Wat is het alweer koud. Dat is voor mij niet zo gek om te zeggen. Ik heb het namelijk nogal snel koud. Ook in de zomer kan ik rustig kippenvel hebben. Maar met de gasprijzen van nu wil je niet te veel stoken (of douchen, al krijg je het daar wel lekker warm van). En ook voor het milieu is het beter om te besparen. Ik geef je graag mijn tips.

Tip 1: draag een hemd

Of eigenlijk gewoon meerdere lagen. Ik ben weer begonnen mijn hemd aan te trekken. Het scheelt echt zo veel. De huisarts zei het vroeger ook altijd (en mijn moeder en oma weer tegen mij). Hemd aan en in je broek. Zo krijg je geen koude rug en buik. Dat helpt je warm te blijven. Dit kun je ook met een t-shirt doen. Of gewoon nog een extra laagje wanneer het echt kouder wordt.

Tip 2: sokken aan in bed

Tja echt sexy is het niet natuurlijk. Maar in bed heb ik het, zeker in het begin, altijd koud. Zodra ik koude voeten heb voel ik me ook echt nog kouder. Sokken helpen om je voeten warmte houden. Ook in bed. Dus houdt ze lekker aan. Of gebruik slaapsokken. Net wat je fijn vind. Zo lang je voeten maar lekker warm blijven en jij dus ook.

Tip 3: pantoffels of huissokken

In het verlengde op de vorige tip komt deze tip. Draag in huis altijd pantoffels of huissloffen. Want ook overdag geldt dat je zelf een stuk kouder bent wanneer je koude voeten hebt. Een kleedje om je voeten vind ik maar onhandig. Sloffen zijn altijd wel goed. Bij de action heb je een paar voor nog geen 10 euro. Aan het eind van de winter zijn ze ook wel versleten en moeten ze weg. Maar ik heb dan in elk geval warme voeten (gehad).

Tip 4 gebruik wol

Dit is een tip die ik zo vaak gelezen heb dat ik hem wel moet noemen. Gebruik wol. Voor jezelf en je kinderen. Wol reguleert temperatuur. Warm in de winter en koel in de zomer. Je hebt er kleding van maar ook pantoffels en dekens. Ik heb zelf nog zo’n oude deken liggen. En echt, hij zit ontzettend warm. Hoe fijn is dat nu met koude temperaturen en hoge gasprijzen.

8 tips voor koukleumen- pinterest

Tip 5 gebruik een (nieuwe) electrische kachel

Een electrische kachel kan ook uitkomst bieden. Je kunt een specifieke ruimte warm maken en houden. Zo hoef je niet het hele huis te verwarmen. En stroom is, nu in elk geval, nog goedkoper dan gas. Waarom dan tussen haakjes nieuwe erbij? Omdat oude eigenlijk juist wel veel stroom vreten en niet zo zuinig zijn. Een nieuwer model is energiezuiniger wat weer fijn is voor je portemonnee.

Tip 6 gebruik handschoenen zonder vingers

Voor de thuiswerkers onder ons. Je handen koelen snel af en worden dus ook snel koud. Gebruik daarvoor handschoenen met open vingers. Dan blijven je handen een stuk warmer maar kun je wel gewoon typen e.d. ideaal wanneer je thuis aan het werk bent. Want net als bij voeten, voel je jezelf gewoon een stuk kouder als je koude handen hebt. Zo kun je dat voorkomen.

Tip 7 pak de zonnestralen mee

Wanneer je thuis bent en de zon schijnt zo naar binnen zijn we geneigd de gordijnen dicht te doen. De zon buiten te houden. Want zeg eerlijk, die zon op je tv of in je laptopscherm is helemaal niet fijn. Maar in de winter is de zon heerlijk. Hij verwarmt je huis gratis! Gebruik dus die zon. Zorg dat hij naar binnen kan schijnen en probeer zelf even anders te gaan zitten zodat je geen last hebt met je scherm. Of ga een boek lezen ipv tv kijken.

Tip 8 ga bewegen

Oke deze is niet direct aan mij besteed. Maar toch. Wanneer je gaat bewegen wordt je warm. Je zet eigenlijk gewoon je eigen ‘motor’ aan. Je kunt denken aan wandelen in het bos. Direct leuke herfstspullen zoeken met de kinderen. En als je thuis komt daar mee knutselen. Of ga een rondje fietsen, hardlopen of naar de sportschool. Bij de laatste twee is een douche erna wel handig. Dat kun je bij de sportschool doen als je daar al bent. En bij thuis douchen hou je het gewoon kort. En (of) zet hem een graden of 2 kouder.

Dit waren mijn 8 tips voor jou. Heb je een fijne aanvulling? Zet ze gerust in de reacties hieronder. Zo helpen we elkaar, hopelijk, warm de winter door.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: