In onze maatschappij is gezonde voeding, leren over gezond eten en naar buiten gaan steeds belangrijker. Juist omdat we met onze kinderen al veel binnen zitten en schermen gebruiken. Kinderspelletjes zijn vaker gericht op binnen en een scherm dan vroeger. Om dat te doorbreken én om iets te leren over de natuur is er een cursus moestuinieren met kinderen. Het past goed bij de ontwikkeling die wij nu als gezin door maken met het steeds meer vertrouwen op de natuur (het gebruik van oliën) en het vele buiten spelen. Ook op school wordt er aandacht gegeven aan de moestuin. Super leuk om zo zelf ook meer van moestuinieren te leren en het door te geven aan mijn kinderen. Ik vertel je in deze blog meer over het beginnen van de moestuin en over de cursus. Je kunt hem ook cadeau doen én er is een leuke korting van bijna 50% tot 5 december! Ga je mee moestuinieren?

Waar komt groente vandaan?

Mama, ik weet waar wortels vandaan komen? Oh ja, vraag ik. Waar komen ze vandaan dan? Uit de winkel mama. Ze liggen bij de Albert Heijn! Kom je mee, dan laat ik het wel even zien. Het is tegenwoordig niet eens meer gek dat een kind niet precies weet waar hun eten vandaan komt. Of eigenlijk, hun eten komt ook gewoon uit de supermarkt natuurlijk. Want wie heeft er tegenwoordig nog een moestuin? Wij dus! Alleen de uitvoering is nog wel een dingetje. Gelukkig heb ik daar nu een oplossing voor gevonden met een cursus moestuinieren met kinderen.

Starten met je moestuin

Moestuinieren met kinderen hoor ik je bijna denken. Ja, wist je dat je eigenlijk nu al moet beginnen met het starten van je moestuin? Ik dus niet, meestal wil ik mijn moestuin beginnen zo rond april. Dan bedenk ik me ineens dat het voorjaar er al is en we dus weer onze eigen groenten en fruit kunnen gaan kweken. Tijdens de cursus moestuinieren, hij duurt 36 weken, leer je van alles over je moestuin en de natuurlijk. Ideaal, want het eerst dat ik geleerd heb is dat ik nu al moet beginnen.

Voordelen voor kinderen

Extra leuk natuurlijk om deze cursus samen met je kinderen te doen. Dat kan ook heel goed omdat er ook een kinderactiviteit bij zit. Niet 1 kinderactiviteit, maar zo’n 50 stuks! Daarnaast heeft het ook nog extra voordelen voor kinderen. Ze zijn dan namelijk vaker buiten. Buiten spelen is goed voor kinderen, zeker voor deze jeugd die toch veel opgroeien met schermen. Maar wist je dat moestuinieren naast leerzaam ook erg ontspannend is. Top voor het drukke leven dus. En wie weet eten ze nu wel ineens hun groenten op omdat ze het zelf hebben laten groeien. Dat zou helemaal mooi zijn.

Moestuinieren met kinderen - kinderen

Wat ga je doen met de cursus moestuinieren?

Je ontvangt wekelijks een bericht als er een nieuwe module klaarstaat en wat op dat moment gezaaid, geplant en geoogst kan worden. Door deze wekelijkse update blijft je bij de les en actief in de moestuin. Je hebt een jaar lang toegang tot alle modules die je hebt ontvangen en kunt gedurende die periode nog eens terugbladeren.

Tijdens de cursus leer je de basistechnieken van moestuinieren:

  • hoe deel je de tuin in
  • hoe zaai, plant en oogst je
  • je leert over composteren, bemesten, onkruid bestrijden
  • en over dieren in je tuin.
  • Ik vertel je over wisselteelt, combinatieteelt en het teeltplan.

Alles komt aan bod. Ook krijg je tips over hoe je collega’s, ouders en de buurt bij de moestuin kunt betrekken. Want vele handen maken licht werk. De informatie is geschreven voor volwassenen, maar helder uitgelegd en gemakkelijk door te geven aan kinderen.

Wat heb je nodig?

Op een stukje grond van ongeveer 9 vierkante meter kun jij al 6 gewassen en bloemen telen. Kleiner kan ook, al zul je dan niet de dynamiek en kenmerken van een echte moestuin meekrijgen. We telen in de volle grond. En we doen aan wisselteelt, zodat je je moestuin niet uitput. Door in de volle grond te telen, leren kinderen veel meer over natuur. Iedereen heeft wel ergens een plekje waar wat groenten geteeld kunnen worden. Een paar tegels opofferen voor de moestuin is helemaal niet erg. Integendeel, méér groen is juist nodig om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan.  Een groene tuin of speelplaats is niet alleen gezonder, maar ook koeler op hete dagen, en regen vloeit gemakkelijker weg op natte dagen.

Moestuinieren met kinderen - gieters

Meedoen met de cursus?

Wij van mamaminke.nl gaan deze cursus volgen. Wil je ook mee doen? Het lijkt ons leuk jullie in de besloten facebookgroep te zien. Deze groep is er speciaal voor de deelnemers aan de cursus zodat we vragen kunnen stellen. Er zijn ook experts die je kunnen helpen met een moestuin aanleggen. Je kunt je nu in ieder geval opgeven voor de online basiscursus moestuinieren (met kinderen). Tot 5 december krijg je een flinke korting en betaal je maar 99 euro voor meer dan 300 lessen. Na die tijd kost deze cursus 179 euro. Dat is bijna 50% korting! Ook leuk om als school of kinderopvang mee te doen natuurlijk.

Wil je hem cadeau doen? Stuur dan een mail naar chantal@moestuinierenmetkinderen.nl met de naam van degene die de cursus gaat doen en jouw adres, zodat jij de welkomstattentie ontvangt en deze cadeau kunt doen. Je betaalt op het moment online als je je cadeau geeft (of vlak erna) zodat de cursus pas start nadat je het cadeau hebt gegeven. De instructies hiervoor krijg je per mail.

Deze cursus is gemaakt door Chantal van ouders van nature. De afbeeldingen horen bij deze cursus.

Moestuinieren met kinderen - pinterest

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: