Na de zomervakantie, om precies te zijn 21 augustus, begon Luca geheel onverwacht op de basisschool. We hadden afgesproken dat hij 23 augustus zou beginnen, we kwamen die maandag terug van een weekend weg. Maar dat was niet helemaal goed doorgekomen dus heb ik hem in de middag voor een uurtje naar basisschool gebracht. Die dag erna (en de hele week) is hij gewoon direct hele dagen naar basisschool gegaan. Hoe het ons allemaal bevallen is lees je vandaag.

De basisschool keuze

Toen Luca bijna twee werd had ik het over de basisschool bij ons in onze toenmalige kerk. Ik hoorde dat onze eerste keus basisschool best vol zat en we besloten eens een bezoek te plannen. Een christelijke basisschool, onderwijs klonk goed en paste goed bij onze opvoeding. Zo klaar als een klontje, dat werd de basisschool voor onze kinderen. Of toch niet? Hoe ouder Luca werd hoe meer ik daar mijn twijfels over had. Op de peuterspeelzaal gooide ik een balletje op. Zelf kon ik er niet helemaal mijn vinger op leggen. Zou onze eerste keus basisschool niet te groot zijn? Zou hij er onder sneeuwen? Zouden ze hem wel zien?

Verandering van basisschool

En nog voor dat Luca was begonnen heb ik hem weer bij die basisschool uitgeschreven. Het voelde niet goed. Ik ben gaan kijken bij een andere basisschool hier in de buurt. Een fijne sfeer, fijne leerkrachten en goede informatie. Ik heb direct eerlijk verteld waarom ik daar zat en dat die school niet direct mijn eerste keus was vanwege de identiteit van de andere school. En toch hebben we er voor gekozen om Luca naar deze basisschool te doen. Veel buiten spelen, niet hele grote klassen, aandacht voor het kind, spelend leren, elkaar helpen en veel samen doen. Dat leek me een goede keus voor mijn leergierige en ondernemende zoon.

Hoe gaat het nu na 2 maanden?

We zijn inmiddels zo’n 2 maanden verder. De eerste vakantie is alweer afgelopen. Luca heeft het heel erg naar zijn zin op school. Zelf vond ik het nogal spannend (herkenbaar?). Zou hij wel wennen daar? Hoe zouden de andere kindjes hem vinden? Vind hij het wel leuk? Al mijn ‘angsten’ bleken ongegrond. Hij moest wennen, natuurlijk. Hij kwam ineens hup in de klas en moest direct meedraaien. Maar na een week of 3 had hij helemaal zijn plek gevonden, ging spelen met vriendjes en stond zijn mannetje. Hij krijgt de lesstof aangeboden op zijn eigen niveau en kan dus zelf op zijn tempo verder ontwikkelen. Net als zijn klasgenoten dat op hun tempo en manier kunnen. Heel fijn ook dat de juf mij vaak even vertelde hoe het ging. Steeds als hij weer een stapje vooruit deed kreeg ik dat te horen. Dat geeft een moeder vertrouwen.

Moest hij niet een wenperiode doen dan?

Eerlijk gezegd zijn wij niet zo van het wennen. De box de deur uit? Doen we gewoon. Naar een peuterbed? Ach laten we dat maar direct doen dan. Niet meer in de kinderstoel? Dan ruimen we hem op. Geen muziekje meer op de babyfoon? Stoppen direct ermee.  Naar school? Gewoon direct de hele dag. Het wennen zou voor de zomer hebben gemoeten. Hij ging al vier dagdelen naar de peuterspeelzaal en met een zomer er nog tussen vond ik het niet fijn om dan te gaan wennen. En na de zomer? Ach we probeerden het gewoon. Voor Luca blijkt dat een hele goede manier. Maar dat zal per kind verschillen.

En mama, mama de vind het ritme maar niets. Dat halen en brengen, geen vrijheid meer. Nee, het is niet zo mijn ding. Maar ach, als hij kan wennen dan kan mama dat vast ook wel. Hoe was voor jullie de eerste keer naar de basisschool? liefs Minke

Uitgelichte afbeelding van shutterstock

Zou je deze afbeelding willen gebruiken als je deze blog wil pinnen? Bedankt!

basisschool hoe gaat het nu

17 thoughts on “Luca naar de basisschool; hoe bevalt het ons?

 1. Fijn dat hij goed gewend is en zijn draai heeft gevonden. Dat jij moet wennen aan het keurslijf van de schooltijden kan ik me best voorstellen. Op een gegeven moment vond ik ze zelfs prettig worden. Het gaf structuur.

 2. Ik ben ook niet van het wennen. Hier is de box er ook direct uitgegaan. Kinderstoel? Staat al eeuwen niet meer. En peuterbed? Direct een groot bed. Ik ben een krent haha! School weet ik niet hoe dat zal verlopen, dat zien we dan volgend jaar….

  1. Ik ben benieuwd. Wij hebben wel een peuterbed gekocht maar hadden hem direct op de grote stand gezet haha. Voor de jongste wel handig want die heeft een kleine kamer. Dan kan hij in de breedte staan. Dus wel een goed keus toch.

 3. Wij wonen in België en daar gaan de kinderen vanaf 2,5/3 naar school. Dat zijn dan wel de kleuterklassen, dus eerste kleuterklasje is gewoon spelen, daarna komt er meer structuur en dergelijke aan te pas. De kleuterklassen maken wel deel uit van de school. Na de kleuterklassen begint dan de basisschool met de eerste klas, groep 3 in Nederland. De jongens gingen meteen hele dagen, ze waren ook met 2,5 allebei helemaal klaar met die middagdutjes. Gelukkig waren ze ook allebei heel snel gewend, ze vonden school meteen geweldig.

  1. Lijkt een beetje op de peuterspeelzaal van hier denk ik. Luca sliep ook niet meer, die was daar met 1,5 al klaar mee toen. Nola slaapt nu nog wel gelukkig, bijna 2. Het klinkt wel als een fijn systeem bij jullie. Al was denk ik voor Luca de overgang niet heel groot. Hij ging al 4 dagdelen naar de peuterspeelzaal. Elke middag en de woensdag was hij vrij. Maar dat heeft toch wat minder vastigheid. Hij mocht ook gewoon een dag thuis blijven en de tijden waren veel korter. Hier is het toch wat meer verplicht en vanaf volgend jaar is hij ook echt leerplichtig.

 4. Ik ben zelf ook een paar weken ‘hulpjuf’ geweest in groep 0/1 en ik merkte dat kleine klassen zoveel beter waren voor de kinderen. Ze konden zich daardoor veel beter ontwikkelen! Wat mij betreft heb je een goede keuze gemaakt om hem naar de andere basisschool te sturen 🙂

  1. Ja ik denk dat kleine klassen voor heel hele boel dingen beter is. Zeker voor de ontwikkeling. Bedankt om je ervaring vanuit een ander oogpunt te delen.

 5. Mijn dochters gaan ook naar de basisschool en vinden het er erg leuk. Het is wel een grote school, maar toch krijgen ze naar mijn inziens genoeg aandacht. En tja dat halen en brengen, ik ben blij dat wij een continurooster hebben, anders zou iedereen gek worden van het heen en weer gefiets

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: