Een tijdje terug kreeg ik een mailtje of ik Bijbelsfiguur wilde testen met onze kinderen. Nadat ik de website bekeken had en overleg had gehad (want mijn kinderen zijn toch al wel iets ouder) besloten we het eens te testen. We kunnen zo direct kijken of het voor oudere kinderen ook leuk is. Wat mij aansprak: naar aanleiding van een Bijbelverhaal een figuur maken. Ik heb dit vroeger zelf ook met duplo gedaan, maar dit is veel makkelijker. Ik geef je ook graag een aantal tips hoe je dit leuk kunt gebruiken bij oudere kinderen.
Bijbelsfiguur maken met houten figuurtjes
Bijbelsfiguur is eigenlijk heel simpel van opzet (klik hier voor de website). Je neemt een Bijbelverhaal, neemt een aantal houten figuurtjes én een vorm dat bij het verhaal past. Voor jongere kinderen is het figuur afgebeeld op het kaartje met het Bijbelverhaal en kunnen ze de houtenfiguurtjes hierop leggen. Het enige is dat je niet tegelijkertijd het verhaal kunt lezen en het figuur kunt leggen. Met oudere kinderen kun je het iets moeilijker maken.
- Laat het figuur maximaal 3 keer zien en laat de kinderen het figuur maken terwijl je zelf het verhala leest.
- Is dat nog te wat te moeilijk? Laat ze dan eerst de verschillende houten figuurtjes tellen en klaarleggen.
- Alle verhalen gehad? Lees verhalen uit je eigen (kinder)bijbel en laat de kinderen daar figuur bij maken.
- Maak er een wedstrijdje van. Wie kan het figuur in x aantal minuten maken? Of wie maakt het figuur het snelst. Doe zelf ook gezellig mee!
- Zoek voorbeelden op Pinterest (patroonblokken voorbeeld) of google geometrische figuur maken.
Waarom je dit in huis wilt hebben
Samen met je kinderen ontdek je door Bijbelsfiguur de verhalen op een andere manier. Heb jij al wel eens figuren bij een Bijbelverhaal gemaakt? Daarnaast heeft het spelen met deze houten blokjes nog meer voordelen voor je zoon/dochter. Het verbeterd het inzicht en de fijne motoriek. Zeker wanneer je zoon of dochter het kruipen heeft overgeslagen is het goed hier wat extra aandacht aan te geven. Door het kruipen leren de beide hersenhelften samen te werken. Als dit wordt overgeslagen is er een kans dat de samenwerking niet goed loopt, waardoor motoriek niet altijd even goed ontwikkeld.
De fantasie van je zoon en/of dochter wordt op deze manier ook geprikkeld. Bijbelverhalen gaan leven en worden zo ook boeiender. En kinderen worden nieuwsgierig. Pak ook eens het favoriete prentenboek en probeer de hoofdpersonen uit het verhaal na te maken. Of bedenk een afbeelding dat past bij het (prenten)boek en maak dat samen. Een leuke en fijne manier om samen (zonder scherm!) bezig te zijn. Lezen is ook nog eens super goed voor kinderen, hun woordenschat wordt op deze manier vergroot.
Welke set wil je dan hebben?
Wij hebben de set met 125 figuren en 16 kaarten én 250 figuren. Omdat onze kinderen wat groter zijn kozen we voor de groter aantal figuren. Zo kunnen ze beide tegelijk ermee spelen zonder dat ze figuurtjes te kort komen. Om te starten kun je ook heel goed beginnen met 125 figuren en 16 kaarten. De kaarten zijn wel echt een leuke aanvulling om erbij te hebben. Het zijn verhalen uit het oude testament en uit het nieuwe testament:
- Mozes in het biezen mandje
- Jona in de walvis
- Gods teken van trouw
- De schepping van Hemel en aarde
- Daniël in de leeuwenkuil
- Noach bouwt een ark
- Jozef en zijn kleurrijke mantel
- De mooie koningin Ester
- Engelen vertellen over de geboorte van Jezus
- De goede herder en het verloren schaap
- Gestorven en weer opgestaan
- Zacheüs de tollenaar in de boom
- De wonderbare visvangst
- Jezus wordt geboren
- Vijf broden en twee vissen
- Jezus verandert water in wijn
Geloofsopvoeding met Bijbelsfiguur
De houtenblokjes van Bijbelsfiguur kun je heel goed gebruiken om je geloofsopvoeding vorm te geven. Het is een makkelijke manier om kinderen bij een Bijbelverhaal te betrekken. Ben je door de verhalen heen? Probeer dan zelf een verhaal uit je eigen (kinder)Bijbel te kiezen en daar een figuur bij te maken. Laat de kinderen ook vooral zelf iets bedenken. Ze maken vast allemaal iets anders, maar dat maakt het ook extra leuk. Ze halen uit een verhaal wat er voor hen uitspringt en dat kan inderdaad voor iedereen iets anders zijn. Een spelelement toevoegen aan je geloofsopvoeding is heel fijn, omdat het de kinderen langer betrokken houdt. Het is ook net weer even iets anders dan een knutselwerkje maken.
Wat vinden onze kinderen ervan
Nu heb ik je meer verteld over Bijbelsfiguur en hoe je dit kunt gebruiken bij geloofsopvoeding. Maar het belangrijkste is natuurlijk wat onze kinderen er van vinden. Zeker wanneer je oudere kinderen hebt goed om hier even naar te kijken. Onze kinderen zijn op het moment dat we dit voor het eerst gebruikten 8 en 10 jaar oud. Ze gaven aan dat ze het leuk vonden. Niet om direct 10 verhalen achter elkaar te lezen, maar dat doen we normaal ook niet met Bijbellezen. Ze maakten beide de figuren die bij het verhaal hoorden. Ook speelden ze er gewoon zelf mee en maakten wat ze leuk vonden. Wat ik zelf fijn vind is dat het goed is voor de fijne motoriek. Wil je daar meer over lezen? Klik dan door naar dit artikel van Bijbelsfiguur. Mijn advies is wel om hier jong mee te beginnen, dan kennen ze het al en zien ze denk ik nog meer hoe leuk het kan zijn. Nu is het ook vooral zoeken naar hoe ze dit kunnen gebruiken. Maar ik zie mogelijkheden. We hebben ook kapla en ik wil dat ook eens samen gaan combineren (schilderijen maken bijvoorbeeld).