Al vanaf de start van mommyhood volg ik Shirley Visser aan de zijlijn. Ik lees niet al haar blogs, maar wel een aantal. Toen ik zag dat zij een boek schreef over de introverte moeder (met raakvlakken wanneer je hsp bent) werd ik nieuwsgierig. Want hoe heeft dit raakvlakken en kan ik iets leren uit het boek de introverte moeder? Ik las het boek en dit is wat ik er van vond.

De introverte moeder over haar zelf

Het begint in het boek met ervaringen van Shirley zelf. Ik moest daar wel echt even doorheen lezen. Zelf lees ik informatieve boeken voor mezelf. Wat heb ik er zelf aan? Het is herkenbaar, omdat er al veel online staat. Maar dat is, achteraf, wel fijn. Zeker ook als je haar nog niet kent wanneer je het boek leest. Daarnaast is het ook fijn om te zien dat je niet als enige tegen bepaalde punten aanloopt. Ik heb er vooral uit meegenomen dat spelen met vriendjes best mag en kan, maar dat mijn ‘voorwaarden’ er ook mogen zijn.

Tips en tricks gebundeld

Laat ik als eerste noemen dat ik denk dat het handig is om dit boek fysiek in handen te hebben. Tips worden namelijk gebundeld in blokken. Deze kun je dan veel makkelijker terug vinden dan in een ebook. Hoewel ik zelf tegenwoordig liever ebooks lees. Omdat dit ook kan in het donker (als ik wakker wordt en de rest nog slaapt). Het is fijn om alle tips en tricks op een plek te hebben. Zo is het wat overzichtelijker dan wanneer alles los wordt genoemd. Maar dat lijkt me dus vooral echt van meerwaarde met een fysiek boek.

Als hooggevoelige veel herkenbaarheid

Als hooggevoelige moeder had ik wel veel herkenbaarheid. In twee opzichten. Herkenbaarheid omdat ik dingen hetzelfde ervaar (en soms ook totaal niet), maar ook herkenbaar omdat ik tips vaker heb gelezen. Er zit dus zeker overlap in de tips voor een introverte moeder en een hsp moeder. Fijn om alles nog eens extra te lezen. Herhaling maakt dat het beter blijft hangen.

de introverte moeder pinterest

Wanneer is de introverte moeder een aanrader

Wanneer je al veel gelezen hebt over hooggevoeligheid als ouder dan brengt het boek niet heel veel nieuws. Sta ja nog aan het begin en twijfel je tussen hsp en introvert? Dan is dit echt een aanrader. Zeker door de persoonlijke ervaringen die Shirley verwerkt in het boek kun je dan denk ik wel goed een beeld krijgen over je eigen karakter. Als je al meerdere boeken hebt gelezen is het toch meer herhaling. Dat is ook heel fijn, maar een andere insteek dan wanneer je nieuwe informatie/tips hoopt te vinden.

De introverte moeder, raakvlakken met hsp

Het boek de introverte moeder heeft me wel wat dingen gebracht. Naast dat het soms nodig is om dingen extra te horen/lezen is de herkenbaarheid ook fijn. Je bent niet alleen. Wat ik zelf vooral nog mag leren zijn mijn grenzen. Aangeven wat voor mij haalbaar is. Daarnaast is het echt goed om uit te zoeken wat mij (te) veel energie kost en wat juist energie geeft. Ik zie graag raakvlakken met anderen en dat is in de boek wel echt naar voren gekomen. De tips om prikkels buiten te houden zijn ook heel waardevol. Zelf gebruik ik daar bijvoorbeeld graag mijn oliën voor ter ondersteuning, dat kan goed in combinatie met een noise cancelling headphone.

Perfect voor beginners, herhaling voor gevorderden

Goed, dat staat er nu wel heel zwart/wit. Maar het is wel een beetje waar het op neer komt. Dat is niet slecht! Ik vond het fijn weer even te lezen dat grenzen aangeven echt niet verkeerd is bijvoorbeeld. Ik moest er even in komen, maar daarna was het boek zo uit. Omdat Shirley fijn schrijft (zoals in haar artikelen) leest het vlot weg. Een aanrader, toch vooral, wanneer je aan het begin van je zoektocht staat. Ze noemt goede en fijne leestips en sites/studies waar ze haar informatie zelf vandaan haalt. Een goede start in jouw weg dus.

ISBN: 9789021575407
Prijs: 20.99 euro en ebook is 4,99 euro
Uitgeverij: kosmos uitgevers
Verkrijgbaar online via deze link (zo help je mij ook, bedankt!) of via de plaatselijke boekhandel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: