Bijles voor de basisschool, ik was eerlijk gezegd nogal sceptisch. Waarom zou je je kind op de basisschool al bijles willen geven? Is leren op school niet meer voldoende? Persoonlijk vind ik dat kinderen van deze tijd al zo veel moeten. Tig sportclubjes, naar de bso omdat ouders werken en dan ook nog het liefst heel hoog presteren in de klas. Weet je, we hebben later ook gewoon vakmannen én -vrouwen nodig. Dus waarom allemaal naar zo hoog mogelijk? Is het niet voldoende dat kinderen presteren op hun kunnen, dat hun potentieel benut wordt? Ik ging in overleg met de juf (en een aantal leerkrachten van school hebben meegekeken) van Luca. Is het materiaal van de Bijlesmeester leuk voor de kinderen?

Mijn kind staat voorop

Uit bovenstaande begrijp je misschien al, mijn kind staat voorop. Ik ben niet van het pushen om maar een 10 te halen of bijles, tenzij mijn kind dat leuk vind. Nu heb ik wellicht makkelijk praten aangezien Luca tot nu toe prima kan meekomen in de klas. Volgend jaar mag hij naar groep 3 en kijken we wel weer verder hoe het dan gaat. Maar wat als je kind ergens moeite mee heeft? Dan wil je hem misschien wel helpen daarmee. We bekeken de oefenboeken van de Bijlesmeester en hebben ook flitskaartjes getest.

Producten van de Bijlesmeester getest voor bijles.

Bijlesmeester of uitdaagmeester?

De naam doet vermoeden dat je je kind die iets nog niet onder de knie heeft extra kunt helpen. Extra oefenen of bijles voor een bepaald onderdeel. Bij het bekijken van de boeken bleek dat het erg mooi is opgezet. Een overzichtelijk en stevig boek met verschillende opdrachten. Helaas is het niveau heel erg hoog. Dat houdt in dat de boeken van groep 1/2 bij ons op school niet ingezet kunnen worden om groep 1 te helpen. Zelfs voor groep 2 is het enkel voor de kinderen die er wat bovenuit steken. De gemiddelde leerling zal dit niet snappen en het te lastig vinden.

Tip 1: overleg met de juf/meester van je kind hoe je je kind wilt gaan helpen en wat daarvoor nodig is.

Het is meer een boek om je kind uit te dagen in plaats van bijles te geven. De vragen zijn erg abstract en soms is het noodzakelijk om dingen eerst in het echt te oefenen. Daarna zouden sommige kinderen (met een boven gemiddeld niveau) de opdrachten kunnen maken. Daarnaast is ook het taalgebruik hoog. Je moet het samen doen en er echt bij blijven. In groep 1/2 kunnen ze immers nog niet lezen, zeker niet wanneer er extra bijles nodig zou zijn.

Blog: Lees meer over de zoektocht naar een basisschool.

Verschillende boekjes, maar toch niet heel specifiek

Nu hebben wij vooral naar groep 1/2 gekeken in de boekjes voor bijles. Daar zijn 2 boekjes, taal en rekenen. Bij veilig leren lezen wordt het iets anders aangeboden  Daardoor zijn deze boekjes ook minder geschikt voor de kinderen. De woorden zijn aan elkaar geschreven zodat het lastiger te zien is hoe een woord wordt geschreven én er staan moeilijke woorden tussen. Denk aan chocola. In groep 1/2 worden losse letters aangeboden, de ‘ch’ is een aparte letter/klank en deze kennen zij nog niet. Denk dan ook aan de verschillende ‘ij’ en ‘ei’ vormen. Dat is moeilijk met lezen.

Tip 2: gebruik de boeken van groep 1/2 pas eind groep 2 of begin groep 3.

Voorbeeld van oefening voor bijles Voorbeeld van oefening voor uitdagen

We mochten ook wat flitskaartjes testen

Ik had er nog nooit van gehoord, maar dit schijnt vaak gebruikt te worden. Luca vind het ook erg leuk, de rekenkaartjes die we hebben. Op de voorkant staat een som en op de achterkant staat het antwoord. Ze kunnen deze kaartjes dus vrij zelfstandig gebruiken. Ideaal natuurlijk en het gebeurd zo spelenderwijs dat hij steeds beter leert rekenen tot 20. Deze kaartjes hebben wij. Er zijn nog veel meer verschillende kaartjes. Voor Nola heb ik een memoriespelletje gekozen. Dat vind zij echt geweldig om te doen. Persoonlijk vind ik de kaartjes wel wat moeilijk, lijken namelijk erg veel op elkaar. Maar Nola vind het leuk en daar gaat het tenslotte om.

Tip 3: vooral voor jongere kinderen nog wat abstract, ga oefenen en breng de oefeningen in de praktijk

flitskaartjes en memorie voor bijles

Pluspunten voor de producten voor bijles én uitdagen

Het is natuurlijk niet zo dramatisch als je wellicht nu denkt. Het zijn echt hele mooie en leuke boeken, maar niet als bijles. Wanneer je het als bijles gebruikt ga dan gewoon een aantal leerjaren terug. Bijvoorbeeld bij een kind uit groep 5 gebruik je eerst groep 3 en 4. Er wordt ook veel gebruik gemaakt van getal structuur en splitsingen. Dat is heel belangrijk zei de juf en dus echt heel fijn. Ook zijn er bij de hogere groepen veel redactiesommen. Ik vond het maar lastig, maar het gaat er om hoe je de vraag analyseert. Ook erg fijn dat dit veel gebruikt werd begreep ik. De antwoorden staan achterin het boekje. Voor de jongere kindjes niet zo erg, oudere kunnen dan gewoon de antwoorden bekijken voordat ze klaar zijn met de oefeningen. Wellicht is een apart antwoordenboekje handiger om dat te voorkomen. En we misten nog wat tips voor ouders. Zodat je het goed aan je kinderen kunt uitleggen. Bijvoorbeeld met de ruimtelijke vragen dat je het eerst in de praktijk oefent. Waar is de bal onder de tafel, ga dan gewoon eens een bal onder de tafel leggen. En links of rechts van de tafel.

Blog: lees meer over de basisschool die wij voor onze kinderen kozen.

Het belangrijkste wat ik geleerd heb? Mijn kind doet het goed op school én overleg altijd met de juf/meester hoe je je kind kunt helpen. Zij hebben echt het beste met alle kinderen voor. Daarbij weten ze hoe iets op school wordt geleerd en waar je kind moeite mee heeft. Ze kunnen je dus heel goed advies geven wat je zou kunnen doen. Uitdaging is soms ook heel fijn voor je kind.

Maak jij gebruik van bijlesmethoden om je kind te helpen op school?

De producten van de Bijlesmeester zijn geschikt voor bijles of juist voor uitdagen? Wij hebben het getest voor jou! Producten van de bijlesmeester getest

Disclaimer; dit is mijn mening over deze Bijlesmeester boeken. Deze blog heb ik geschreven, maar informatie komt ook van de school van mijn kinderen. Dit kan betekenen dat het bij de school van jou kinderen juist perfect past. Daarom geef ik ook aan dat je altijd even moet overleggen met de juf of meester van je kind. Zij hebben daar echt meer zicht op dan jij en ik. Deze producten heb ik gekregen voor een review (gratis dus). Zoals je ziet betekend dat niet dat ik alleen meer positief ben over de spullen. Ik wil eerlijk kunnen zeggen wat ik ergens van vind. Deze blog heb ik dan ook eerst naar de Bijlesmeester gestuurd voordat hij online kwam zodat zij weten wat ik er over geschreven heb.

3 thoughts on “Bijles; zijn de boekjes van de Bijlesmeester leuk?

  1. Ik ben blij dat ik je eerlijke blog heb gelezen. Ons meisje heeft moeite met lezen en rekenen in groep 4. Voor de aanstaande zomervakantie zoek ik iets om het bij te houden zodat ze niet een heel stuk zakt. Zelf Google je dan en kom je verschillende dingen tegen. Dit zag er leuk uit maar ben blij ket je blog anders had ik het besteld en had ze er niet mee uit de voeten gekund. De flitskaarten lijken mij erg leuk!
    Ik overleg eerst altijd met de juf want ik had een online reken programma gezien in de trant van squla dus de juf gevraagd, past het helemaal niet bij het rekenprogramma van school te passen. Dus blij dat ik eerst even had overlegd

    1. Fijn te lezen Marjo! Die flitskaarten zijn idd erg leuk. De juf is daar ook heel enthousiast over.
      Zeker het aanschaffen waard! Hopelijk vind je een leuk programma dat kan helpen bij lezen en rekenen voor je dochter.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: