Hoera, je bent zwanger! Maar wat is er veel informatie te vinden. In boeken, bij de specialisten en online. Je kunt je best wel overweldigd voelen en door de bomen het bos niet meer zien. Maar wat doe je dan? Ga je naar een cursus of niet? Ga je een of meerdere boeken lezen, zo ja welke ga je dan kiezen? Ik kreeg het boek Geboorte vol vertrouwen in de bus. Wat klonk dat mooi én wat zag het boek er mooi uit. Maar ja, geen zwanger en geen kinderwens meer hier. Dus ik besloot hem aan een zwangere te geven, mijn zusje. Zij schreef deze blog voor jullie.

En wat voor cursus ga jij doen?

Als je zwanger bent, krijg je automatisch de vraag: ‘En, welke cursus ga je volgen?’. In mijn geval antwoordde ik dan elke keer ‘Geen één, ik ben daar niet het type voor.’ En dat klopt ook, ik hou er niet zo van om in groepen te gaan zitten en daar van alles te doen, te proberen etc. Ik heb tijdens mijn opleiding als verpleegkundige al het nodige geleerd op het medische vlak en daarnaast heb ik een persoonlijke interesse in alles wat met het medische vlak te maken heeft, dus ook in alle medische programma’s.

voorkant geboorte vol vertrouwen

Tv programma’s helpen met keus maken

Bedenk het, en ik heb het gezien, van ‘De bevalling’ tot ‘Kleine kinderen, grote zorgen’, tot het TLC programma ‘Bevallen met ..’ Nu wil ik niet zeggen dat ik daardoor van alles geleerd heb, maar het steunde mij wel in het idee dat een cursus niets voor mij zou zijn. En toen kwam Minke met de vraag of ik het boek ‘Geboorte vol vertrouwen’ wilde reviewen. En dat, is nou precies wel iets voor mij. Een boek lezen, lekker op mijn eigen tijd, op mijn eigen moment. En ze blijken zelfs allerlei filmpjes online te hebben staan, die je als verduidelijking kunt kijken.

Inhoudt geboorte vol vertrouwen

Geboorte vol vertrouwen lezen

Dus zo begon ik aan het boek. Het is dat ik mezelf soms dwong om te stoppen, want het is een fijn en makkelijk boek om te lezen. Geen moeilijke taal (en anders kun je een goede uitleg achter in het boek vinden). De opbouw van het boek is logisch, waardoor je eigenlijk van zwangerschap naar bevallingsvoorbereiding, naar de bevalling zelf met tot slot de kraamperiode gaat. Een boek wat je niet zo snel weglegt dus. Doordat je het boek in je eigen tijd en in je eigen tempo kunt lezen, is het ook aan jezelf wat je ermee doet. Ik heb al aan mezelf gemerkt dat ik het boek later in mijn zwangerschap nog een keer wil lezen, gewoon ter reminder voor mezelf. Daarnaast kon ik er punten uit halen die ik gelijk met mijn man wilde bespreken, waardoor we ook al samen kunnen nadenken over de bevalling en hoe we de kraamperiode daarnaast willen inrichten.

Extra aandacht voor een postnatale depressie

Wat ik ook een pluspunt vind is dat er een stuk instaat over de postnatale depressie. Doordat ik al eerder een depressie heb gehad, is de kans groot dat ik een postnatale depressie kan ontwikkelen. Het is fijn om mij daar toch wat op voor te kunnen bereiden, met name, wat kunnen we nu en straks doen om dit te voorkomen. Want zeg nou zelf, een depressie na je bevalling is niet echt iets waar je op zit te wachten.

inhoudt van geboorte vol vertrouwen

Extra informatie in het boek om in de praktijk te brengen

Achter in het boek zit een voorbeeld bevallingsplan die je zou kunnen gebruiken bij het schrijven van je eigen bevallingsplan. Daarnaast zit er een flapover in het boek, waarop allerlei plaatjes getekend staan met tips voor bevalhoudingen. Houdingen voor zowel tijdens de ontsluiting als tijdens het persen. Het was voor mij bijv. een eye-opener dat het voor de bevalling soms het beste is om zoveel mogelijk te staan in plaats van te liggen. Ook tijdens de bevalling kan het handig zijn om bijv. gebruik te maken van de baarkruk, omdat dit een logische houding is voor je lijf en je daarbij ook de kans op inscheuren verkleint.

Beval houdingen geboorte vol vertrouwen

Dus, als je net als mij niet zo van cursussen houdt, is het boek geboorte vol vertrouwen een aanrader. Voorbereiden op de bevalling op jouw eigen manier.


Dankjewel voor je fijne recensie! Ik denk dat vele hier veel aan zullen hebben. Wat ik zelf heel fijn vind, naar de mooie vormgeving van het boek, is de informatie over de postnatale depressie. Het is een valkuil waar je soms in valt na de geboorte van je kindje. Soms wordt het ook niet direct opgemerkt of erkent. Ik heb het zelf meegemaakt en je gunt dat niemand. Goed om daar bewust van en alert op te zijn. Ben jij naar een cursus geweest tijdens je zwangerschap of heb je een boek gelezen dat je erg fijn vond? 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: