Het is vandaag 20 december en dat betekend dat Nola al weer een maand naar de peuterspeelzaal gaat. 20 november kon ze starten omdat er een plekje vrijgekomen was. Daar was ik erg blij mee. Ze gaat 3 dagdelen er heen met een vve-verklaring. Na een maand is het wel tijd voor een update denk ik. Hoe vind ze het met de andere kindjes? Wat doet ze zoal? En niet heel onbelangrijk, hoe gaat het met praten?

VVE-verklaring

Nola had een VVE-verklaring op zak voor ze begon bij de peuterspeelzaal. Niet omdat het CB daar nou heel blij mee was, maar vooral omdat ik mijn kind ken. Waar ik bij Luca nog zei dat zo’n verklaring echt niet nodig was en ik wilde wachten zag ik dat bij Nola anders. Luca had hem inderdaad niet nodig gehad (met twee jaar liep zijn spraak zelfs voor op wat hij moest kunnen). Nola liep met twee jaar nog steeds wat achter. Niet iets om ons zorgen over te maken verzekerde de arts mij, maar wel zodanig dat we met 2,5 weer terug moeten. Als het dan niet aanzienlijk verbeterd is gaan we toch eens verder kijken. Maar goed dat ik naar mijn moeder gevoel luisterde toen.

kring peuterspeelzaal

Voordelen voor Nola met VVE

Nu Nola een VVE-verklaring had kon zij ipv 1 of 2 dagdelen naar de peuterspeelzaal, 3 dagdelen daar heen. Voor haar fijn omdat ze zo haar taal op kan halen. Daarnaast hoopte ik dat ze dan wellicht iets eerder kon starten dan anders. Nu weet ik niet of dat echt zo werkt, maar ze kon een week na haar 2e verjaardag beginnen. Daarbij letten ze nu bij de peuterspeelzaal wel op haar taal. Ik kan mee doen met het VVE-thuis programma zodat we haar thuis ook goed kunnen stimuleren en ze kan heerlijk spelen.

in de keuken peuterspeelzaal

Wat vind Nola van de peuterspeelzaal

HEEL ERG LEUK. Met hoofdletters ja. Zij mag op maandag, dinsdag en donderdag daar heen om te spelen. Als ik Luca op woensdag en vrijdag naar school breng is ze altijd boos omdat zij niet mag. Ene keer wat meer als de andere keer. Nadeel dat ze in hetzelfde gebouw en dezelfde gang zitten. Als we langs school lopen wil ze ook altijd daar heen. Ook op zaterdag of zondag. Gaan we niet is het weer schreeuwen geblazen. Ze zit daar wel op haar plek gelukkig. Of ze echt al met de andere kindjes speelt weet ik niet, meestal gaat ze haar eigen gang. Wat ik er van zie dan. Maar goed, zolang zij het allemaal leuk vind en naar haar zin heeft. Dan is mama al blij.

spelen peuterspeelzaal

Hoe gaat het met praten

We merken sinds ze naar de peuterspeelzaal gaat grote vooruitgang. Ze zegt sommige woorden nog op het ‘verkeerde’ moment. Als voorbeeld, we vroegen pas of ze een toetje wilde na het avondeten. Ze antwoorde met dush! Het duurde even voor we doorhadden dat ze wilde douchen. Niet helemaal wat we bedoelden, maar ook dat is prima. Uiteraard is de uitspraak nog niet helemaal geweldig. En het zal vast zo zijn dan wij als een van de weinige haar snappen. Maar hé, ze praat! En dat vind ik toch al heel fijn. Ik heb altijd gedacht dat ze het kon, maar dat het er nu ook uit begint te komen is een fijne bevestiging.

Als je kind eenmaal een VVE-verklaring heeft dan raakt je kind dat niet meer kwijt. Zoals de regelgeving nu is. Ik hoop dat dit veranderd in de toekomst. Dan kan een kindje dat alles mooi heeft ingelopen zijn plekje geven aan een kind dat het wel hard nodig heeft. Hoe het met Nola verder gaat zullen we wel zien. In mei mogen we weer naar het CB en dan is het afwachten of zij het voldoende vinden wat ze dan praat. Ik heb er in ieder geval alle vertrouwen in. Gaat jij kindje ook naar een peuterspeelzaal?

liefs Minke

2 thoughts on “De peuterspeelzaal; hoe doet Nola het?

  1. Wat fijn dat ze het zo naar haar zin heeft. En interessant om te lezen over de VVE verklaring. Mijn zoontje is nu 20 maanden en loopt op spraak gebied ook achter helaas. Nu is hij nog geen twee natuurlijk, maar wel iets om een beetje in de gaten te gaan houden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: