Week 4 van het thuisonderwijs loopt op zijn einde. Op de valreep konden we met thema winter nog met een mini beetje sneeuw spelen. Het nieuwe thema dat bij ons wordt behandeld is het thema beroepen. Ik weet nog van de oudste dat er ouders op school kwamen om te vertellen over hun beroep. Hoeft mama niet te doen want volgens de kinderen is mijn beroep ‘niks’. Maar er zijn wel andere leuke dingen die je kunt doen.

Knutselen over beroepen

Pinterest is een walhalla vol met te gekke knutselwerkjes. De ene nog mooier dan de andere. Meestal worden ze niet precies zo mooi, maar het gaat om het proces. En de fun. Dus zoek leuke knutselwerkjes en maak ze samen. Lekker kliederen met verf of gewoon met kleurpotloden en stiften. Kies het materiaal dat bij jouw en je zoon of dochter past.

Dokter panda op Telekids

Ja, ik weet het. De schermen zien ze al genoeg. Maar ik vond iets heel leuks. Op Telekids komt elke middag een kinderserie over dokter panda. En deze dokter panda vertelt je hoe je dat goed doet. En met ‘dat’ bedoelen ze beroepen. Leerzaam en leuk dus. De kinderen zijn er dol op hier.

Spelletjes over beroepen

Er zijn een aantal beroepen heel geschikt voor rollenspellen. Dus hoe leuk is het om dit ook na te spelen samen. Veel kinderen vinden het op school leuk in de ‘hoeken’ te spelen. Dat kunnen we thuis in het klein een beetje nadoen zo. Laat een hoek ook wat langer staan. Ja het geeft wat meer rommel, maar je zoon of dochter kan zo meerdere dagen fijn spelen.

Beroepen om na te doen

Het ene beroep leent zich beter om na te doen dan het andere. Politieagent (boefje spelen), bakker (samen een brood, taart of koekjes bakken) en doktertje (met een dokters koffertje) zijn er een aantal die je goed thuis kunt doen samen. Mocht je loopgraven in de buurt hebben dan kunnen ze daar ook heel leuk soldaatje spelen. Plus een heerlijk wandeling samen.

Maak een aankleed pop

Ken je nog die aankleed poppen van vroeger? Ik vind ze nu vrij prijzig, maar ze zijn er nog steeds. De hema heeft een magneten variant. Deze kocht ik voor onze jongste en zal daar later nog wat over schrijven. Maar met een stuk karton kun je zelf ook een pop maken. Maak dan kleding die past bij een beroep met van die uitstekende stukjes papier eraan. Die vouw je om het poppetje heen zodat de kleding blijft zitten.

Thuisonderwijs thema beroepen pinterest

Enkele andere tips over beroepen

 • Stickerboeken van de hema.
 • Winkeltje spelen met de IKEA keukentje (die omdraaien) of op de tafel.
 • Een dag een prinses. Mooie jurk aan, helemaal opdoffen en de etiquette leren.
 • Gebruik een kinderbijbel en ga opzoek naar beroepen op de illustraties. Ik gebruikte de detective bij de Bijbel.
 • Online een beroepskeuzetest doen samen.
 • Samen zo veel mogelijk beroepen opschrijven. Of stel een aantal in, bijvoorbeeld 50 of 100.
 • Timmerman/bouwvakker een hut bouwen samen en daar gezellig in eten.
 • Doktertje spelen met de knuffels en echte pleisters plakken.
 • Tandarts spelen. Maak een mond en plastificeer deze. Kan door lamineren of door doorzichtig tape. Als je daar met stift vuil op tekent kunnen ze dat met een tandenborstel schoonmaken.
 • Bedenk wat er bij een beroep hoort. Welke kleding dragen ze? Welke taken voeren ze uit? Zou ze alleen overdag werken of ook in de avond/nacht?
 • Laat ze opschrijven wat mama/papa/opa/oma/oom/tante voor werk doet volgens hun. En bel ze dan op om te vragen of dit klopt. Direct even een leuk contact. Ook de kinderen missen dit in deze tijd.
 • Houdt je kind van tutten en haren doen? Perfect om dit beroep eens beter te bekijken.
 • Bedenk bij alle letters van het alfabet een beroep. A van arts, b van boerin, c van chiropractor en zo verder. Hoe veel weten jullie er? Laten we eens tellen.
 • Wordt groenteboer en tel hoeveel appels, bananen, druiven, komkommers, tomaten enzovoorts er in huis zijn.

Het thema beroepen. Ik zag er een beetje tegenop. Maar met wat hulp uit een fijne facebookgroep voor bewuste moeders en zelf nog wat bedenken heb ik toch veel leuke dingen bedacht. Die kunnen we doen als we nog tijd hebben na de opdrachten van school. Op we vervangen een opdracht van school door iets van deze lijst als dit overeen komt.

Welk thema hebben jullie nu op school?

2 thoughts on “Thema beroepen – dit kun je doen met je kleuter

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: