Begin januari werden wij, ik samen met mijn ouders en kinderen, uitgenodigd om mee te doen met de fotoshoot van de voorleesbijbel van het Nederlands Bijbelgenootschap. Dat vonden we natuurlijk super leuk. Mijn moeder regelde dat ze een korte dienst moest werken en zo konden we met z’n allen daarheen. Ik sliep met de kinderen bij mijn ouders zodat we niet in alle vroegte ook nog daar heen moesten op de dag zelf. Ik hou van rustig opstarten in het weekend. Zeker als er een keer geen voetbal is, want dan staan we om 8.20 op het voetbalveld. Het werd een leuke middag met het onderstaande als resultaat.

Een fotoshoot voor de voorleesbijbel

Online zag ik een oproep om samen met 3 generaties op de foto te gaan voor de voorleesbijbel. Er zou ook een interview worden afgenomen. Nu ik best veel met kinderbijbels bezig ben leek me dat fantastisch. Maar ik moest natuurlijk wel weten of mijn moeder kon. Ik gaf mijzelf met onze jongste en mijn moeder op. Drie generaties vrouwen uit een familie. Stiekem miste ik mijn oma nu nog net even meer, hoe mooi was het geweest als zij er ook nog was. Bij uitnodiging bleek dat ook mijn vader mee mocht. Maar hij zou op onze oudste passen. Na even vragen bleek dat ook hij mee mocht komen. Gezellig!

Gezinsfoto shoot voorleesbijbel

Samen op de foto met de voorleesbijbel

Met 4 jaar was onze jongste misschien nog een beetje te jong. Ze was wat onrustig en draaierig met het maken van de foto’s. De fotograaf besloot dus om mij samen met mijn vader en onze oudste op de foto te zetten. Het interview werd dus ook met mijn vader en mij in plaats van met mijn moeder, al zat zij er ook gewoon bij hoor. Een waardevol moment vond ik het samen met mijn ouders. Je hoopt dingen op de goede wijze te doen in je opvoeding. Te horen dat ze het mooi vinden hoe wij het doen is zo waardevol. Want eerlijk, ik doe ook maar wat. Net als al die andere ouders denk ik.

Luca leest voor uit de voorleesbijbel

Het interview door Nadine Folkers van kracht communicatie:

Hieronder het interview door Nadine. Leuk om met haar gesproken te hebben. Ze heeft het mooi weergegeven vinden wij. 

‘De Bijbel is een richtingaanwijzer in het leven’

David en de reus Goliat. Dat is het lievelingsverhaal van opa Gerard (58) en zijn dochter Minke (30). ‘De underdog wint van de grote held. Iedereen zegt tegen David: “Je bent te klein”, maar God zegt: “Jou heb ik nodig”’, zegt Gerard. ‘Ik vind het belangrijk die boodschap aan mijn kinderen en kleinkinderen mee te geven.’

Gerard en Minke hebben het verhaal in een mum van tijd gevonden in Het Grote Bijbels Avonturenboek van Sandy Silverthorne, een boek dat Minke en haar zusje van hun oma kregen. ‘Heel speciaal’, zegt Minke, ‘omdat zij is overleden toen we jong waren’. De zinnen in het verhaal worden onderbroken door kleine afbeeldingen, die je in de grote zoekplaat om het geschreven verhaal heen kunt opzoeken, zoals een speer of een schild.

Minke leest haar kinderen Nola (4) en Luca (6) elke avond ‘in het grote bed’ voor uit De Bijbel voor elke dag van Eira Reeves. Na elk verhaal volgt een gebed en een vraag. Bij de Voorleesbijbel vindt Minke het prettig dat het korte stukjes tekst zijn, zodat de kinderen hun aandacht er goed bij kunnen houden. ‘Je hoeft niet direct het hele verhaal te lezen. De tekst leest fijn, spreekt aan in deze tijd. Luca en ik vinden het verhaal van Jozef erg mooi. De afbeeldingen die erbij staan zijn heel duidelijk afgestemd op de tekst. Zo komen de verhalen meer tot leven voor kinderen.’

Als Luca uit logeren gaat, dan pakt hij God gaat altijd met je mee in, van Robert H. Schuller. ‘Toen mijn schoonmoeder wist dat ze zou gaan sterven, had ze haar man de opdracht gegeven elk eerste kleinkind dit boek te geven. Ze heeft ze zelf nog gekocht en er iets in geschreven. Het was Luca’s eigen idee die mee te nemen als hij uit logeren gaat’, zegt Minke.

Opa Gerard kent die Bijbel daardoor inmiddels ook. ‘Als hij er is, haalt hij hem uit zijn koffer en lezen we daaruit. Ik vind het mooi hoe Minke en haar kinderen nu zelf invulling geven aan hun geloof . De Bijbel is voor mij een richtingaanwijzer in het leven.’

Opa lees voor uit de voorleesbijbel

Een fijne en waardevolle middag

We hadden een fijne en waardevolle middag samen. Daarna bleven we nog lekker bij mijn ouders eten. Een leuke afsluiting, en papa was toch werken, van een leuke dag. Dankzij de voorleesbijbel. Ik ben heel benieuwd naar deze nieuwe kinderbijbel. We hebben al een voorproefje gelezen en dat was heel leuk. Luca is heel benieuwd hoe het verhaal van Jozef verder gaat. De voorleesbijbel is onderweg en wanneer ik hem heb zal er ook een recensie over online verschijnen. Het is in ieder geval een uitgave van 3 delen. Deel 1 is nu verkrijgbaar in de winkels.

Uit welke (kinder)bijbel lezen jullie graag voor aan jullie kinderen?

Fotocredits: NBG/Ruben Timman

voorleesbijbel pinterest afbeelding

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: