Het is weer bijna zo ver. Op 4 oktober (morgen) start de kinderboekenweek 2017. Dit jaar is gekozen voor het thema gruwelijk eng, over griezelen en bang zijn. Tijdens de kinderboeken week (dit jaar dus van 4 t/m 15 oktober) zijn er veel activiteiten te doen en ook veel scholen en bibliotheken haken aan bij deze week. In mijn ogen een week die bedoeld is om kinderen (weer) enthousiast te krijgen voor lezen en boeken. Is dit thema dan wel zo goed gekozen?

Gruwelijk eng en geloven

In veel plaatsen in Nederland staat het geloof nog steeds centraal. Het christelijk geloof heb ik het dan over. Niet om andere geloven uit te sluiten, maar daar heb ik geen zicht op en ik weet ook niet hoe zij omgaan met dit thema van de kinderboekenweek. Ik schrijf dit puur vanuit mijzelf als christen. Van verschillende kanten lees ik vraagtekens bij christenen over dit thema. Moet dat wel, kinderen bang maken? Kan dat wel, met de bijbel ernaast? Het is ook net hoe je het inkleed denk ik, maar heel gelukkig ben ik niet met dit thema. Hoewel ik niet vind dat wij ons als christenen dan maar buiten moeten sluiten omdat wij vinden dat het niet kan vanuit het geloof.

Waarom kinderen bang maken?

Een veel gehoorde ‘klacht’ is waarom je kinderen bang wil maken met het thema gruwelijk eng. De christelijke kinderboekenweek (ja, die is er ook elk jaar gelijktijdig) werkt met een thema ‘Bibbers in je buik. Je hoeft niet bang te zijn, want God is bij je!’ Een liefdevollere boodschap dus. Als tegenhanger kun je aangeven dat je kinderen zo in een veilige omgeving kennis kunt laten maken met ‘angst’. Angst kan heel goed zijn, als er echt gevaar dreigt met brand bijvoorbeeld. Dat ze weg vluchten en hulp gaan halen. Maar echt bang maken om het bang maken, nee dat lijkt me ook niet fijn.

De Christelijke kinderboekenweek

Om nog even terug te komen op die christelijke kinderboekenweek. Waarom zou je dat niet kunnen integreren in de gewone kinderboekenweek? Als ouder kom je er toch mee in aanraking. Je doet er weinig aan. Wel kun je je kind dan meegeven dat het in boeken nep is. Dat ze niet bang hoeven zijn, want God is altijd bij hen. Ze zijn nooit alleen. En het mooiste van alles, als het zwaar is en ze echt heel bang zijn dan tilt God ze op en loopt samen met ze verder. Kunnen ze toch mee doen, geen duivel krijgt de kans het woord van God teniet te doen en ze voelen zich geen uitzondering.

Voor mij is het dus persoonlijk goed mogelijk om mee te doen met deze kinderboekenweek. Ik geloof in de kracht van onze opvoeding, mijn kind en bovenal God’s bescherming. Hij is altijd bij ons en onze kinderen. Hij zal ze zeker bijstaan met een gruwelijk enge kinderboekenweek. Mocht je het toch niet zo prettig vinden. Pak dan een bijbelverhaal dat je gruwelijk eng kunt maken. David die tegen een reus vecht, de plagen in Egypte, Daniel in de leeuwenkuil of een pad door de zee die ineens verdwijnt. Allemaal verhalen die ook gruwelijk eng zijn maar met een goede afloop.

Doen jullie mee met de kinderboekenweek?

liefs Minke

Foto Shutterstock

15 thoughts on “Gruwelijk eng! kinderboekenweek 2017 als christen

 1. In ons geval geven we mee dat je niet bang hoeft te zijn omdat papa en mama er altijd zijn. Al ben ik zelf geen fan van griezelen hoor, van mij had t eigenlijk best iets vrolijkers mogen zijn ?
  Vind de christelijke tegenhanger inderdaad heel liefdevol gekozen en deze blog mooi geschreven.

 2. Inmiddels doe ik niets meer met Kinderboekenweek. Maar in het verleden heb ik gewerkt op het hoofdkantoor van een boekhandel, hier maakte ik alle folders en uitingen. Wel erg leuk om ieder jaar weer de mogen stoeien met alle thema’s.

 3. Ik vond kinderboekenweek altijd erg leuk vroeger. Nu heb ik zelf geen kinderen, dus ik volg het niet. Ik snap wel dat het griezelthema toch niet zo leuk is. Iets vrolijker mag ook wel haha.

 4. Voor ons is het elke week kinderboekenweek. We hebben een kastje met kinderzwerfboeken. Zo leuk om boekjes te laten zwerven en later op de site te lezen waar ze uitkomen. Misschien nog een blog waard :)?
  Wat betreft het thema, ik heb er ook niet zo veel mee. Vaak vinden ze dat genre boeken bij ons te eng. En helaas wordt het tegenwoordig dan ook zo vaak met heksen of magisch. Maar er zullen vast ook leuke spannende boeken zijn.

 5. Sterker nog. Ik was bij het ‘griezel kinderboekenfeest’ vorige week en gisteren bij de opening van Koffietijd met dit item. Ik denk dat ik het los zou zien van het geloof. Ook denk ik niet dat het bedoeld is om kinderen bang te maken. Maar meer met ‘lekker griezelen’. Mijn dochtertje van 5 wordt – op haar verzoek – voorgelezen door ons met best spannende boeken. Maar wat wij denken dat zij spannend vindt, vindt ze leuk.
  En als we het dan over ‘enge’ dingen hebben. Die sneeuwgigant in Frozen vond ik persoonlijke hartstikke eng. En mijn dochtertje van 5 blikt of bloost er niet van.

 6. Ik had er helemaal niet bij stilgestaan dat dit thema niet goed past bij een bepaald geloof.

  Zelf vind ik de Kinderboekenweek altijd erg leuk. Zeker om dan te mogen voorlezen op school

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: