Verdriet en rouw. Het hoort er bij. Ook voor kinderen. Toch willen we ze het liefst zo lang mogelijk beschermen daar tegen. Maar wat als we in plaats van beschermen ze leren daar mee om te gaan? Kinderen zijn vaak wat flexibeler als volwassenen. Dat betekend niet dat rouw en verdriet er niet zijn. De zware rugzak kan je hierbij helpen.

Blogtour de zware rugzak

Ik doe mee met de blogtour van de zware rugzak. Een boek over de verschillende fases van rouw voor kinderen, uitgegeven door van Driel. Er doen verschillende collega-bloggers mee met deze tour. Je kon er gister over lezen bij Lookie.

De zware rugzak blogtour deelneemers

De zware rugzak en rouw als christen

Is er een verschil in rouw wanneer je christen bent of niet? Ik denk het niet. We hebben allemaal dezelfde fases die we doorlopen. We missen allemaal iemand of iets. Er is altijd iets dat definitief wordt afgesloten. Het verschil is, denk ik, dat wij als christenen bidden tot onze hemelse vader. Vragen om Zijn nabijheid. Dat we geloven dat de overledene nu bij Hem is, op een fijne plek. Ik hoor niet-christenen vaak over een ster aan de hemel praten, wat ik persoonlijk ook erg mooi vind.

Waar gaat de zware rugzak over

Dit boek vertelt het verhaal van een klein meisje, Enid, dat net haar opa is verloren. Tijdens een wandeling razen heel veel verschillende emoties door haar hoofd. Dit wordt symbolisch weergegeven door middel van een rugzak. Ze gaat gebukt onder deze last. Zal deze ooit weer lichter worden?

Kinderen en rouw

Kinderen kunnen rouwen om een geliefd persoon, een huisdier of om het veranderen van school of buurt. Als alle emoties zich opstapelen in het hoofd van een kind, kan het voelen alsof het een enorm gewicht met zich meedraagt in de vorm van een rugzak die heel zwaar is. Een last op hun schouders. Dit boek behandeld de verschillende fases van rouw. Er zijn daarin 5 fases: ontkenning, woede, onderhandeling, verdriet en aanvaarding. Het is geschreven voor kinderen van 6 jaar en ouder.

Wat vinden wij van de zware rugzak

De titel klinkt in eerste instantie wat zwaar. Maar ja, dat is het onderwerp wellicht ook. Toen mijn oma overleed zocht ik ook naar boeken om het onze kinderen uit te leggen. Ze waren wel nog wat jonger (4 en 2 jaar) maar wat zou het fijn zijn geweest zo’n boek te hebben. Ook voor ons als ouders. Dat je kunt uitleggen wat jij voelt qua verdriet bijvoorbeeld. Wij zijn dus erg blij dat dit er is. Al hoop ik stiekem dat we het nog niet zo snel nodig hebben. Dat betekend namelijk dat het voorlopig allemaal goed blijft gaan met onze dierbaren.

De zware rugzak lichter

Mama, wie mis jij het meest?

Toch had ik ook een mooi gesprek naar aanleiding van dit boek met onze oudste. Want ook wij en onze kinderen missen dierbaren. Mijn oma, zoals ik al zei. Maar ook de oma van mijn kinderen, mijn schoonmoeder bijvoorbeeld. De oudste vroeg aan mij wie ik dan nu het meest miste van deze twee. Hij had namelijk 1 plaatje van een vlinder, dus wie moest dat dan zijn? Een mooi gesprek over missen en dat dit anders kan voelen. Voor mij, maar ook voor hem. Of voor papa. We voelen het allemaal anders en het is allemaal goed. Het gemis slijt, verdwijnt wat naar de achtergrond. Maar het gaat nooit helemaal weg.

De zware rugzak, een boek dat fijn is om te gebruiken bij een verlies. Of het dan gaat om een definitief verlies, zoals bij een overlijden van iemand, of een verlies, of verlies van vriendjes door een verhuizing. 29 januari kun je verder lezen bij Chicamoms. We hopen je dan ook te zien.

De zware rugzak

Wil je het boek graag aanschaffen? Dat kan via de uitgeverij en kost 9,95 euro.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: