Net voor de vakantie kregen we een berichtje van school over onze jongste. Ze waren bezig met leren tellen en herkennen van cijfers. Maar dat kwam nu stil te liggen. Of we dat wilden oppakken. Flitskaartjes kunnen helpen maar ook spelletjes spelen en dobbelsteen. Ik neem je graag mee in onze aanpak.

Cijfers leren in groep 2

Onze jongste begon qua kennis anders op de basisschool dan de oudste. Niet slechter of fout, anders. Dat betekend dat we in groep 2 druk bezig zijn met het herkennen van de cijfers en leren tellen. Optellen en aftellen (noem je dat zo?), tellen per 2. Alles wat met cijfers te maken heeft dus. Nu dus ook thuis en dat kan op verschillende manieren.

Leren door flitskaartjes

We hebben hier thuis flitskaartjes voor rekenen liggen van de bijles meester. Die kwamen al eens van pas tijdens de eerste lockdown, toen voor het rekenen van de oudste. Nu met de tweede lockdown gebruiken we ze voor de jongste. Cijfers herkennen, zeggen en in de juiste volgorde leggen.

Leren door spelletjes te spelen

In deze lockdown doe ik graag spelletjes met de kinderen. Het is minder goed weer dus naar buiten is minder vanzelfsprekend (al proberen we wel elke dag een uur naar buiten te gaan). Spelletjes met dobbelstenen zijn er veel (dolmatierspel, mens erger je niet of ganzenbord bijvoorbeeld). Of specifiek met getallen zoals getallen eiland of de getallen puzzel van Sesamstraat. Herkenning staat voorop hierbij.

123 puzzel maken door Nola

Cijfers leren met hubelino

Net als in de eerste lockdown gebruiken we de spelletjes van hubelino. Spelenderwijs leren en afwisseling is het fijnst. Hiermee kunnen ze leren rekenen maar ook getallen bij elkaar zoeken. Ideaal dus voor alle leeftijden. Daarnaast zijn er ook leuke spelletjes te koop én kun je leren lezen/schrijven met de leuke blokken. Ook goed voor de letterherkenning.

Leren tellen

Cijfers leren met spullen van het seizoen

Tijdens de eerste lockdown gebruikte ik paaseieren om te tellen, we gingen richting Pasen. Nu kun je dat doen met kerstballen wanneer je de kerstspullen opruimt ( let op; pak wel plastic/houten/stoffen varianten vanwege breek gevaar). Leren tellen met kerstballen is veel leuker dan met enkel kaartjes toch? Of pak mandarijnen en tel alle partjes. Druiven werkt ook goed. Of pak nog even de laatste kerstkransjes/pepernoten erbij.

Cijfers leren is leuk!

Zo maken we er samen toch wat leuks van. En is het nog leerzaam ook. Want de ontwikkeling van kinderen weet niet dat er een lockdown is. Het is belangrijk om kinderen dus te blijven stimuleren. Let echter wel ook op jezelf. Je wilt ’s avonds ook nog gezellig eten samen. Lukt het een dag niet, dan is dat ook prima. Zo doen wij het teminste. Want de juf zien ze na 15.00 uur niet meer en mama/papa wel.

Hoe leren jullie de cijfers aan? Heel veel succes met alle ballen hoog te houden lieve mama’s en papa’s.

Cijfers leren - pinterest

1 thought on “Cijfers, spelenderwijs leren en herkennen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: