Daar stond ik dan. In de keuken met twee schreeuwende kinderen. Ik schreeuwde terug. Mijn emmer was helemaal over gelopen. Hoewel ik weet dat kinderen daar op reageren kon ik me even niet herpakken. Tranen stonden in mijn ogen. Dit was zo niet hoe ik het moederschap me had voorgesteld. Dit was zo niet het plaatje uit mijn hoofd. Dat plaatje van de perfecte ouder. Maar gelukkig hoef ik ook niet perfect te zijn. Dat lees ik nu in de goed genoeg ouder. Had ik dat maar eerder geweten

Perfectionistische ouder

Als ouder zijnde wil je altijd het beste voor je kind(eren). Je wilt het altijd perfect doen. Maar in die drang om perfect bezig te zijn verliezen we onszelf. De perfecte ouder bestaat niet. Wat zeg ik, de perfecte mens bestaat niet. God heeft ons namelijk niet gemaakt om perfect te zijn. David was niet perfect, Noach werd toch wel vreemd aangekeken met die enorme boot op het droge en Mozes kon niet eens spreken tegen de farao. En toch gebruikt God deze mensen voor Zijn plan. Ze zijn goed genoeg om Zijn plan uit te voeren. Net als wij ook goed genoeg zijn.

Kind aan mij gegeven

Ik ben er van overtuigd dat kinderen bewust worden geboren in een gezin. Zo heb ik een gevoelige oudste. Daar heb ik enorm veel van geleerd, zeker ook over mezelf. Ik zie steeds sprongen die ik maak. Vertrouwen dat groeit. Daarnaast heb ik een enthousiaste, zelfverzekerde jongste. Wat kan ik, maar ook onze oudste, daar veel van leren. Niets aantrekken van anderen. Puur in reacties. Tja ik zou toch wat meer als mijn jongste willen zijn. En zo leren we als gezin van elkaar. Zijn we aan elkaar gegeven om van elkaar te leren.

De goed genoeg ouder- pinterest

De goed genoeg ouder

Ik lees nu het boek de goed genoeg ouder. Over patronen van vroeger, je plek in het gezin, dat gaat verder dan het hoeveelste kind je van je ouders bent. En emoties die je mee neemt uit het verleden en heden. Zo durf ik niet snel iets uit te spreken voor mezelf of om te doen. Daar werk ik aan. Het triggert mij enorm bij de kinderen. Als ze niet luisteren naar mij laat ik het te vaak over mijn kant gaan (want het gevoel je niet te mogen uiten is niet redelijk en ik ben toch de ouder). Terwijl mijn man daar veel minder last van heeft.

Verschillende leeftijden vragen om een andere aanpak

In de goed genoeg ouder kijk je eerst naar jezelf. Ballast uit het verleden heeft invloed op je toekomst. Daarna wordt er dieper in gegaan op verschillende leeftijden. Want een baby heeft iets anders nodig dan een kleuter of schoolkind. Je leert daarnaast hoe je ‘goed genoeg’-ouders kunt zijn in de verschillende fase, worden veel voorkomende missers besproken en worden er helpende zinnen gegeven. Daardoor is het een perfect boek als cadeau voor een babyshower of als kraamcadeau. Ik had het graag zelf eerder gelezen.

De goed genoeg ouder – handboek

Ik leer en groei. We mogen als ouders leren. Een baby heeft iets anders nodig dan een kleuter. We groeien op met onze kinderen. We leren, ervaren en stellen bij. We merken hoe we zelf zijn, hoe we zijn opgevoed en kiezen onze eigen weg. Niet perfect, want perfectie bestaat niet. Maar wel goed genoeg. De goed genoeg ouder voor jou zoon en/of dochter. Een fijn handboek dat informatie afwisselt met verhalen uit de praktijk (columns). Fijn om te lezen dat nergens het gras groener is. We mogen allemaal de goed genoeg ouder zijn.

ISBN: 9789033802683
Prijs: 24,99 euro
Uitgeverij: arkmedia/royal jongbloed
Verkrijgbaar online via deze link(zo help je mij ook, bedankt!) of via de plaatselijke boekhandel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: