen onder ons. Een mooie tijd vol warmte, gezelligheid en licht vind ik dat altijd. Maar waarom leven we toe naar kerst? Hoe doe je dat met jonge kinderen? Hoe doe je dat met kinderen op de basisschool? Ga je als moeder zelf nog iets doen om naar kerst toe te leven? Deze vragen zal ik in deze blog beantwoorden. Er is namelijk zo veel over te vertellen en er zijn zo veel manieren om toe te leven naar kerst. Al laatste zal ik natuurlijk vertellen hoe wij het dit jaar aanpakken. Hoe leef jij met je gezin toe naar kerst?

Waarom toeleven naar kerst?

Voor mij als christen vind ik kerst heel belangrijk. Daar is het ‘verhaal’ eigenlijk begonnen. Onze Redder wordt geboren. Vandaar ook de adventstijd natuurlijk. Toch lijkt daar steeds minder aandacht voor te zijn. Zeker in deze tijd waarin het juist steeds meer gaat draaien om eten en overvloed. Jezus had geen overvloed, hij werd geboren in een stal. Geen warm huis! Hij werd daarna in een voederbak gelegd en niet in een gezellige co-sleeper. Daarom wil ik voor mij én mijn gezin toeleven naar kerst. Dat het kerstverhaal altijd te horen blijft en ze weten waar het over gaat.

Naar kerst toeleven met jonge kinderen in de adventstijd

Allereerst, met jonge kinderen bedoel ik dan eigenlijk kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar. Hoewel 0 natuurlijk nog weinig mee krijgt kun je al wel dingen doen. Lees eens een boekje samen. Als ze al een aantal maanden zijn (zo tussen de 9 en 11 bijvoorbeeld) is het misschien super leuk om mijn kleine verhalendoos in huis te halen. Of gebruik een kerststal van Little people of de action. Die laatst is nu te koop (van hout!) voor 7,95 euro. Daarmee kun je het verhaal ook uitbeelden. De kerstslinger van de wonderwolk met het verhaal op plaatjes is ook een fantastisch concept om te gebruiken. Koop de slinger snel en makkelijk via deze link: adventsslinger

adventsslinger wonderwolk kerstslinger

Naar kerst toeleven met basisschoolkinderen in de adventstijd

Met kinderen op de basisschool is de genoemde kerstlinger van de wonderwolk ook echt nog heel leuk. Ook wanneer ze in groep 3 zitten en net leren lezen. Top idee om zo hun lezen te stimuleren! Verder kun je dan ook gaan kijken naar de projecten van studio sprankel. Ze hebben voor dit jaar activiteitenkaarten voor kerst, wat iets minder tijd in beslag neemt, en een kerstproject met leuke knutsels en kleurplaten. Die laatste wordt elk jaar aangevuld, dus mocht je hem al hebben gekocht kun je een nieuwe aanvullingsset kopen en opnieuw gebruiken. Of je besteld het hele pakket. Zo wordt toeleven naar kerst een feestje.

de activiteitenkaartjes studio sprankel toeleven naar kerst

Naar kerst toeleven als mama in de adventstijd

Persoonlijk vind ik het ook belangrijk om zelf mijn geloof te blijven voeden en ontwikkelen. Er zijn ook voor moeders (en misschien vinden vaders het ook wel leuk) boeken om toe te leven naar kerst. Ik heb voor dit jaar het boek lof vol liefde van zij lacht. Een leesplan voor advent. Dit boek helpt je bewust toe te leven en te verheugen op de toekomst vol liefde. Door middel van 11 lofliederen gaan we door de bijbel heen. Het kerstverhaal wordt zo bekeken door de ogen van o.a. Hanna, Jesaja en Maria. In het boek staan prachtige foto’s, gebeden en overdenkingen. Ook kun je de doe-opdrachten maken. Ga je ook opzoek naar het wonder van Gods liefde? Het boek kun je bestellen voor 17,99 euro. Of misschien heb je nog een boek van voorgaande jaren liggen, bijvoorbeeld hoopvol richting kerst met het boekje Droom. Prima om weer te gebruiken natuurlijk.

Adventstijd toeleven naar kerst met je gezin adventstijd lof vol liefde zij lacht

Hoe wij naar kerst toeleven

De adventsperiode begint natuurlijk op 1 december aanstaande. Wij hebben dan alleen nog wel Sinterklaas op het programma staan. Voor nu hebben we dan ook besloten wel de adventsslinger op te hangen, maar het verder nog even te laten voor de kinderen. Geen kerst ‘versiering’ in huis. Hoewel dat natuurlijk ook niet helemaal past bij ons geloof volgens sommigen. Na 5 december wordt het huis omgetoverd voor kerst. Zelf start ik al wel in het boek van Zij lacht, die geweldig bij mijn zijlacht Bijbel past! De activiteitenkaarten van Studio Sprakel zijn iets korter (15 dagen) en kun je dus ook goed later mee starten. Ik heb ook iets nieuws bedacht met de gebedspot dozign maar daarover lezen jullie later deze week meer.

inhoudt lof vol liefde zij lacht

Vind je het leuk om samen het leesplan van Zij lacht te volgen? Ze hebben een instagramaccount hiervoor gemaakt. Hoe leven jullie toe naar kerst? Praat mee op social media en hieronder in de comments.

Adventstijd toeleven naar kerst met je gezin - pinterest

Lof vol liefde heb ik gekregen van de uitgeverij. Dat doet niets af aan mijn mening over dit boek. Lees meer over samenwerkingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: