Een tweede kindje. Best vanzelfsprekend bijna in de Nederlandse gezinnen. Een gemiddeld gezin bestaat uit 1.7 kind (gek zo’n getal eigenlijk). De standaard norm voor een gezin in ons land is 2 kinderen. Maar wanneer je zwanger bent van een tweede kindje is er weinig over te vinden in de boeken. Dat vond Lynn Berger ook en zij ging op onderzoek uit. En toen verscheen dit boek, over het zijn én krijgen van een tweede. Lees snel verder, want ik mag 3 van mijn volgers blij maken met een exemplaar!

Een boek lezen met dyslexie

Wellicht wist je het al, misschien ook niet. Ik heb dyslexie, mijn niveau zit om en nabij groep 6 – 8 van de basisschool. Mijn leesniveau is dan ook anders dan je van een volwassene zou verwachten. Hoewel ik hier zelf geen problemen mee heb is het lezen van een boek soms lastig. Dit boek vond ik zelf wel fijn om te lezen. Ondanks dat ik er nog steeds langer over doe dan een gemiddelde volwassene. De zinnen waren prettig te lezen, de hoofdstukken opgedeeld in korte stukjes en die stukjes waren afwisselend informatie over onderzoek en eigen ervaringen. Ideaal vond ik dat zelf. Als iets niet direct goed te volgen was hoefde ik niet direct een hele bladzijde opnieuw te lezen.

Maar die tweede, is er een verschil met de eerste?

Ik had na de geboorte van Nola wel ontdekt dat er een verschil is tussen een eerste kindje en een tweede kindje. Bij de eerste kregen wij veel meer kaartjes, bezoek én cadeautjes. Alles is nieuw en bijzonder. Hoewel voor mij de tweede minstens net zo bijzonder was (wellicht door mijn postnatale depressie) bleek dat voor onze omgeving toch anders te zijn. Dat niet alleen, er is dus ook wetenschappelijk onderzoek waaruit blijkt dat de tweede toch echt verschilt dan de eerste. Die zag ik niet helemaal aankomen. Maar erg interessant en leuk om te lezen. Aangezien ik zelf de oudste van twee ben.

Meer lezen over het verschil tussen interesse na de geboorte van Luca en Nola? 

Klopt het dan een beetje, die onderzoeken?

Wat er allemaal over geschreven en onderzocht is ga ik natuurlijk niet verklappen. Dat mogen jullie zelf lezen in het boek (pssst je kunt er hier ook 1 winnen, ik mag er 3 weggeven), maar ik heb natuurlijk wel even vergelijken met mij en mijn zusje (hoe ik het zag en zie) of het klopt. En ik moet zeggen dat het in ons geval niet helemaal klopt. Ja, ik was serieuzer met leren en deed meer mijn best. Maar als je naar de maatstaven van deze maatschappij kijkt is zij succesvoller (zo voel ik dat niet persoonlijk, we leven gewoon totaal verschillende levens en zijn beide gelukkig).

Wat heb ik geleerd van het boek.

Natuurlijk, er zijn uitzonderingen op de regel. Maar het maakt wel dat ik anders kijk naar onze kinderen. Hoe makkelijk is het om even te zeggen ‘kijk Luca, Nola kan dat ook dus dan kan jij dat ook’ of andersom. Dat kan best demotiverend werken voor de een en juist rolbevestigend voor de ander (want zo moet ik dat dus doen in de ogen van mijn mama/papa). De kinderen zijn eigen individuen en doen alles op hun eigen manier. Beter kijken we ook zo in plaats van al dat vergelijken van tegenwoordig (yes, ook dat doen wij). Probeer alles te beleven alsof het voor het eerst is, ook al gaat het om je tweede (of volgende) kind. En eigenlijk is dat ook wel zo, want met dit kind beleef je dit voor het eerst.

De tweede, over het zijn en krijgen van een tweede. Een boek met ervaring en onderzoek in wetenschappelijke studies en onderzoeken. Is er verschil tussen een eerste en tweede kind?

Winactie!

Wil jij ook dit boek lezen? Ik mag 3 van mijn volgers blij maken met een exemplaar. Je kunt er 1 winnen op mijn blog, 1 op instagram en 1 op facebook. Hieronder zie je wat je kunt doen om kans te maken. Doe je op beide kanalen mee, dan heb je dus 3 keer kans.

Op mijn blog: reageer onder deze blog dat je graag wilt winnen. Leuk als je er bij vermeld hoeveelste kind je zelf bent en hoeveel kinderen je hebt/zou willen krijgen.

Op instagram: Tag een mede mama die een tweede kind is en/of heeft en volg mij op instagram.

Op facebook: Tag een mede mama die een tweede kind is en/of heeft en volg mijn pagina.

De tweede, over het zijn en krijgen van een tweede. Een boek met ervaring en onderzoek in wetenschappelijke studies en onderzoeken. Is er verschil tussen een eerste en tweede kind?

De tweede – Over het zijn en krijgen van een tweede kind van Lynn Berger is verschenen bij De Correspondent. Meer lezen? Zie decorrespondent.nl/detweede  Bedankt voor deze leuke samenwerking!

16 thoughts on “De tweede, over een tweede kind – recensie + winactie

 1. Hey Minke,

  Dat lijkt me nou echt een interessant boek! Ik ben zelf de derde en heb twee kinderen. Nou die tweede is wel echt even heftig hoor! Dus zou graag dit boek willen lezen.

  Groetjes Sandra

 2. Een dochter en bijna halverwege m’n zwangerschap van nummer 2. We hebben het zelf altijd over 3 of 4 kinderen gehad. Geen idee of er ooit zoveel komen. Dat kun je niet nu al beslissen, eerst maar weer een nieuw ritme opbouwen met baby en peuter. En iedereen weer zijn nieuwe plek innemen.

 3. Ik ben zelf de oudste en heb twee kinderen, ben wel benieuwd of het klopt. Daarna geef ik het door aan mijn zusje die zwanger is van van de tweede.

 4. Wat een leuke actie.
  Ik doe graag mee voor een vriendin zij verwacht de 2e.
  Ik kom zelf uit een gezin van 7 en ben het 6e kind.
  Wij hebben 1 zoon van bijna 14.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: