Een nachtmerrie moet dat zijn. Als ouders je kind verliezen. Ik kan me niet voorstellen hoe je je moet voelen. Gelukkig maar moet ik daar bij zeggen. Want ik wil het me eigenlijk ook niet kunnen voorstellen. Een kindje dat groeit in je buik, schopjes die je voelt. En dan uiteindelijk een kindje dat levenloos wordt geboren. Zoals Anja het op haar site omschrijft ‘de wereld stond op zijn kop’. Zij schrijft over dit moment en meer op haar blog en in haar boek ‘Lieve Boris’.

Het allermooist ben jij

Dat lijkt misschien een wat vreemde naam voor een site over het verlies van je kindje. Want een kindje verliezen, dat is toch niet mooi? Maar daar heeft Anja wel echt goed over nagedacht. Tijdens haar zwangerschap schreef Anja een liedje voor haar Boris. Dat liedje het Het allermooist. Daar komt ook de naam van haar website vandaan. En dan is het toch eigenlijk de perfecte naam voor deze site.

De gedachten blijven maar komen

Dat heb je zelf vast ook wel eens. Gedachten die als een wervelwind blijven komen en gaan. Dat had Anja ook toen hun leven zo op z’n kop stond. Ze besloot haar verhaal te delen. Dat delen doet ze nog steeds. En na het delen van haar verhaal kreeg ze veel reacties. Dat werd uiteindelijk uitgebreid naar een boek ‘lieve Boris’. Ze deelt daarin het verhaal van Boris, maar ook hoe hun leven verder ging. Hoe het leven met dit grote verlies is, maar ook hoe het is met hun dochter Babet. Na haar boek is ze blijven schrijven. Je kunt haar volgen op haar blog. Speciaal voor ons heeft Anja een aantal vragen beantwoord.

mama en Boris

Waarom heb je het boek ‘lieve Boris’ geschreven? Wat is je doel?

Het boek is eigenlijk min of meer per ‘ongeluk ontstaan’. Ik was namelijk niet van te voren van plan een boek te schrijven, maar omdat er steeds meer blogs kwamen, begonnen er gedachten aan een boek op te borrelen. Uiteindelijk besloot ik de stap te nemen omdat ik graag mensen wilde vertellen over ons leven met én zonder Boris. 
Het doel dat ik heb met mijn boek is meerdelig. Zo wil ik graag ouders tot steun zijn die hetzelfde meemaakten, want niet iedereen is in staat zijn gevoel te reflecteren en stappen te nemen tot het ‘nieuwe leven’ na verlies. Daarnaast wil ik graag omstanders leren hoe er mee om te gaan en een beetje van de pijn te laten zien, zodat ze er meer kunnen zijn voor hun geliefden, en dit ook kunnen blijven doen. Uiteraard wil ik ook heel graag het taboe, dat er nog steeds ligt rondom perinatale sterfte, doorbreken. En niet in de laatste plaats doe ik dit voor mijn zoon en voor mijzelf. Niet om de dood van mijn zoon zin te geven, want dat is onmogelijk, maar wel om hem te eren, en mijn leven na én voor hem, weer zo positief en mooi mogelijk te leiden.

Kun je een korte samenvatting geven van het boek?

Ruim 2,5 jaar geleden verloren mijn man en ik onze zoon Boris na een zwangerschap van 38+5 weken. Hij was gezond, net als mijn zwangerschap, maar zijn hartje stopte zonder aanwijsbare reden met kloppen. Vanaf dit moment stortte ons leven in, en de periode erna was verschrikkelijk. Ik wilde niet meer verder leven, maar wist ook dat ik wel móest. Voor mezelf maar vooral ook voor Boris en mijn man. Hoe ik de periode erna ben doorgekomen beschrijf in mijn boek ‘lieve Boris’. Het is vooral een dagboek, maar er staan ook gedichten, liedjes en handvatten voor andere ouders en omstanders in. De boodschap van mijn boek is, dat ondanks dat het leven zo ontzettend zwart kan worden, het door de liefde ook weer licht wordt. Door te knokken voor het leven, vind je echt weer een weg naar nieuw geluk. Zelf noem ik het wel eens ‘gebroken geluk’. Want het is niet meer zoals ‘ervoor’, maar zeker net zo goed om voor te leven en weer écht gelukkig te zijn.

Voor wie is het boek in het bijzonder geschreven?

Allereerst voor mijn lieve Boris. Want ondanks dat hij er niet is, ben ik zo trots dat hij mijn zoon is! 
Maar in de tweede plaats ook vooral voor andere moeders en vaders die een kindje zijn verloren. Ik weet hoe fijn het kan zijn om lotgenoten te vinden, en om iets beter te leren begrijpen hoe en waarom je voelt wat je voelt. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dat ik moet ‘zorgen voor mijn verdriet’. En dit wil ik graag aan andere ouders, vooral moeders, meegeven. Daarom ben ik naast mijn boek ook gestart met www.vlinderkusje.nl. Een webshop waar ik artikelen verkoop voor sterrenkinderen en sterrenouders. Want ook al is je kindje er niet meer, je wilt nog steeds heel graag voor hem of haar zorgen. Met Vlinderkusje probeer ik hierbij te helpen.
Lieve Boris achterkant boek

Positief verder na een zwarte periode

Een prachtige blog, met prachtige teksten. Helaas met een verdrietige start. Maar wat knap hoe Anja en haar gezin in het leven staan. Wat knap om dit met de buitenwereld te delen. En wat fijn dat ik dit op mijn blog weer met jullie kan delen. Misschien ben jij ook wel ‘Anja’, misschien heb jij ook wel een kindje verloren. En misschien kunnen de verhalen of het boek van Anja jou troost bieden, je helpen. Voor alle mama’s en papa’s hoop ik dat jullie troost kunnen vinden bij elkaar en kracht om door te gaan. Wat een zwarte pagina zal het zijn in jullie leven, maar zoals Anja in een van haar blog zegt: ‘ooit zien we elkaar weer terug’.

liefs Minke

De afbeeldingen zijn eigendom van Anja en mogen niet door andere gebruikt worden zonder toestemming van haar.

1 thought on “Het allermooist ben jij, lieve Boris – Een boek over een sterrenkindje

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je liever niet dat er cookies worden geplaatst om je bezoek te registreren dan kun je dat hier uitschakelen. Het registreren van je bezoek helpt mij om te kijken hoeveel bezoekers er op mijn blog komen. Zo kan ik ook leuke acties voor jullie regelen. Je helpt mij dus enorm om hem aan te laten staan. Click here to opt-out.
%d bloggers liken dit: